You are here

Οδηγία ΕΕ αλλάζει τα τέλη αεροδρομίων

14/01/2008 12:20
Σημαντικές αλλαγές στο θέμα του ύψους των τελών στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου αναμένεται να φέρει κοινοτική οδηγία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εξετάσει σήμερα, σε πρώτη ανάγνωση, μια πρόταση οδηγίας για τα αερολιμενικά τέλη. Σύμφωνα με τις τροπολογίες της Επιτροπής Μεταφορών της ΕΕ, η οδηγία θα αφορά 67 αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται αυτά της Αθήνας, της Πάφου, της Ρόδου, της Λάρνακας και του Ηρακλείου.

Με την οδηγία εισάγονται ενιαίες ρυθμίσεις για τον καθορισμό των τελών των αεροδρομίων. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΕ, η οδηγία στοχεύει στη διαφάνεια του ανταγωνισμού και στον περιορισμό της εκμετάλλευσης της μονοπωλιακής ή δεσπόζουσας θέσης διαχειριστών αεροδρομίων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ότι οι νέοι κανόνες θα ισχύουν για αεροδρόμια με ετήσια κίνηση άνω του ενός εκατομμυρίου επιβατών, αλλά η Επιτροπή Μεταφορών πρότεινε η οδηγία να ισχύει σε αεροδρόμια με ετήσια κίνηση πάνω των πέντε εκατομμυρίων επιβατών.

Με τους νέους κανόνες όλα τα αεροδρόμια θα υπαχθούν σε ενιαίες ρυθμίσεις για παροχή αμοιβαίας πληροφόρησης, διαφάνειας και καθορισμού του ύψους των τελών. Επίσης, τα κράτη μέλη θα προχωρήσουν σε σύσταση ανεξάρτητων ρυθμιστικών αρχών για τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής της οδηγίας.

Η ψήφιση της οδηγίας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για την Κύπρο.

Στην Κύπρο τα αεροδρόμια διαχειρίζεται η Hermes Airports και ο καθορισμός των τελών προκάλεσε αντιπαραθέσεις μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών και της διαχειρίστριας εταιρείας. Οι εταιρείες που ανήκουν στο σύνδεσμο IACA είχαν αρνηθεί να καταβάλλουν τα αυξημένα τέλη που χρεώνει ανά πελάτη η Hermes, επικαλούμενες την ανεπάρκεια των υπηρεσιών που προσφέρουν. Τα τέλη στα κυπριακά αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου από €20,92, που ήταν στις αρχές του έτους, έφθασαν τα €34,94 το Νοέμβριο του 2007.

Γ.Χ.