You are here

Στο μεταίχμιο αλλαγών ο τομέας φορολογίας

14/02/2023 11:58

Στις αλλαγές που προωθούνται και που είναι απαραίτητες για την μελλοντική λειτουργία του τομέα φορολογίας, επικεντρώθηκαν σήμερα οι ομιλητές στο 6ο Διεθνές Φόρουμ Φορολογίας που πραγματοποιήθηκε στο ξενοχοδείο Hilton.

Στο φόρουμ, τονίστηκε η σημασία υλοποίησης των αλλαγών που προωθούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα φορολογίας, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη να προχωρήσει η υλοποίηση της μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος και να υιοθετηθούν πρακτικές πιο φιλικές προς τις επιχειρήσεις.

Σε χαιρετισμό του κατά το άνοιγμα του έκτου διεθνούς φόρουμ φορολογίας, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΛΚ Κυριάκος Ιορδάνους, αναφέρθηκε στους παράγοντες που επηρεάζουν το αναπτυξιακό μοντέλο, όπως η ενεργειακή κρίση, η αύξηση του κόστους ζωής, ο ουκρανικός πόλεμος.

Επεσήμανε ότι η Κύπρος παρά τη μικρή της οικονομία επηρεάζεται από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνοντας ειδική αναφορά στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας οι οποίες παραμένουν «καυτή πατάτα».

Όπως ανέφερε ο κ. Ιορδάνους, οι συζητήσεις που γίνονται στην ΕΕ σε σχέση με τους ψηφιακούς φόρους (φόροι ψηφιακών υπηρεσιών) και την προστασία προσωπικών δεδομένων μεταξύ άλλων, δημιουργούν ένα περίπλοκο παζλ για τον φορολογικό τομέα.

Εξ ου, σημείωσε, η θέση του ΣΕΛΚ να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μια ευρεία μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να προσφερθούν νέες ευκαιρίες επένδυσης και να αξιοποιηθούν νέα εργαλεία, καθώς οι χώρες στο γειτονικό περιβάλλον προσπαθούν να επιβιώσουν και κυβερνήσεις και επιχειρήσεις προσπαθούν να πάρουν το δικό τους μερίδιο φόρων, τονίζοντας παράλληλα, ότι η πράσινη οικονομία και η βιωσιμότητα είναι το μέλλον.

Ο κ. Ιορδάνους συνεχάρη το νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, χαιρετίζοντας την πρόσθεση του να θέσει το ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης ψηλά στην ατζέντα του.

Οι αλλαγές που προωθούνται στην ΕΕ

Τις επικείμενες φορολογικές αλλαγές αλλά και προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο κόσμος ανέλυσε στην ομιλία του μέσω βιντεοκλήσης ο επικεφαλής του τμήματος φορολογίας και συνεργασίας της Κομισιόν, Reinhard Biebel.

Μιλώντας για τον κλάδο, εξήγησε πως ο τομέας φορολογίας αντιμετωπίζει επαναστάσεις, προσθέτοντας τι να αναμένεται αλλά και πως το φορολογικό σύστημα μπορεί να προετοιμαστεί.

Ο κ. Biebel εξήγησε ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον πρέπει να γίνει πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις, καθώς ο φορολογικός τομέας αλλάζει.

Παράγοντες όπως η περιβαλλοντική αλλαγή, η ψηφιοποίηση, η ενέργεια και η μείωση στην κατανάλωση, επηρεάζουν όπως σημείωσε, το φορολογικό σύστημα και το πως αλλάζει.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η εθνική αγορά, αλλά και οι διεθνείς εξελίξεις οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές. Εν μέσω της σουηδικής προεδρίας στην Ευρώπη, αλλά και του σχεδίου που αλλάζει τον τομέα φορολογίας μέσω των πυλώνων ένα και δύο, καταγράφονται σημαντικές αλλαγές και καινοτόμες πολιτικές στον τομέα από πλευράς Κομισιόν.

Πολλές οι εκκρεμότητες και τα ανοικτά ζητήματα

Ο κ. Biebel αναφέρθηκε σε αλλαγές που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στον τομέα φορολογίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον πυλώνα 1 και την αλλαγή που αφορά συγκέντρωση φορολογιών, καθώς και στις συνεχείς διαβουλεύσεις στην Κομισιόν ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή για την αρμονική λειτουργία των δύο πυλώνων.

Οι φορολογικές αλλαγές πρέπει να υιοθετηθούν από όλα τα κράτη ώστε να λειτουργήσουν, πρόσθεσε μιλώντας για την πολιτική διάσταση του θέματος. 

Σε σχέση με την ανταλλαγή πληροφοριών, αναμένεται αξιολόγηση για το πως λειτουργούν οι κυρώσεις στο σύστημα, ανέφερε, αλλά και το τι μπορεί να γίνει στη διεθνή νομοθεσία.

Ταυτόχρονα, απασχολεί όπως είπε, το πώς επηρεάζουν τα crypto περιουσιακά στοιχεία την προσπάθεια.

Επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρχει περιθώριο για ποινές σε περίπτωση μη πληρωμής των φόρων, θέμα το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση και θα παρουσιαστεί τον Μάιο 2023 στους υπουργούς οικονομικών της Ευρώπης.

Αναφορά έκανε και στο BEFIT, το νέο πλαίσιο που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την φορολογία εισοδήματος, με στόχο την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, ειδικότερα των μικρών.

Εκ μέρους της οικονομικής διευθύντριας του υπουργείου Οικονομικών Ειρήνης Πική, ανέγνωσε ομιλία η Νάγια Συμεωνίδου ανώτερη λειτουργός του υπουργείου Οικονομικών.

Ιδιαίτερη αναφορά, έγινε στο σχέδιο «ΌΡΑΜΑ 2035», το οποίο όπως τονίστηκε, ανοίγει τον δρόμο προς ένα βιώσιμο μέλλον.

 

 

Της Μαρίας Κυριακίδου