You are here

Εντυπωσιακή κωλοτούμπα Γεωργιάδη με φόρο 15%

08/08/2019 07:14

Πολύπλοκο είναι το παζλ του βραχύβιου θρίλερ σε σχέση με την πρόθεση που εξεδήλωσε ο υπουργός οικονομικών να αυξήσει τον εταιρικό φόρο κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες, οι αρχικές σκέψεις του Χάρη Γεωργιάδη, οι οποίες τέθηκαν πριν λίγες μέρες στο πλαίσιο διαβούλευσης με τους επαγγελματικούς φορείς του τόπου, «πνίγηκαν» από τις δημόσιες αντιδράσεις των επιχειρηματιών, αφήνοντας εκτεθειμένο τον υπουργό οικονομικών.

Η αντίδραση των παραγωγικών φορέων ήταν καθολική και επενέργησε ακαριαία, μετά τη διαρροή των προθέσεων του υπουργού οικονομικών να αυξήσει τον εταιρικό φόρο.

Ο υπουργός οικονομικών, λίγα λεπτά μετά το ομόφωνο «όχι» που αποφασίστηκε σε σχετική σύσκεψη των επαγγελματικών φορέων ΚΕΒΕ, ΟΕΒ,CIPA, ΣΕΛΚ, ΠΑΣΥΞΕ και του δικηγορικού συλλόγου, απέσυρε «άτακτα» τις αρχικές του προθέσεις.

Δήλωσε από το πάνελ του τηλεοπτικού σταθμού Σίγμα, που ήταν καλεσμένος εκείνη την ώρα:

«Πολύ απλά δεν θα προχωρήσουμε. Δεν είναι ανάγκη επιβεβλημένη να γίνει η αλλαγή αυτή τη στιγμή», είπε, λίγες μόλις ώρες μετά που εξηγούσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι ο φορολογικός συντελεστής της Κύπρου είναι ανταγωνιστικό μειονέκτημα.

«Το προτείναμε», εξήγησε, «για να λύσουμε κάποια προβλήματα που προκύπτουν στην προσπάθεια αύξησης των συμφωνιών αποφυγής της διπλής φορολογίας και εξαίρεσης από μαύρες λίστες».

Ωστόσο, η ροή των εξελίξεων όπως είχε διαμορφωθεί προκάλεσε σωρεία ερωτημάτων και συνειρμών, λόγω κυρίως του τρόπου που υπαναχώρησε ο υπουργός.

Μία υπαναχώρηση που δεν είναι ενδεικτική της πρακτικής των χειρισμών του σε όλη αυτή τη διαδρομή της εξαετούς του θητείας ως υπουργός οικονομικών, η οποία χαρακτηρίζεται από συγκροτημένες και προσεγμένες προσεγγίσεις και επιχειρηματολογία.

Ο χειρισμός που ακολούθησε στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται να τον αφήνει εκτεθειμένο και, μάλιστα, από ομάδες συμφερόντων που τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση ευνόησαν τα τελευταία χρόνια.

Η χθεσινή ήταν μια δύσκολη μέρα για τον υπουργό της κυβέρνησης, καθώς κανένας δεν έσπευσε να στηρίξει την πρόταση του.  Είναι ενδιαφέρον ότι το προεδρικό δεν «άνοιξε το στόμα του» να πει λέξη για το επίμαχο αυτό θέμα ενώ σιγήν ιχθύος τήρησε επιμελώς και η Πινδάρου.

Συνεργάτες του προέδρου Αναστασιάδη, ανέφεραν στη StockWatch, ότι ο κ. Γεωργιάδης, ουδέποτε έθεσε έστω και ακροθιγώς μία τέτοια πρόθεση στο υπουργικό συμβούλιο, όπως συνηθίζει σε εξίσου σοβαρές άλλες περιπτώσεις.

