You are here

Μ. Αντωνίου: Φορολογικές ελαφρύνσεις λόγω ΓΕΣΥ

16/10/2018 10:39

Δυσβάσταχτο θα είναι το κόστος για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους από τις εισφορές για το Γενικό Σχέδιο Υγείας, υποστηρίζει η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων που μαζί με την αύξηση 0,5% στις εισφορές για το ΤΚΑ, δημιουργούν πρόσθετο βάρος ζητώντας φορολογικές ελεφρύνσεις.

Σύμφωνα με τον Περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμο, εντός του 2019 ξεκινά η καταβολή εισφορών εργοδοτών και μισθωτών για σκοπούς του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ).

Συγκεκριμένα, από την 1/3/2019 ο εργοδότης θα εισφέρει 1,85% επί των αποδοχών του μισθωτού, ενώ ο μισθωτός θα εισφέρει 1,70%.

Σύμφωνα με τον Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο από 1/1/2019 οι εκατέρωθεν εισφορές εργοδότη και εργοδοτούμενου στο ΤΚΑ αυξάνονται κατά 0,5%, από 7,8% σε 8,3%, επί των ασφαλιστέων αποδοχών του εργοδοτούμενου.

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου αναφέρει στη StockWatch ότι το κόστος είναι δυσβάστακτο καθώς πέραν της εισφοράς για το ΓΕΣΥ, από το 2019 θα επέλθει και αύξηση 0,5% στο ΤΚΑ με βάση τη συμφωνία του 2009 για αύξηση κάθε πενταετία.

Το εργατικό κόστος για τις επιχειρήσεις θα αυξηθεί κατά 2,35% ενώ το μεικτό εισόδημα των εργαζομένων θα μειωθεί κατά 2,2%.

«Το εργατικό κόστος θα αυξηθεί ενώ την ίδια ώρα όχι μόνο δε ν αυξάνονται οι απολαβές των εργαζομένων αλλά μειώνονται», τονίζει επισημαίνοντας ότι φεύγουν ρευστά διαθέσιμα από τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους της τάξης του 4,55%.

«Το πλήγμα θα είναι τεράστιο και πρέπει να διαχειριστούμε την όλη κατάσταση», επισημαίνει τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει με φορολογικές ελαφρύνσεις.

Ελαφρύνσεις που εισηγείται η ΟΕΒ είναι η κατάργηση του 2% εισφορών στο ταμείο συνοχής για τις επιχειρήσεις, η μείωση από 1,2% σε 0,6% εισφορών για το ταμείο πλεονάζοντος προσωπικού και η μείωση του εταιρικού φόρου από 12,5% σε 10%.

Ο κ. Αντωνίου αναφέρει ότι «ζητούμε επίσης να αυξηθεί το φοροαπαλλακτέο των εισοδημάτων που αφορούν σε εισφορές ΤΚΑ, ταμείων υγείας, συνδικαλιστικών συνδρομών και δωρεών από το ένα έκτο του ακαθάριστου εισοδήματος που είναι σήμερα».

Επίσης, η ΟΕΒ ζητά να αυξηθεί το όριο για εισφορές στα ταμεία υγείας που σήμερα είναι στο 1,5% για τους εργαζομένους και στο 1% για τους εργοδότες, τουλάχιστον στα επίπεδα της εισφοράς της κάθε πλευράς στο ΓΕΣΥ.

Ο κ. Αντωνίου σημειώνει ότι πραγματοποιούν αλλεπάλληλες επαφές για το συγκεκριμένο ζήτημα ενώ έκκληση απευθύνθηκε και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Της Γεωργίας Χαννή