You are here

Στεφάνου: Στο ταμείο πλούτος και επιχειρηματίες

23/06/2010 15:44
Η κυβέρνηση με ισορροπημένο τρόπο αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση και τώρα οι επιχειρηματίες και ο πλούτος καλούνται να συνδράμουν στην αύξηση των εσόδων του κράτους και την προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Πρόσθεσε ότι όσοι αντιδρούν στα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσουν εάν θα πληρώσουν τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση οι εργαζόμενοι και οι μισθωτοί, εάν δεν συμβάλει ο πλούτος στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι «θέση και πολιτική της κυβέρνησης είναι ότι για το ξεπέρασμα των συνεπειών της κρίσης πρέπει να συνδράμουν όλοι, ανάλογα με τις δυνατότητές τους».

«Αυτή άλλωστε είναι η θέση της ίδιας της ΕΕ η οποία δεν έχει διστάσει, με πρόταση της Γερμανίδας Καγκελαρίου κα. Μέρκελ, να προτείνει στους G20 την επιβολή φόρου στις τράπεζες. Ήδη η Γαλλία έχει αποφασίσει, με τη στήριξη της Γερμανίας και της Βρετανίας, να βάλει φόρο στις τράπεζες», είπε.

Επεσήμανε ότι «στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η μείωση των δαπανών, η αύξηση των εσόδων και η στήριξη της ανάπτυξης και του κοινωνικού κράτους και ήδη προς αυτές τις τέσσερις κατευθύνσεις που έχει πάρει αποφάσεις, έχει λάβει μέτρα και έχει προωθήσει πολιτικές που έχουν και αποτελέσματα».

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης στηρίχθηκαν με συγκεκριμένες αποφάσεις και μέτρα η επιχειρηματικότητα, η ανάπτυξη και οι ίδιες οι τράπεζες με δύο γενναιόδωρα πακέτα ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που βγήκαν από τα δημόσια ταμεία. Αυτό άλλωστε επισημαίνεται και από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όταν κίνησε τις διαδικασίες για υπερβολικό έλλειμμα, λέγοντας ότι το έλλειμμα στην Κύπρο και τις σκανδιναβικές χώρες δημιουργήθηκε πρώτιστα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και κατά δεύτερο λόγο ένεκα της λήψης μέτρων τόνωσης της οικονομίας που είχαν ληφθεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ανάκαμψη της οικονομίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι «τώρα οι επιχειρηματίες και ο πλούτος καλούνται να συνδράμουν στην αύξηση των εσόδων του κράτους, καλούνται να συνδράμουν στην προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης».

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «οι αντιδράσεις που σημειώνονται στην προσωρινή, μόνο για δύο χρόνια, πολύ μικρή αύξηση στο φόρο κερδών των εταιρειών, είναι υπερβολικές και ανεδαφικές».

Επεσήμανε ότι «η συγκεκριμένη νομοθεσία προβλέπει την αυτοκατάργησή της στις 31 Δεκεμβρίου 2011, άρα το μέτρο είναι έκτακτο, προσωρινό, μικρής διάρκειας και προβλέπει μίαν απειροελάχιστη αύξηση του φόρου επί των κερδών των εταιρειών μόνο 1%».

«Είναι αστείο να λέγεται ότι αυτό τάχα δημιουργεί συνθήκες αβεβαιότητας για το φορολογικό πεδίο στην Κύπρο. Εάν αυτό λέγεται για την Κύπρο, τότε τί θα λεχθεί για τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πάρει μία σειρά αποφάσεις και έχουν επιβάλει μία σειρά από φόρους σε διάφορες υπηρεσίες και σε διάφορα προϊόντα, με στόχο να αυξήσουν τα έσοδα και να αντιμετωπίσουν την κρίση και μάλιστα φορολογίες δυσβάστακτες για το λαό και τους εργαζόμενους», διερωτήθηκε.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι εάν κανείς δει τις φορολογίες που έχουν επιβληθεί σε ευρωπαϊκές χώρες, «θα αντιληφθεί ότι εδώ στην Κύπρο στην ουσία, με ένα πολύ δίκαιο τρόπο, επιμερίζονται οι επιπτώσεις και ότι ο πλούτος καλείται, μέσα στο πλαίσιο των δικών του δυνατοτήτων, απειροελάχιστα να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης».

