You are here

Τι απαντά ο Χ. Γεωργιάδης για την αύξηση φόρου στις επιχειρήσεις

07/08/2019 08:59

Την άποψη ότι ο χαμηλός συντελεστής εταιρικού φόρου μπορεί να είναι και μειονέκτημα εξέφρασε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας ότι η αύξηση κατά 2,5% στο 15% που προωθείται δεν έχει επιβληθεί από κανένα και δεν αφορά νέους φόρους.

Δεν τίθεται θέμα νέων φορολογιών η αύξηση του εταιρικού φόρου κατά 2,5%, δηλαδή από το 12,5% στο 15% ξεκαθάρισε κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας ακόμη ότι δεν έχει επιβληθεί από κανένα.

«Ούτε έχει προκύψει κάποια υποχρέωση ή απαίτηση από την ΕΕ ή από οποιοδήποτε άλλο. 

Ότι εισπραχθεί, δηλαδή το όφελος που θα προκύψει γύρω στα €170 εκ. θα επιστραφεί και με το παραπάνω», τόνισε μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο.

Πρόσθεσε ότι «θεωρούμε ότι πιθανώς να είναι προς το συμφέρον μας έχοντας υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις στα θέματα φορολογικής πολιτικής τα τελευταία 3-4 χρόνια και το πως έχουν διαμορφωθεί τα φορολογικά ζητήματα. Έχουμε την άποψη ότι πιθανώς ένας υπέρμετρα χαμηλός συντελεστής εταιρικού φόρου μπορεί να είναι και μειονέκτημα».

Δίνοντας ένα παράδειγμα είπε ότι «ακυρώνει ή περιορίζει τις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας που είναι το πιο σημαντικό εργαλείο της χώρας για την ανάπτυξη και τη διατήρηση αυτού του σημαντικού τομέα των υπηρεσιών. Έχουμε περιστατικά ένταξη της χώρας μας στις λεγόμενες μαύρες, γκρίζες λίστες λόγω ακριβώς ενός φορολογικού συντελεστή που είναι αρκετά χαμηλός και το σενάριο που θέτουμε στο διάλογο είναι προσεκτική αύξηση στο 15%».

Επανέλαβε ότι «έχουμε την εντύπωση ότι η αύξηση του συντελεστή θα περιόριζε δραστικά αυτά τα προβλήματα».

Πρόκειται, είπε, για ένα σενάριο το οποίο ετοιμάστηκε από το υπουργείο οικονομικών και έχει τεθεί προς διαβούλευση, δεν υπάρχει κάτι τελεσίδικο, διευκρίνισε.

Επανέλαβε ότι «δεν μας το ζητά κανένας, εάν υπάρχει οποιαδήποτε έγνοια ότι επιβλήθηκε απ’ έξω, δεν ισχύει. Άρα δεν είναι ούτε για λόγους φοροεισπρακτικούς, ούτε μια υποχρέωση που πρέπει να εκπληρώσουμε, είτε μας αρέσει, είτε όχι».

Υπενθύμισε ότι το κράτος λειτουργεί με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και δεν υπάρχει έλλειμμα αλλά πλεόνασμα.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη φορολογία της άμυνας που πληρώνουν οι εταιρείες και ότι αυτή αυξάνει στην ουσία τον εταιρικό φόρο και αυτή θα έπρεπε να μειωθεί, τόνισε ότι αυτό εισηγούμαστε και εξήγησε ότι «εάν αυξηθεί ο συντελεστής εταιρικού φόρου για να αντιμετωπιστούν αυτές οι παρενέργειες ίσως να μετατραπεί σε πλεονέκτημα διότι θα ανοίξει ο δρόμος για νέες επενδύσεις.

Και επειδή θα προκύψει ένα όφελος της τάξης των €170 εκ. το σενάριο είναι στο σύνολο του η αύξηση να επιστραφεί με μειώσεις πάνω στα μερίσματα και τους τόκους», είπε.  Και επανέλαβε την ανεπίσημη ενημέρωση που έστειλε χθες το υπουργείο του ότι προτείνεται:

1) Μείωση φιλολογίας επί των μερισμάτων από 17% στο 15%
2) Μείωση φορολογίας επί των τόκων από 30% στο 15%
3) Μείωση φόρου κεφαλαιουχικών κερδών από 20% στο 15%
4) Πλήρης κατάργηση τέλους εταιρειών (€350 ανά εταιρεία, ανά έτος)
5) Πλήρης κατάργηση τέλους χαρτοσήμου
6) Αύξηση έκπτωσης για συνεισφορές προσώπων σε συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία από 1/6 σε 1/5 του ετήσιου μισθού

Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι «θέλουμε να ακούσουμε και την άποψη του ιδιωτικού τομέα. Αν αυτή είναι ότι θα κάνουμε κακό αντί καλό τότε δεν θα προχωρήσει αυτό το σενάριο».

Της Ηρώς Ευθυμίου