You are here

Δεν ανησυχούν για παγκόσμια αύξηση εταιρικού φόρου

12/10/2021 14:39

Καμία ανησυχία δεν φαίνεται να προκαλεί σε οικονομικούς φορείς στο εσωτερικό, η αναμενόμενη επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου στο 15% σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως επισημαίνουν, η Κύπρος ποντάρει στα ξεχωριστά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει έναντι των άλλων χωρών.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από το θέμα, υπεραμύνονται του φορολογικού καθεστώτος της Κύπρου απορρίπτοντας τα περί φορολογικού παραδείσου και υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν χώρες με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή από αυτόν της Κύπρου, ενώ σημειώνουν ότι η νέα συμφωνία θα είναι μονόδρομος και για την Κύπρο.

Δεν θα φύγουν εταιρείες

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, δήλωσε στη StockWatch ότι η αύξηση του ελάχιστου εταιρικού φόρου στο 15% ενδέχεται να επηρεάσει σε κάποιο στάδιο και την Κύπρο διότι ο εταιρικός φόρος από 12,5% που ισχύει σήμερα θα πρέπει να ανέλθει στο 15%.

Τόνισε εντούτοις ότι «δεν θεωρώ ότι θα έχει επιπτώσεις στις εταιρείες που εδρεύουν ήδη στην Κύπρο διότι δεν θα σηκωθεί μια εταιρεία να φύγει διότι θα συναντήσει τον ίδιο εταιρικό φόρο σε 136 χώρες».

Πρόσθεσε ότι από την άλλη ενδέχεται κάποιες χώρες που έχουν ποιο ψηλό εταιρικό φόρο από το 15% να τον διατηρήσουν.

Ο κ. Τσιακκής, διευκρίνισε ότι η Κύπρος προβάλλει τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα για να προσελκύσει ξένους επενδυτές όπως είναι η καλής ποιότητα υπηρεσίες που προσφέρει, οι καλές υποδομές της, το ανθρώπινο δυναμικό, οι συνθήκες διαβίωσης, η ασφάλεια, το καλό εκπαιδευτικό σύστημα και το σύστημα υγείας.

«Συνεπώς, διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα για τους ξένους επενδυτές που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν μέσω Κύπρου πέραν του φορολογικού συντελεστή».

Σημείωσε ότι σε πρώτη φάση θα επηρεάσει τις μεγάλες εταιρείες που μετέφεραν τα κέρδη τους σε άλλες χώρες .

Ο κ. Τσιακκής απέρριψε ότι η Κύπρος αποτελεί φορολογικό παράδεισο λόγω του χαμηλού φορολογικού συντελεστή υπογραμμίζοντας ότι «ο εταιρικός φόρος στο 12,5% που ισχύει σήμερα αποτελεί ένα κίνητρο για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο και εγκρίθηκε και από την ΕΕ και από τον ΟΟΣΑ, παρότι η Κύπρος δεν είναι μέλος του. Παρόμοιο ποσοστό έχει και η Ιρλανδία», υπέδειξε.

«Σε καμία περίπτωση σήμερα η Κύπρος είναι φορολογικός παράδεισος, ίσως πριν από 20 – 25 χρόνια όταν ο φορολογικός συντελεστής ήταν 4,25%», είπε.

Να διαχειριστούμε το νέο φορολογικό πλαίσιο

Ο γενικός διευθυντή της ΟΕΒ Μιχάλη Αντωνίου υποστήριξε ότι εδώ και χρόνια η Κύπρος έχει ξεπλύνει το όνομα της από το χαρακτηρισμό του φορολογικού παραδείσου.

«Έχουν βελτιωθεί οι εποπτικοί μηχανισμοί και οι έλεγχοι, ενώ το ίδιο το φορολογικό καθεστώς είναι τέτοιο που πόρρω απέχει από το φορολογικό παράδεισο. Εξάλλου τον ίδιο ή και χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή έχουν και άλλες χώρες της ΕΕ», είπε.

Ο κ. Αντωνίου, απέδωσε το αυξημένο ενδιαφέρον που παρατηρείται από ξένες εταιρείες να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο στα σημαντικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα.

«Σημαντικό στοιχείο της ελκυστικότητας της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού δεν είναι μόνο το φορολογικό περιβάλλον αλλά πολλά άλλα στοιχεία», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένη την αύξηση στο 15% του φορολογικού συντελεστή, ειδικά για εταιρείες με αυξημένο κύκλο εργασιών και να εξετάσουμε τους τρόπους πως θα διαχειριστούμε το νέο φορολογικό πλαίσιο».

Επεσήμανε ότι δεν τους ανησυχούν οι νέες εξελίξεις οι οποίες ήταν αναμενόμενες και πρόσθεσε ότι «η ΟΕΒ έχει εισηγήσεις τις οποίες θα εξετάσουμε σε συνδυασμό και με την πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση η οποία αναμένεται ότι θα πάρει και αυτή σάρκα και οστά έτσι ώστε να έχουμε μηδενική επίπτωση».

Κλειδί η προώθηση των μεταρρυθμίσεων

Ιδιαίτερη αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κύπρος ως επενδυτικός προορισμός έκανε ο γενικός διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Invest Cyprus, Γιώργος Καμπανέλλας.

«Το ψηλό επίπεδο των επαγγελματικών υπηρεσιών και συνάμα το χαμηλό κόστος ζωής, το χαμηλό κόστος του επιχειρείν, αλλά και το γεγονός ότι διαπιστώνουμε ότι οι υφιστάμενοι επενδυτές μας είναι ευχαριστημένοι, δημιουργεί αισιοδοξία ότι δεν θα σημειωθούν δυσμενείς εξελίξεις», είπε.

Ο κ. Καμπανέλλας, αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα που είχαν οι προσπάθειες του Invest Cyprus, στην προσέλκυση των εταιρειών τεχνολογίας το γνωστό headquartering, επαναλαμβάνοντας ότι δεν αναμένονται δυσάρεστες εξελίξεις.

Κλειδί, σημείωσε, στο διεθνές περιβάλλον το οποίο γίνεται ακόμη πιο ανταγωνιστικό, είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου τα οποία θα πρέπει να συνδυαστούν με τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες πρέπει να προχωρήσουν με ποιο ταχείς ρυθμούς.

«Μεταξύ αυτών είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Κύπρου, η ταχύτητα στις αδειοδοτήσεις μέσω του επενδυτικού νόμου και τα κίνητρα που αναμένεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση για τις εταιρείες τεχνολογίας».

Αναμένεται η τελική συμφωνία

Το πρώτο βήμα για μια ευρύτερη παγκόσμια συμφωνία που αφορά την επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% σε παγκόσμιο επίπεδο έγινε κατ’ αρχήν μετά τη συναίνεση που επιτεύχθηκε μεταξύ των χωρών - μελών του G7, ενώ η τελική συμφωνία αναμένεται να λάβει τη στήριξη των ηγετών των G20, όταν συναντηθούν στη Ρώμη στο τέλος του μήνα.

Όπως έχει ανακοινωθεί οι χώρες της ΕΕ μπορούν να προσβλέπουν σε μελλοντικά έσοδα ύψους €48 δισ. ετησίως και σε €41 δισ. ετησίως οι ΗΠΑ, όταν εφαρμοστεί η συμφωνία.

Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει σχετική έρευνα του Φορολογικού Παρατηρητηρίου της ΕΕ αναφορικά με την ιστορική συμφωνία.

Της Ηρώς Ευθυμίου