You are here

Παράταση κινήτρων για επενδύσεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις

24/01/2020 12:37

Παράταση φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2021, αποφάσισε το υπουργείο οικονομικών.

Τo Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του με ημερομηνία 8 Ιανουαρίου 2020 έχει εγκρίνει νομοσχέδιο που τροποποιεί τους περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμους του 2002 μέχρι 2019.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για τη Δήλωση Πολιτικής για ενίσχυση του επιχειρηματικού συστήματος στην Κύπρο, το Υπουργείο Οικονομικών προώθησε την τροποποίηση του περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου με σκοπό την αποσαφήνιση ορισμένων διατάξεων του βασικού νόμου, κατά τρόπο που να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα μέσω της παροχής φορολογικών κινήτρων σε φυσικά πρόσωπα που επενδύουν σε καινοτόμες επιχειρήσεις, είτε απευθείας είτε μέσω επενδυτικού ταμείου.

Η νομοθεσία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2017 με ημερομηνία ισχύος 3 έτη, ως εκ τούτου έχει λήξει την 1η Ιανουαρίου 2020.  Σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο έχουν εγκριθεί 39 εταιρείες όπου οι επενδυτές των εταιρειών αυτών έχουν επωφεληθεί φορολογικά.

Σκοπός του τροποποιητικού Νομοσχεδίου είναι η επέκταση του ισχύοντος πλαισίου για 18 μήνες (μέχρι τις 30/6/2021), ως η μέγιστη περίοδος που δύναται να δοθεί βάσει του υφιστάμενου Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αρ. 651/2014 για την κήρυξη ορισμένων ενισχύσεων ως συμβατές με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης.

Το νομοσχέδιο έχει εξεταστεί από το Γραφείο του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων, όπου αποφάνθηκε ότι ικανοποιεί τις πρόνοιες του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού αλλά και τους ευρύτερους κανόνες «Κρατικών Ενισχύσεων» (StateAid Rules). 

Γ.Χ.