You are here

Τρέχουν γιατροί, δικηγόροι, λογιστές για μηχανάκια καρτών

26/08/2021 11:15

Δικηγόροι, αρχιτέκτονες, λογιστές, γιατροί, νοσοκόμοι και μηχανικοί είναι κάποιες από τις κατηγορίες επαγγελματιών που επέδειξαν ενδιαφέρον το τελευταίο χρονικό διάστημα για την ενοικίαση τερματικών αποδοχής καρτών, στο πλαίσιο της νομοθεσίας που θεσπίστηκε πέρσι και τίθεται σε εφαρμογή από τις 20 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη διευκόλυνση της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Μιλώντας στη StockWatch ο Γενικός Διευθυντής της JCC Payment Systems Ltd, Νικόδημος Δαμιανού, ανέφερε ότι παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στην ενοικίαση τερματικών αποδοχής καρτών τους τελευταίους μήνες, λόγω του διατάγματος που τίθεται σε εφαρμογή από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το διάταγμα, επιχειρήσεις από 85 επαγγελματικές δραστηριότητες θα πρέπει να αποδέχονται πληρωμές από τους πελάτες τους, τόσο σε μετρητά, όσο και σε πιστωτικές κάρτες.

Πρόσθεσε ότι η αύξηση αυτή αναμένεται να κορυφωθεί το Σεπτέμβριο, καθώς ο Αύγουστος λόγω διακοπών κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι αναμενόταν.

Όσον αφορά στις νέες κατηγορίες επαγγελματιών οι οποίοι επέδειξαν ενδιαφέρον για την ενοικίαση τερματικών, ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι οι πλείστες κατηγορίες των επαγγελματιών που προσφέρουν υπηρεσίες διέθεταν τερματικό ηλεκτρονικών πληρωμών, όμως λόγω του διατάγματος το ενδιαφέρον για ενοικίαση μεγιστοποιήθηκε.

Πρόσθεσε ότι μεταξύ των επαγγελματιών που δεν ήταν από τους κατεξοχήν αποδέκτες πληρωμών με κάρτες και προχώρησαν στην εξασφάλιση τερματικών τους τελευταίους μήνες είναι οι δικηγόροι, οι αρχιτέκτονες, οι λογιστές, οι γιατροί, νοσοκόμοι, με τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας να κρατούν τα σκήπτρα του ενδιαφέροντος.   

Στο 50% η χρήση μετρητών σε πέντε χρόνια

Ερωτηθείς εάν είναι εφικτή η παγκόσμια τάση για κατάργηση των πληρωμών με μετρητά και στην Κύπρο, ο κ. Δαμιανού εξέφρασε την άποψη ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να γίνει και ότι τα μετρητά θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν με το ηλεκτρονικό χρήμα.

«Η Κύπρος», είπε, «είναι πολύ μακριά από την κατάργηση των μετρητών, ας μην ξεχνάμε ότι βάσει των τελευταίων ερευνών της ΕΚΤ είμαστε από τους πρώτους στην ευρωζώνη, μαζί με τη Μάλτα, όσο αφορά στη χρήση μετρητών για τις συναλλαγές μας».

Η χρήση μετρητών στην Κύπρο για όλες τις συναλλαγές ανέρχεται στο 75%.

Ο ΓΔ της JCC χαρακτήρισε ανέφικτο τον στόχο της κατάργησης των μετρητών και εξέφρασε την άποψη ότι στα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα μειωθεί σημαντικά η χρήση μετρητών και θα αυξηθούν κατακόρυφα οι ηλεκτρονικές πληρωμές.

Ο κ. Δαμανιού εκτίμησε ότι σε μια πενταετία η χρήση μετρητών στις συναλλαγές, θα μειωθεί συνολικά, στο 50% σε σχέση με 75% που είναι σήμερα.

Επεσήμανε ότι σε κάποιους κλάδους της οικονομίας όπως το λιανικό εμπόριο (υπεραγορές), οι ηλεκτρονικές πληρωμές είναι ήδη στο 50%.

Πρόσθεσε ότι με την εφαρμογή του διατάγματος από το Σεπτέμβριο και στις επιχειρήσεις αναμένεται ότι το ενδιαφέρον θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο και προβλέπεται ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα υιοθετήσουν τις ηλεκτρονικές πληρωμές θα αυξηθεί.

Εγκύκλιος από το Τμήμα Φορολογίας

Το Τμήμα Φορολογίας εξέδωσε εγκύκλιο την οποία κοινοποίησε προς τις 85 επαγγελματικές δραστηριότητες υπενθυμίζοντας τους την υποχρέωση για εφαρμογή των ηλεκτρικών πληρωμών από τις 20 Σεπτεμβρίου.  

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, κάθε δικαιούχος πληρωμής που ασκεί οικονομική δραστηριότητα, η οποία περιλαμβάνεται στο διάταγμα του περασμένου Ιουνίου, υποχρεούται να αποδέχεται μέσα πληρωμής με κάρτα, ανεξάρτητα από το ποσό της πληρωμής, τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης και ανεξάρτητα αν έχει εγγραφεί ή έχει υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο ΦΠΑ.

Προστίθεται πως «όλοι οι δικαιούχοι πληρωμής έχουν υποχρέωση να διατηρούν τερματικό αποδοχής καρτών πληρωμών σε όλα ανεξαιρέτως τα ταμεία και να έχουν αντίστοιχη ανάρτηση σε ευδιάκριτο σημείο στην είσοδο και στο ταμείο της επιχείρησης, προς ενημέρωση των καταναλωτών».

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τοποθετήσουν ασύρματο και ενσύρματο τερματικό POS, mobile POS και virtual POS και να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα, τα οποία έχουν εκδοθεί από τετραμερές σύστημα πληρωμής, όπως VISA, Master Card, Maestro και Union Pay.

Της Ελένης Χαραλάμπους