You are here

«Κρούσματα» γρίπης πτηνών στις επιχειρήσεις

31/01/2006 13:09
Ο φόβος για ενδεχόμενη εξάπλωση του ιού της γρίπης των πτηνών στις ελεύθερες περιοχές μετά τον εντοπισμό του θανατηφόρου ιού στα κατεχόμενα, ολοένα και κυριεύει τους Κυπρίους, οδηγώντας τους περισσότερους «μακριά» από την κατανάλωση κοτόπουλου.

Ενώ κάτι τέτοιο κρίνεται απολύτως φυσιολογικό καθώς όλοι εκτιμούν τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη πιθανή μεταφορά του ιού στην Κύπρο, εντούτοις οι επιχειρήσεις που έχουν ως βασική δραστηριότητα την παραγωγή, εμπορία και διάθεση πουλερικών, άρχισαν ήδη να μετράνε τις ζημιές τους, αφού ο ιός της γρίπης επηρέασε αρνητικά τις επιχειρήσεις τους.

Το ΔΣ της εταιρείας Πίπης Φαρμ, κατά τη διάρκεια χθεσινής έκτακτης συνεδρίας του, μελέτησε τις «απρόβλεπτες» εξελίξεις που συμβαίνουν στο χώρο της πτηνοτροφίας.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, με το πρόβλημα της
γρίπης των πτηνών «επηρεάστηκαν αρνητικά όλες οι επιχειρήσεις που έχουν ως βασική δραστηριότητα την παραγωγή, εμπορία και διάθεση πουλερικών».

Η εταιρεία Πίπης Φαρμ, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, «έχει επηρεαστεί αρνητικά όσο αφορά την κερδοφορία και την ταμιακή ρευστότητα της».

Το ΔΣ λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για μείωση του κόστους παραγωγής ενώ μελετά και σενάρια για βελτίωση της κερδοφορίας και της ρευστότητας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του, το ΔΣ της εταιρείας αποφάσισε ακόμη να εξουσιοδοτήσει τη διεύθυνση της εταιρείας να επικοινωνήσει με τους κυριότερους προμηθευτές της «ούτως ώστε να εξασφαλιστούν μεγαλύτερες πιστώσεις μέχρι να ξεπεραστεί η τρέχουσα κατάσταση». Ακόμη το ΔΣ αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τη διεύθυνση «να διαπραγματευθεί τις υφιστάμενες ή και νέες τραπεζικές πιστωτικές διευκολύνσεις με σκοπό να ξεπεραστούν οποιαδήποτε προβλήματα ρευστότητας», ενώ τέλος αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει την διεύθυνση όπως πάρει «τα αναγκαία μέτρα για την σωστή πληροφόρηση του καταναλωτικού κοινού, σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές, για την ποιότητα και υγιεινή των προϊόντων της εταιρείας και γενικότερα της κυπριακής οργανωμένης πτηνοτροφίας».

ΚΟΤ: Έκκληση να μην υπάρξει πανικός

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού απηύθυνε θερμή έκκληση σε όλους, στα ΜΜΕ αλλά και σε όλους τους φορείς, τους εταίρους στην τουριστική βιομηχανία «να μην μεταδίδουν, να μην μεταφέρουν υπερβολές στο εξωτερικό σε ό, τι αφορά την εξέλιξη της γρίπης των πτηνών, για να μην υπάρξει πανικός».

Όπως τόνισε ο κ. Φωτίου, ο ΚΟΤ κάνει ό,τι είναι δυνατό για να σταματήσει όσο μπορεί κάποια αρνητικά μηνύματα που έχουν πάει στο εξωτερικό.

«Θέλω επίσης να διαβεβαιώσω ότι μέχρι σήμερα, γιατί είχα προσωπική επικοινωνία με όλα τα γραφεία του ΚΟΤ στο εξωτερικό, δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις. Ιδιαίτερα σήμερα δεν έχει δοθεί συνέχεια σε δημοσιεύματα του ξένου τύπου και κάνω ξανά θερμή έκκληση σε όλους ακριβώς για το καλό της Κύπρου, κάποια πράγματα να μην τα υπερβάλλουμε για να μεταδίδονται και λανθασμένα στο εξωτερικό», κατέληξε.

Της Γεωργίας Χαννή