You are here

Παραμένει η εισφορά για την Άμυνα στα μερίσματα

03/06/2002 16:22
Στη φορολόγηση ύψους 15% επί των μερισμάτων, συγκλίνουν κυβέρνηση και Βουλή. Όπως πληροφορείται η Stockwatch, η επιτροπή Οικονομικών της Βουλής προσανατολίζεται στο 15%, ύστερα από σε βάθος μελέτη των οικονομικών δεδομένων και υπό τις παρούσες συνθήκες στο ΧΑΚ αποδεχόμενη τη θέση της κυβέρνησης και υπαναχωρώντας από την αρχική τοποθέτηση της για 20%.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ενέκρινε τη καθιέρωση του Εταιρικού Φόρου με ενιαίο συντελεστή 10% για όλες τις εταιρίες, τόσο τις κυπριακές όσο και τις εταιρίες διεθνών δραστηριοτήτων, γνωστές ως υπεράκτιες. «Με μόνη διαφοροποίηση» εξήγησε ο πρόεδρος της επιτροπής Μάρκος Κυπριανού «στην επιβολή φορολογίας ως εισφορά για την άμυνα, πάνω στα μερίσματα τα οποία θα αφορούν όμως Εταιρίες με κύπριους μετόχους».

Συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, πρόσθεσε, ο φόρος του 10% είναι πολύ χαμηλός και ταυτόχρονα θα έχουμε πλέον την αδιαμφισβήτητη εγκυρότητα, ότι διαθέτουμε ένα σωστό νομικά φορολογικό σύστημα. «Δεν θα ανήκουμε σε αυτούς τους φορολογικούς παράδεισους που δημιουργούν προβλήματα στις χώρες και τις εταιρίες».

Η Κύπρος, είπε ο κ. Κυπριανού απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παύει να είναι φορολογικός παράδεισος, ωστόσο, τόνισε ότι το 10% σε συνδυασμό με όλα τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει το νησί μας θα είναι ένας «ελκυστικός προορισμός».

Του Κυριάκου Κυριακίδη