You are here

Αυξημένα κέρδη για τη Logicom

14/06/2021 12:33

Αυξημένα κέρδη ανακοίνωσε για το τρίμηνο του 2021 η εταιρεία πληροφορικής Logicom λόγω της αύξησης του κύκλου εργασιών, το μειωμένο καθαρό κόστος χρηματοδότησης και το μερίδιο κέρδους από συνδεδεμένη εταιρεία.

Το Κέρδος που αναλογεί στους μετόχους της Εταιρείας αυξήθηκε κατά 78,0% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, από €3,3 εκατ. σε €5,8 εκατ., κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των καθαρών εξόδων χρηματοδότησης, και της αναγνώρισης μεριδίου κέρδους από τη Demetra Holdings Plc σε σχέση με μερίδιο ζημιάς το τρίμηνο του 2020.

Ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση 4,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 φθάνοντας τα €220,2 εκατ. από €210,2 εκατ.

Ο κύκλος εργασιών του τομέα διανομής παρουσίασε αύξηση της τάξης του 4,4%, κυρίως λόγω της αύξησης των πωλήσεων στις αγορές της Ελλάδας, του Κατάρ και της Ρουμανίας σε σχέση με το τρίμηνο του 2020.

Ο κύκλος εργασιών του τομέα παροχής λύσεων λογισμικού και ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής παρουσίασε επίσης αύξηση της τάξης του 11,1%, κυρίως λόγω δρομολόγησης νέων έργων στην κυπριακή αγορά.

Αναφέρεται ότι η πανδημία του κορωνοϊού (COVID -19) συνεχίζει να επηρεάζει τις αγορές και να περιορίζει τις δυνατότητες περαιτέρω αύξησης του κύκλου εργασιών.

Το ποσοστό του μεικτού περιθωρίου κέρδους παρουσίασε μείωση και βρίσκεται στο 8,0% σε σχέση με 8,3% την αντίστοιχη περσινή περίοδο κυρίως λόγω της επίτευξης πωλήσεων με αυξημένο ποσοστό μεικτού περιθωρίου κέρδους κατά το τρίμηνο του 2020.

Tα έξοδα διοίκησης παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με το τρίμηνο του 2020. Τα έξοδα διοίκησης περιλαμβάνουν ποσό ύψους €58,6 χιλ. από δαπάνες σε μέτρα πρόληψης και υγιεινής που σχετίζονται άμεσα με την πανδημία του κορωνοϊού (COVID -19) (Α' τρίμηνο 2020: € μηδέν).

Το Κέρδος από λειτουργικές δραστηριότητες αυξήθηκε κατά 3,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και ανέρχεται σε €7,3 εκατ. έναντι €7 εκατ. το τρίμηνο του 2020, κυρίως λόγω της αύξησης του κύκλου εργασιών παρά τη μείωση του ποσοστού μεικτού περιθωρίου κέρδους, καθώς επίσης και της μείωσης των αναμενόμενων πιστωτικών ζημιών.

Η συναλλαγματική διαφορά που προκύπτει κυρίως από τη μεταβολή της ισοτιμίας του δολαρίου Αμερικής έναντι του ευρώ, είχε αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα του Συγκροτήματος και ανέρχεται σε ζημιά €633 χιλ. (Α' τρίμηνο 2020 ζημιά: €282,5 χιλ.).

Οι αναφορές στο μερίδιο κέρδους/ ζημιάς από συνδεδεμένες εταιρείες μετά τη φορολογία αφορούν μερίδιο κέρδους ύψους €801, χιλ. για το τρίμηνο του 2021 σε σχέση με μερίδιο ζημιάς ύψους €1,1 εκατ. για την αντίστοιχη περσινή περίοδο από τη συνδεδεμένη εταιρεία Demetra Holdings Plc.

Στα αποτελέσματα της Δήμητρα περιλαμβάνεται το 21,01% των αποτελεσμάτων της Ελληνικής Τράπεζας Δημόσια Εταιρεία Λτδ (στην οποία η Δήμητρα έχει αποκτήσει κατά το 2019 αντίστοιχο συνολικό ποσοστό μετοχών και αξιολόγησε, με βάση τις πρόνοιες των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, ότι ασκεί σημαντική επιρροή, όπου αναγνωρίζει την επένδυση με τη μέθοδο της καθαρής θέσης.

Οι αναφορές στο μερίδιο κέρδους/ ζημιάς από κοινοπραξίες μετά τη φορολογία και στο Κέρδος που αναλογεί στο δικαίωμα μειοψηφίας αφορούν τα καθαρά αποτελέσματα από τις μονάδες αφαλάτωσης της Λάρνακας και Επισκοπής.

Αναφορικά με τις προοπτικές, σημειώνεται ότι η διεύθυνση του Συγκροτήματος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με στόχο τη διατήρηση και ενδυνάμωση των προοπτικών ανάπτυξης χωρίς να επηρεάσουν τη βιωσιμότητα και την ισχυρή οικονομική θέση του Συγκροτήματος. Ο σχεδιασμός για το 2021 έχει διαμορφωθεί στη βάση της συνεχιζόμενης προσπάθειας για ανάπτυξη τόσο στις υφιστάμενες, αλλά και σε νέες αγορές, και εκμετάλλευσης των ευκαιριών που προσφέρει η αγορά.

Γ.Χ.