You are here

ΚΕΒΕ για Φορολογικό: Είναι η ώρα των «γενναίων αποφάσεων»

24/05/2002 13:05
Απαλλαγή για δύο χρόνια από το φόρο μερίσματος

Έξη προτάσεις για τις επιχειρήσεις


Την απαλλαγή της φορολογίας, για δύο χρόνια επί όλων των μερισμάτων που καταβάλλουν οι δημόσιες εταιρίες που είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ και των αποκοπών στα μερίσματα που εισπράττουν οι μέτοχοι, εισηγείται το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ).

Μιλώντας κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου με αφορμή την φορολογική μεταρρύθμιση, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης τόνισε ότι με την εισήγηση του Συνδέσμου θα «αποζημιωθούν» εν μέρει οι μικρομέτοχοι, που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των 100 περίπου χιλιάδων επενδυτών και οι οποίοι, τα τελευταία δύο χρόνια υπέστησαν σημαντικές οικονομικές ζημιές από την κατρακύλα της τιμής των μετοχών.

Αναφερόμενος στην επί θύραις φορολογική μεταρρύθμιση, ο Βασίλης Ρολόγης εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του ΚΕΒΕ για την φορολογία των εταιρειών και επιχειρήσεων για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, διατυπώνοντας τη θέση ότι θα επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων με άμεσες και βαρύτατες επιπτώσεις στην ευρύτερη αναπτυξιακή πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Προειδοποίησε παράλληλα ότι η επιβολή αυξημένης φορολογίας στις επιχειρήσεις θα οδηγήσει αρκετές επιχειρήσεις στην απόφαση να μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους εκτός Κύπρου, ενώ σε άλλες περιπτώσεις πιθανόν να οδηγήσει και στον τερματισμό των εργασιών τους. «Δυστυχώς», τόνισε, «οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί αντί να στοχεύουν στη βελτίωση του φορολογικού τοπίου καθιστούν το φορολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις δυσμενέστερο σε σχέση με αυτό που ισχύει σήμερα και βρίσκεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή πρακτική όπου τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν το φορολογικό σύστημα ως μέσο στήριξης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων τους».

Το ΚΕΒΕ απέστειλε υπόμνημα τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τη Βουλή, με το οποίο εκφράζονται οι ανησυχίες του Συνδέσμου για τις προτάσεις που συζητούνται και προτείνεται παράλληλα, όπως για ενίσχυση και διασφάλιση του μέλλοντος των κυπριακών επιχειρήσεων:

1. Για τον εταιρικό φόρο, η υιοθέτηση συντελεστή 10%.
2. Υιοθέτηση συντελεστή με ποσοστό 50% (αντί του προτεινόμενου από τα κόμματα, ποσοστού 75%) για σκοπούς λογιζόμενης διανομής κερδών.
3. Επιβολή ενιαίου συντελεστή ύψους 15%, επί των μερισμάτων, με πρόνοια όπως ο φόρος αυτός να μην είναι τελικός στις περιπτώσεις φυσικών προσώπων.
4. Απαλλαγή της φορολογίας των κερδών που επενδύονται από τη λογιζόμενη διανομή μερισμάτων για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης των παραγωγικών επιχειρήσεων.
5. (Εάν κριθεί σκόπιμη η συνέχιση της εισφοράς για την Άμυνα) Να κατανεμηθεί ισομερώς μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, θεωρώντας ότι η αμυντική θωράκιση αποτελεί κοινή υποχρέωση όλων των πολιτών.
6. Να μην υιοθετηθεί η εισήγηση για φορολογία των κεφαλαιουχικών κερδών από το ΧΑΚ, «η οποία αν υιοθετηθεί θα αυξήσει την κρίση στο ΧΑΚ».

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ απηύθυνε έκκληση προς τους 56 βουλευτές του Νομοθετικού Σώματος να λάβουν σοβαρά υπόψη το υπόμνημα που τους απεστάλη, επισημαίνοντας ότι αυτή την ώρα «χρειάζονται γενναίες αποφάσεις» και προσοχή στον κύπριο επιχειρηματία ο οποίος, όπως υποστήριξε ο κ. Ρολόγης «φαίνεται ότι έχει εγκαταλειφθεί απ’ όλους».

Του Κυριάκου Κυριακίδη