You are here

Βλέπουν θετικά στις πληρωμές με κάρτες

17/06/2021 07:24

Τα θετικά στοιχεία που προκύπτουν από το Διάταγμα που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο για την υποχρέωση των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου και των υπηρεσιών να αποδέχονται πληρωμές με κάρτες, σταχυολογούν αρμόδιοι φορείς.

Με το διάταγμα υποχρεώνονται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα υπηρεσιών και το λιανικό εμπόριο, να αποδέχονται πληρωμή με κάρτα και να ενημερώνουν σχετικά με σαφή τρόπο τους καταναλωτές.

Ο γενικός γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Μάριος Τσιακκής, σημείωσε στη StockWatch ότι «είναι μια απόφαση που εισάγει έναν επιπρόσθετο τρόπο συναλλαγής και αναμένεται να βοηθήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ωστόσο δημιουργεί ένα κόστος για τις επιχειρήσεις, καθώς όσες δεν είχαν τα απαραίτητα μηχανήματα θα πρέπει να τα πάρουν, ενώ υποχρεούνται να καταβάλλουν προμήθεια προς τον παροχέα της υπηρεσίας».

«Σίγουρα είναι πιο ασφαλές μέσο συναλλαγών αλλά επαφίεται στον πελάτη να αποφασίσει πώς θα πληρώσει», επισημαίνει.

Ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Μιχάλης Αντωνίου αναφέρει ότι «οτιδήποτε επιταχύνει την ψηφιοποίηση της οικονομίας και τη μετάβαση σε ηλεκτρονικές διαδικασίες και στο εμπόριο και στις επιχειρηματικές πρακτικές είναι καλοδεχούμενο».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι η εν λόγω ρύθμιση θα συμβάλει και στη μείωση της φοροδιαφυγής, ενώ τόνισε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχουν μεταβατικοί περίοδοι για να μπορούν να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις και να εφαρμόσουν τις υποχρεώσεις, ώστε να μην δημιουργούν στρεβλώσεις.

Ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου αναφέρει ότι το πιο σημαντικό ζήτημα είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη.

«Σε χαλεπούς καιρούς όπως το 2013 που πολλοί κλάδοι του εμπορίου δεν αποδέχονταν πληρωμές με κάρτες, οι υπεραγορές για να διευκολύνουν τους πολίτες αποδέχονταν τις κάρτες χωρίς κανένα πρόβλημα δείχνοντας εμπιστοσύνη, τόσο στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, όσο και στην οικονομία στο σύνολό της», επεσήμανε.

Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου Κυριάκος Ιορδάνους, ανέφερε ότι η απόφαση θα διευκολύνει τον αγοραστή στις συναλλαγές του, ενώ θα ενισχύσει την προσπάθεια για περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Της υποχρέωσης αποδοχής πληρωμών με κάρτα, εξαιρούνται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης, παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, μεταφορές, και ενημέρωσης και επικοινωνίας (εκδοτικές δραστηριότητες, παραγωγή ταινιών, ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, το μέτρο θα βοηθήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στη διαφύλαξη των δημοσίων εσόδων, στην ενίσχυση της προστασίας του πολίτη, όπως επίσης και στη διευκόλυνση της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Της Γεωργίας Χαννή