You are here

Δεν διαγράφονται αδρανείς εταιρείες με οφειλές

20/02/2019 07:26

Αδρανείς εταιρείες δεν μπορούν να διαγραφούν από το μητρώο του εφόρου εταιρειών εάν προηγουμένως δεν τακτοποιήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Το τμήμα φορολογίας έχει ενημερωθεί από τον έφορο εταιρειών και επίσημο παραλήπτη ότι ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών έχει αιτηθεί για διαγραφή από το μητρώο του, αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε προς τον ΣΕΛΚ.

Ωστόσο, αναφέρεται ότι έχει διαπιστωθεί ότι αρκετές από αυτές τις εταιρείες έχουν διάφορες εκκρεμότητες με το τμήμα φορολογίας, όπως η μη υποβολή δηλώσεων εισοδήματος ή και δηλώσεων ΦΑ, οφειλές άμεσης ή και έμμεσης φορολογίας με αποτέλεσμα το τμήμα να αδυνατεί να δώσει τη συγκατάθεση του στην ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη διαγραφή τους.

 «Στις περιπτώσεις που εταιρείες του πελατολογίου σας τυγχάνει να είναι αδρανείς ή να έχετε χάσει την επικοινωνία με τον πελάτη σας και εμπίπτουν στα προαναφερθέντα καλείστε να υποβάλετε τις μη υποβληθείσες δηλώσεις για λογαριασμό των πελατών σας για εκείνα τα φορολογικά έτη ή και περιόδους που είναι εφικτό», αναφέρεται στην επιστολή.

Επισημαίνεται ότι «στο τμήμα φορολογίας ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία για ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και δύναται να εσάς έχει ήδη ζητηθεί», προστίθεται.

Για αυτές τις εταιρείες θα πρέπει να υποβληθεί κατάλληλα συμπληρωμένο το σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο στο τμήμα φορολογίας, δηλαδή αν είναι αδρανείς θα πρέπει να υποβληθεί το έντυπο Τ.Φ. 163_ΑΔΠ και να αποσταλεί μέχρι το τέλος Μαρτίου. Αν έχει χαθεί η επικοινωνία, θα πρέπει να υποβληθεί το έντυπο Τ.Φ. 163_ΕΠΙΚ και να σταλεί επίσης μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Τονίζεται ότι στην περίπτωση που οι εταιρείες δεν ανταποκριθούν και το τμήμα έχει ήδη στείλει επιστολή για υποβολή δηλώσεων εισοδήματος θα αναγκαστεί να προχωρήσει στη λήψη δικαστικών μέτρων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Διευκρινίζεται ότι με την υποβολή των εντύπων, το τμήμα φορολογίας δεν θα δώσει άμεσα την συγκατάθεση του για διαγραφή των εταιρειών από το μητρώο του εφόρου εταιρειών.

Της Γεωργίας Χαννή