You are here

Διευκρινίσεις για φορολογική συμφωνία με ΗΠΑ

13/10/2022 17:11

Το Τμήμα Φορολογίας ανακοίνωσε, ότι η διμερής Συμφωνία Αρμόδιας Αρχής για την ανταλλαγή εκθέσεων ανά χώρα (CbC reports) μεταξύ της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ για τα οικονομικά έτη αναφοράς που αρχίζουν την ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2022. 

Ως εκ τούτου, προστίθεται, στην περίπτωση όπου η τελική μητρική οντότητα ενός ομίλου Πολυεθνικού Επιχειρήσεων είναι φορολογικός κάτοικος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δημιουργείται υποχρέωση υποβολής έκθεσης ανά χώρα στο Τμήμα Φορολογίας (secondary filing obligation) για τα οικονομικά έτη που ξεκινούν από ή και την 1η Ιανουαρίου 2021 και πριν από την 1η Ιανουαρίου 2022. 

Για παράδειγμα, προκύπτει υποχρέωση υποβολής έκθεσης ανά χώρα (secondary filing obligation) στο Τμήμα Φορολογίας για το οικονομικό έτος που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2021, ακόμη και αν η έκθεση ανά χώρα (CbC report) έχει ή αναμένεται υποβληθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. 

Επιπλέον, στις περιπτώσεις στις οποίες οι γνωστοποιήσεις, για τα οικονομικά έτη αναφοράς που ξεκινούν την ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 και πριν από την 1η Ιανουαρίου 2022 και που έχουν κατατεθεί στην Κύπρο, από κυπριακές συνιστώσες οντότητες ομίλων Πολυεθνικού Επιχειρήσεων που επηρεάζονται από την ανακοίνωση αυτή, θα πρέπει να αναθεωρηθούν (εάν απαιτείται). Εάν οι γνωστοποιήσεις αυτές αναθεωρηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, δεν θα επιβληθούν κυρώσεις για τα οικονομικά έτη αναφοράς που αρχίζουν την ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 και πριν από την 1η Ιανουαρίου 2022.