«Ξαφνιαστήκαμε όλοι», παρατήρησε στη StockWatch, στέλεχος του ΔΗΣΥ, που έχει γνώση της πάγιας γραμμής που έχει η δεξιά παράταξη σε ότι αφορά τον εταιρικό φόρο.

Η πρόταση Γεωργιάδη έδωσε ανέλπιστη καλοκαιρινή πάσα στην αντιπολίτευση.  Το ΑΚΕΛ υπενθύμισε χθες με ανακοίνωση του την έντονη αντίδραση του ΔΗΣΥ, όταν επί διακυβέρνησης Χριστόφια είχε διαρρεύσει η πρόθεση της τότε κυβέρνησης να αυξήσει τον εταιρικό φόρο από 10% στο 11%.

Δεν αποκλείεται το θέμα να έχει σήμερα και συνέχεια καθώς η ευκολία με την οποία η κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις των επιχειρηματιών, την άφησε εκτεθειμένη.

Για το κυβερνών κόμμα ο εταιρικός φόρος αποτελεί διαχρονικά τη σημαία και το σύμβολο της φορολογικής του πολιτικής. Και η πρωτοβουλία Γεωργιάδη, προς την αντίθετη κατεύθυνση, δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα από αυτά που απάντησε.

Ο ΔΗΣΥ, στις τάξεις του Λαϊκού Ευρωπαϊκού Κόμματος, δημιουργούσε λόμπι με το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και άλλα κράτη, να μην διαβρωθεί ο χαμηλός φορολογικός εταιρικός συντελεστής, όπως απαιτούσαν και συνεχίζουν να αξιώνουν χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία.  Εντός του ECOFIN τόσο η Κύπρος όσο και άλλες χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις για ενιαίο φορολογικό συντελεστή στην ΕΕ.

Την ίδια ώρα όμως, αιωρείται και το ερώτημα πως οι οργανώσεις των επιχειρηματιών «άδειασαν» με τόση ευκολία έναν υπουργό, ο οποίος εν μέσω της οικονομικής κρίσης στήριξε τα μέλη τους με ευεργετικές φορολογικές αποφάσεις.

Είναι ενδεικτικό να αναφερθεί ότι επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη, αποφασίστηκαν και έγιναν πολλά για να στηριχθεί η επιχειρηματική τάξη και σε αυτή την προσπάθεια, έβαλε προσωπική βούλα και ο Χάρης Γεωργιάδης.

Υπενθυμίζουμε ότι μεταξύ άλλων η σημερινή κυβέρνηση, κατάργησε τον φόρο ακίνητης περιουσίας, «χάρισε» τη φορολογία επί των κεφαλαιουχικών κερδών στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων, κατάργησε τα μεταβιβαστικά τέλη, έδωσε πολεοδομικά κίνητρα, επιδότησε την απασχόληση σε ξενοδοχεία και δικηγορικά γραφεία και άλλα.

Πιο χαρακτηριστική της στάσης της κυβέρνησης είναι η πρακτική της παραχώρησης διαβατηρίων σε ξένους επενδυτές, πράγμα που στιγμάτισε σε κάποιο βαθμό την αξιοπιστία της χώρας, δόθηκαν κίνητρα για την ανέγερση πύργων.

Όλα αυτά είχαν και σφραγίδα Γεωργιάδη και ο υπουργός που στάθηκε δίπλα από τις επιχειρηματικές ομάδες, ένιωσε ότι δέχθηκε από τις ηγεσίες τους κτύπημα τύπου Βρούτου.

Πάντως, αν και φαίνεται να έκλεισε την αυλαία του ενδεχομένου να αυξηθεί ο συντελεστής του εταιρικού φόρου, ο υπουργός ανακοίνωσε δημόσια ότι στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς θα περιληφθεί η ελάφρυνση που αυξάνει την έκπτωση για τις συνεισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία και ταμεία συντάξεων από το 1/6 στο 1/5.

Του Λεύκου Χρίστου