You are here

Φορολογικά κίνητρα για start-ups

27/07/2016 12:42
Την αναθεώρηση του περί φορολογίας του εισοδήματος νόμου με σκοπό τη βελτίωση των κινήτρων για ενίσχυση των επενδύσεων σε καινοτόμες επιχειρήσεις ενέκρινε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.

Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι η τελική απόφαση για εφαρμογή κινήτρων λήφθηκε μετά από έντονη διαβούλευση με τον επιχειρηματικό κόσμο και με την κοινωνία των start-ups στην Κύπρο υιοθετώντας πρακτικές οι οποίες εφαρμόζονται σε άλλες χώρες.

Το βασικό κίνητρο αφορά αφαίρεση του ποσού επένδυσης σε καινοτόμα επιχείρηση, από το φορολογητέο εισόδημα του επενδυτή σε ποσοστό μέχρι και 50% του φορολογητέου εισοδήματος.

Η επένδυση μπορεί να είναι είτε σε επενδυτικό ταμείο, είτε απευθείας στην επιχείρηση και μπορεί να γίνει σε επιχείρηση που διοικείται από νομικό πρόσωπο ή από φυσικό πρόσωπο. Μπορεί να αφορά την αγορά μετοχών, δανειοδότηση ή παροχή εγγυήσεων σε καινοτόμες επιχειρήσεις.

Ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε τη σημασία του μέτρου σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο, μπορούν να επωφεληθούν προσωπικές επιχειρήσεις που δεν διοικούνται νομικά και εξέφρασε την άποψη ότι τα κίνητρα θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Όπως ανέφερε ο κ. Πετρίδης, το φορολογικό κίνητρο αποτελεί έκπτωση μέχρι και €150 χιλ. τον χρόνο στο φορολογητέο εισόδημα το οποίο μπορεί να μεταφερθεί και να παραχωρηθεί ή κατανεμηθεί μέχρι και πέντε χρόνια μετά.

Βάσει των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου αλλάζει και ο ορισμός της καινοτόμας επιχείρησης που θα αναφέρεται πλέον σε όποια εταιρεία της οποίας το 10% των λειτουργικών δαπανών σε τουλάχιστον 1 από τα 3 τελευταία έτη αφορά δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, βάσει πιστοποίησης από εξωτερικό ελεγκτή.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι ο ορισμός της καινοτόμας επιχείρησης, ήταν περιορισμένος και αφορούσε μόνο συγκεκριμένους τομείς και αλλάζει ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ουσιαστικά από τους επιχειρηματίες που έχουν νέες ιδέες και τις οποίες μπορούν να μεταφράσουν σε επιχειρηματικότητα και εμπορικά προϊόντα.

Σημειώνεται ότι στις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη δεν περιλαμβάνονται κατ’ ανάγκην οι επιστημονικές έρευνες όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, ενώ μπορούν να καλύπτουν ένα ευρύτερο φάσμα δραστηριοτήτων.

Για νέες επιχειρήσεις η σχετική αξιολόγηση θα γίνεται στη βάση επιχειρηματικού σχεδίου.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ με την έγκριση του από τη βουλή των αντιπροσώπων.

Στο σχετικό σημείωμα εκ μέρους της προεδρίας, σημειώνεται ότι η ρύθμιση, χωρίς πολλή γραφειοκρατία, υποκειμενισμούς ή αποκλεισμούς, αποτελεί μια έμπρακτη στήριξη που ενισχύει οριζόντια την επιχειρηματική καινοτομία και την ανάπτυξη αλλά και αναγνωρίζει τις προσπάθειες των νέων επιστημόνων και της κοινωνίας των start-up στην Κύπρο.

«Είμαστε σίγουροι ότι η αγορά και οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα επιστρέψουν στην οικονομία σε βάθος χρόνου, πολλαπλάσια οφέλη σε σχέση με τα παρεχόμενα κίνητρα», προστίθεται.

Της Μαρίας Χαμπή