Είπε, επίσης, ότι «λέγεται ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση μόνο στην αύξηση των εσόδων και ότι δεν δίνει έμφαση στη μείωση των δαπανών», επισημαίνοντας ότι «η ίδια η πράξη τους διαψεύδει».

Ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και έχει μειώσει ουσιαστικά τις λειτουργικές δαπάνες της δημόσιας υπηρεσίας.

Όπως ανέφερε, «όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις πρόσθεταν στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων» και «για πρώτη φορά τώρα έχει μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων».

«Στους πρώτους πέντε μήνες κατά 530 και ο στόχος είναι κάθε χρόνο να μειώνουμε κατά χίλιους τους δημόσιους υπαλλήλους και αυτό σημαίνει ένα έξτρα έσοδο από αυτά τα οποία θα εξοικονομούμε ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ», είπε.

Όσον αφορά τη μείωση των λειτουργικών δαπανών της δημόσιας υπηρεσίας, είπε ότι έχουν εξοικονομηθεί «φέτος 80 εκατομμύρια και του χρόνου η δέσμευση είναι για άλλα 90 εκατομμύρια, σύνολο 170 εκατομμύρια ευρώ».

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε, επίσης, ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει μπει σε ουσιαστικό διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για το ζήτημα του μισθολογίου των δημόσιων υπαλλήλων, αλλά και για την αντιμετώπιση ενός μεγάλου προβλήματος που υπάρχει, που είναι το ασφαλιστικό.

«Άρα, δεν μπορεί να λέγεται ότι τάχατες η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για την αύξηση των εσόδων και δεν εργάζεται συγκεκριμένα για τη μείωση των δαπανών. Ήδη τις έχει μειώσει σημαντικά και εργάζεται για να τις μειώσει ακόμα περισσότερο», είπε.

Επίσης, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση εν μέσω κρίσης στήριξε το κοινωνικό κράτος, με μια σειρά από αποφάσεις και για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τον προσφυγικό κόσμο, και τις οικογένειες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, «που αποτελούν και ένα σαφές δείγμα για το φιλολαϊκό αυτής της κυβέρνησης, και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης».

Όσον αφορά το θέμα της αύξησης των συντελεστών φορολογίας στην ιδιοκτησία, ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι «αυτό το μέτρο αφορά τους μεγαλοϊδιοκτήτες, τους εκατομμυριούχους, αυτούς που έχουν μεγάλες ιδιοκτησίες», προσθέτοντας ότι «όσοι μέχρι σήμερα δεν πληρώνουν φόρο ιδιοκτησίας, θα συνεχίσουν να μην πληρώνουν φόρο ιδιοκτησίας».

Είπε, επίσης, ότι «θα πληρώνουν οι μεγαλοϊδιοκτήτες και μάλιστα η αύξηση είναι απειροελάχιστη και είναι πραγματικά ασήμαντη για τις αξίες που διαθέτουν στα χέρια τους σήμερα οι μεγαλοϊδιοκτήτες και που πληρώνουν φόρο με αξίες του 1980».

«Άρα, λοιπόν, αυτοί που αντιδρούν στα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, θα πρέπει να απαντήσουν κιόλας, εάν δεν συμβάλει ο πλούτος στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την οικονομική κρίση, μέσα στα πλαίσια μάλιστα των δυνατοτήτων του, ποιος τότε θα συμβάλει πρώτιστα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων; Ο εργαζόμενος; Ο μισθωτός; Εδώ θα πρέπει να δοθεί απάντηση και σε αυτό θα πρέπει να απαντήσουν όσοι αντιδρούν», κατέληξε.