You are here

Εκπτώσεις σε εταιρείες στη νέα φορολογική μεταρρύθμιση

30/08/2021 06:38

Ανοίγει σύντομα η αυλαία του πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου που θα έχει ο υπουργός οικονομικών Κ. Πετρίδης με τους παραγωγικούς φορείς, τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την αναθεώρηση του υφιστάμενου φορολογικού συστήματος.

Ο ΥΠΟΙΚ, προτίθεται να προτείνει εκπτώσεις στις επιχειρήσεις, λιγότερες επιβαρύνσεις και επέκταση των κοινωνικών παροχών. 

Η αφετηρία για δρομολόγηση των διαδικασιών που θα αποσκοπούν στην προώθηση νέας φορολογικής μεταρρύθμισης, αναμένεται να γίνει με τη σύγκληση της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής ( ΣΟΕ), όπως είχε γράψει η StockWatch τον περασμένο Ιούνιο.

Οργανώσεις έχουν αποστείλει επιστολές και υπομνήματα στον ΥΠΟΙΚ καλώντας τον να συγκαλέσει την ΣΟΕ, στο πλαίσιο της οποίας θα κατατεθούν προτάσεις, θα γίνουν εισηγήσεις και θα τεθούν οι κατευθυντήριες γραμμές που θα αποτελέσουν τον πυρήνα της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης.

«Μέχρι τέλος του έτους ελπίζω ότι θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο και συνολικό πακέτο φορολογικής μεταρρύθμισης», είχε τονίσει στη StockWatch ο κ. Πετρίδης, ο οποίος σε συνέντευξη του χθες στην εφημερίδα Πολίτης και ερωτηθείς σχετικά, έδωσε ένα στίγμα του νέου φορολογικού πλαισίου.

«Η νέα φορολογική μεταρρύθμιση», είπε, «θα έχει πράσινο σκέλος με κίνητρα και αντικίνητρα που θα αφορούν στη χρήση καυσίμων και στους ρύπους».

Τόνισε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα αγγίξει και το σκέλος του εταιρικού φόρου.

Εξήγησε ότι σε άλλες χώρες που ο εταιρικός φόρος είναι ψηλότερος, αυτές παρέχουν κίνητρα στις επιχειρήσεις, σε αντίθεση με την Κύπρο, που επιβάλλει επιβαρύνσεις.

«Χωρίς να υπάρξει βάρος για τις επιχειρήσεις, μπορούμε να αλλάξουμε και αυτό το σκέλος των συντελεστών, προκειμένου να βοηθηθεί και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων», παρατήρησε ο κ. Πετρίδης. 

Σημείωσε ότι από το 2002 που έγινε η τελευταία μεταρρύθμιση, επί θητείας στο ΥΠΟΙΚ του Τάκη Κληρίδη, «έχουν αλλάξει πολλά σε ότι αφορά τη δομή της οικονομίας γι’ αυτό και επιβάλλεται να εκσυγχρονιστούμε».

Ερωτηθείς κατά πόσο θα υπάρξουν νέοι συντελεστές στην εισφορά για την άμυνα και το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να μιλήσει για τους συντελεστές.

«Πρέπει να τα δούμε όλα συνολικά» είπε και αναφέρθηκε στον επιδιωκόμενο στόχο, που είναι η περαιτέρω απλοποίηση του υφιστάμενου φορολογικού συστήματος».

Σημειώνεται ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα συνάδει με το νέο οικονομικό μοντέλο που προωθείται και μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως ανέφεραν στη StockWatch εκπρόσωποι των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, αναπόσπαστο μέρος της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης, θα είναι η εισαγωγή αντισταθμιστικών φορολογικών μέτρων για μετριασμό των επιπτώσεων που επωμίζονται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι από την αύξηση των εισφορών στο ΤΚΑ, της αύξησης των εισφορών για το ΓεΣΥ και από την υιοθέτηση τελών που στοχεύουν στη μείωση των ρύπων.  

Στα υπομνήματα που έχει ενώπιον του ο ΥΠΟΙΚ από τις παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες, τις συντεχνίες και τους εργοδότες, ενόψει της σύγκλησης της ΣΟΕ, καθίσταται σαφές ότι η αναθεώρηση του υφιστάμενου φορολογικού μοντέλου, αποτελεί μονόδρομο, εξαιτίας των διεθνών εξελίξεων και άλλων μεταβολών που επέρχονται.

Οι μεταβολές αφορούν κυρίως στο αντικείμενο της φορολόγησης σε τομείς όπως οι πολυεθνικές εταιρείες, η πράσινη ανάπτυξη και το περιβάλλον, η καταπολέμηση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, η τεχνολογία και η ψηφιακή φορολόγηση. 

Του Λεύκου Χρίστου