You are here

Διαγραφή δύο μελών από το Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών

25/01/2022 16:24

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου ανακοίνωσε ότι το Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών  έχει διαγράψει τα πιο κάτω μέλη από το ΤΑΕ σύμφωνα με την παράγραφο 6 της Οδηγίας ΟΔ87-07 για τη Λειτουργία του Ταμείου Αποζημίωσης Επενδυτών (η Οδηγία).

1. Sonaf Business Ltd,

2. Belight Capital Group Ltd.

Επισημαίνεται ότι, με βάση την παράγραφο 6(3) της Οδηγίας, η απώλεια της ιδιότητας του μέλους του ΤΑΕ δεν σημαίνει απώλεια δικαιωμάτων καλυπτόμενων πελατών για αποζημίωση σε σχέση με επενδυτικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν μέχρι την απώλεια της ιδιότητας του μέλους, εφόσον θα συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις αποζημίωσης σύμφωνα με την Οδηγία, ούτε παρακωλύει την έναρξη της διαδικασίας αποζημίωσης καλυπτόμενων πελατών.

Η διαγραφή από το ΤΑΕ διενεργήθηκε μετά και την απόφαση της ΕΚΚ να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας Κυπριακής Επιχείρησης Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ) των εταιρειών Sonaf Business Ltd και Belight Capital Group Ltd

Πρόστιμο σε ΚΕΠΕΥ

Το Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου αποφάσισε επίσης την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους €3.000 στην ΚΕΠΕΥ Atlantic Securities Ltd για μη συμμόρφωση με το άρθρο 16(2) του Κανονισμού (ΕΕ) 596/2014 για την κατάχρηση της αγοράς, διότι δεν είχε θεσπίσει και δεν διατηρούσε αποτελεσματικές ρυθμίσεις, συστήματα και διαδικασίες εντοπισμού ύποπτων εντολών και συναλλαγών.

Ειδικότερα, οι εν λόγω ρυθμίσεις, συστήματα και διαδικασίες δεν λαμβάνουν δεόντως υπόψη τον μη εξαντλητικό κατάλογο ενδείξεων χειραγώγησης της αγοράς που περιλαμβάνεται στο παράρτημα Ι του Κανονισμού 596/2014 και συγκεκριμένα την ένδειξη Α. β) του εν λόγω παραρτήματος.