You are here

Μέτωπο με τις επιχειρήσεις άνοιξε η κυβέρνηση

07/08/2019 11:20

Μέτωπο με τις επιχειρήσεις άνοιξε η κυβέρνηση με την πρόταση που έβαλε αιφνιδίως στο τραπέζι για αύξηση της εταιρικής φορολογίας κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες,  με παράλληλη μείωση άλλων φορολογιών.

Ομόφωνα οι έξι φορείς που συνήλθαν σήμερα αποφάσισαν την απόρριψη της πρότασης του υπουργού οικονομικών για αύξηση του εταιρικού φόρου από το 12,5% στο 15%, δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης.

Σε δηλώσεις μετά την ευρεία σύσκεψη στην οποία  συμμετείχαν αντιπρόσωποι από  ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, CIPA, CIFA, ΣΕΛΚ και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, ο κ. Αγκαστινιώτης τόνισε ότι «θεωρούμε ότι για να συζητηθεί φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να προηγηθεί σοβαρή μελέτη η οποία να αποσκοπεί στη μείωση του φορολογικού κόστους των επιχειρήσεων που εδράζονται στην Κύπρο αλλά και να δίνει προοπτική ανάπτυξης σε αυτή τη χώρα».

Σημείωσε ότι «τέτοιες κινήσεις πρέπει να μελετούνται σοβαρά πριν να τίθενται στο τραπέζι για να μη δίνουμε και την εικόνα στο εξωτερικό ότι είκασε μια χώρα με ασταθές φορολογικό περιβάλλον η οποία δεν μελετά σε  βάθος εις βάθος πριν να κάνει οποιεσδήποτε φορολογικές αλλαγές».

Απέρριψε τη θέση ότι υπάρχει πίεση από τους Ευρωπαίους εταίρους καθ΄όσον αφορά το φορολογικό σύστημα της Κύπρου, σημειώνοντας πως κάποιες χώρες όπως η Ιρλανδία και η Βουλγαρία έχουν χαμηλότερο συντελεστή, ενώ άλλες προτίθενται να τον χαμηλώσουν. «Αλλά θεωρούμε ότι αν υπάρχουν κάποια τρωτά στην κυπριακή οικονομία τα οποία δεν συνδέονται, φυσικά, με το φορολογικό επίπεδο αλλά με το compliance, αυτά πρέπει να δούμε και όχι να κάνουμε κινήσεις οι οποίες θα ζημιώσουν την προοπτική της κυπριακής οικονομίας», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ ανέφερε πως δεν ετοιμάζουν αντιπρόταση προς τον υπουργό, αλλά είναι έτοιμοι να συζητήσουν φορολογική μεταρρύθμιση «στο σωστό χρόνο, κάτω από τις σωστές προϋποθέσεις με απώτερο σκοπό το περιβάλλον της χώρας να είναι αξιόπιστο και σταθερό και οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις να μειώνουν το κόστος των επιχειρήσεων, ντόπιων και ξένων, που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και να δίδουν μία προοπτική ανάπτυξης στην οικονομία του τόπου».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΕΒ Γεώργιος Πέτρου δήλωσε ότι ήδη έχει τρωθεί η αξιοπιστία της Κύπρου για άλλη μια φορά στο εξωτερικό, τονίζοντας ότι έχουν γίνει δέκτες παραπόνων και ανησυχιών από το εξωτερικό για τις προθέσεις αύξησης της φορολογίας.

«Μετά το 2012 έχουν επιβληθεί αρκετές επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις είναι καιρός αφού τα δημοσιονομικά έχουν φθάσει σε επίπεδα που είμαστε όλοι ευχαριστημένοι να αφαιρεθούν φόροι».

Ο πρόεδρος του ΣΕΛΚ Δημήτρης Βάκης εξέφρασε την άποψη ότι «μακροπρόθεσμα η φορολογική πολιτική του κράτους θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μειωθεί το συνολικό κόστος στις επιχειρήσεις ώστε να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα από ντόπιες και ξένες επιχειρήσεις».

Συνεπώς σημείωσε ότι «η οποιαδήποτε φορολογική διαφοροποίηση τυχόν γίνει θα πρέπει να προσβλέπει στη συνολική μείωση του κόστους».

Ο πρόεδρος του CIPA Μιχάλης Μιχαήλ από την πλευρά του τόνισε ότι, «οι ξένες επενδύσεις στην Κύπρο είναι πάρα πολύ σημαντικές και δεν μπορούμε να παίζουμε με τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που κάνουν στην Κύπρο γι’ αυτό θεωρούμε εντελώς άκαιρη την πρόταση για αύξηση του φορολογικού συντελεστή».

Τόνισε ότι «στο τραπέζι δεν τέθηκε θέμα για φορολογικούς παραδείσους ούτε και για συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας συντρέχει λόγος για να αυξήσουμε το φορολογικό συντελεστή» είπε και υπογράμμισε ότι «πέραν του 55% των φιλολογιών στην Κύπρο πληρώνονται από τις ξένες εταιρείες, γι’ αυτό συμφωνήσαμε ομόφωνα ότι το υπουργείο θα πρέπει να αποσύρει την πρόταση».

Της Ηρώς Ευθυμίου