You are here

Με πρότυπο το «Ελευθέριος Βενιζέλος» η βελτίωση της ασφάλειας στα κυπριακά αεροδρόμια

02/04/2002 15:49
Σφαίρες σε αεροπλάνα των Κυπριακών Αερογραμμών...

Ελέγχους στα κυπριακά αεροδρόμια θα διενεργήσει τον ερχόμενο Ιούνιο ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ) για τα μέτρα ασφαλείας που τηρούνται, ενώ στα τέλη Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσουν έργα για τη βελτίωση των μέτρων αυτών.

Η κυπριακή κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκο Κόση, να περάσει «αυτές τις εξετάσεις», έχοντας ως πρότυπο τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται με επιτυχία στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο σήμερα θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα στον κόσμο.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών, ο κ. Κόσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα φροντίσει ώστε να καλύψει τυχόν κενά στον τομέα ασφάλειας που ενδεχομένως να έχουν διαπιστωθεί, αποκαλύπτοντας ότι έχει συστηθεί εξ υπουργών επιτροπή, η οποία θα μελετήσει την έκθεση ειδικής τεχνικής επιτροπής που είχε μεταβεί προσφάτως στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα Αττικής, προκειμένου να μελετήσει τα εκεί εφαρμοζόμενα μέτρα ασφάλειας και να εισηγηθεί τρόπους εφαρμογής τους και στην Κύπρο.

Στην υπουργική επιτροπή συμμετέχουν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Συγκοινωνιών και Εμπορίου και, όπως είπε ο κ. Κόσης, «η κατάσταση στα αεροδρόμια, όσον αφορά την ασφάλειά τους, έχει βελτιωθεί, ειδικά μετά τα κτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όμως, η εξ υπουργών επιτροπή δεν είναι πλήρως ικανοποιημένη». Τα μέλη της επιτροπής αυτής, συνέχισε ο Υπουργός, «ήλθαν με εισηγήσεις και οι οδηγίες που έχουν, είναι ότι μέχρι το τέλος Απριλίου και αρχές Μαΐου, πρέπει να είναι έτοιμοι να μας παρουσιάσουν μία ολοκληρωμένη μελέτη για την ασφάλεια των αεροδρομίων τόσο της Λάρνακας όσο και της Πάφου».

Ο κ. Κόσης επιβεβαίωσε τις καταγγελίες του βουλευτή Κίκη Γιάγκου ότι «βρέθηκαν σφαίρες, σε αεροπλάνα των Κυπριακών Αερογραμμών, το πρώτο ερχόμενο από την Ζυρίχη και το δεύτερο από το Τελ- Αβίβ, προσθέτοντας ότι για το αεροπλάνο που ερχόταν από το Ισραήλ» δεν υπάρχει «θέμα ευθύνης των κυπριακών υπηρεσιών».

Στην εισήγησή του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ εξέφρασε την άποψη ότι επίσημη έκθεση επιτροπής ειδικών εμπειρογνωμόνων για θέματα ασφάλειας στα αεροδρόμια «ήταν καταπελτική για τους αρμόδιους υπουργούς και την κυβέρνηση» και ότι «αυτή η επιτροπή, ουσιαστικά, έχει επιβεβαιώσει όλες τις καταγγελίες για μη ύπαρξη ακόμα και στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας για το αεροδρόμιο».

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανέφερε στην Επιτροπή Συγκοινωνιών της Βουλής ότι οι αστυνομικοί βοηθούν τις υπηρεσίες ασφάλειας του Ισραήλ «όταν υπάρχει πτήση που αφορά την «ΕL AL» (αεροπορική εταιρεία του Ισραήλ), λόγω των κινδύνων που διατρέχουν εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή».

Ο κ. Γιάγκου αναφέρθηκε και σε άλλα προβλήματα ασφάλειας που δημιουργούνται στα αεροδρόμια λόγω ελλιπούς ελέγχου στους χώρους των αφορολογήτων του αεροδρομίου Λάρνακας και σε κακοτεχνίες στο νέο πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Λάρνακας.

Από υπηρεσιακούς παράγοντες δόθηκαν κάποιες εξηγήσεις, όμως τόσο από τον κ. Κόση όσο και από εκπροσώπους άλλων υπουργείων ζητήθηκε όπως τους δοθεί χρόνος για να μελετήσουν τις συγκεκριμένες καταγγελίες που ακούστηκαν και να απαντήσουν σε επόμενη συνεδρία, στην οποία θα παρευρεθεί και ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Αβέρωφ Νεοφύτου, που λόγω απουσίας του στο εξωτερικό δεν μπόρεσε να είναι παρών στη σημερινή συζήτηση.

Του Κυριάκου Κυριακίδη