You are here

Δίνουν μέρισμα κόντρα στον πόλεμο και ακρίβεια

01/07/2022 06:48

Εννέα από τις 20 εταιρείες του FTSE/Cy20 του ΧΑΚ συνεχίζουν να παραχωρούν μέρισμα στους μετόχους, κόντρα στα μηνύματα των καιρών με τις επιπτώσεις της πανδημίας και τις συνέπειες του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και της έκρηξης της ακρίβειας.

Σύμφωνα στοιχεία της Cisco που παραχωρήθηκαν στη StockWatch, μέρισμα εξακολουθούν να δίνουν οι εταιρείες Βασιλικό, Logicom, Πετρολίνα, Κυπριακή Εταιρεία Τσιμέντων, Salamis, Lordos Hotels, Atlantic, Λούης και Frou Frou.

Οι πλείστες από αυτές διατηρούν σχετικά σταθερή μερισματική πολιτική και προσφέρουν μέρισμα στους μετόχους τους εδώ και πολλά χρόνια.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, η γενική συνέλευση της Salamis αποφάσισε την παραχώρηση μερίσματος €0,08.

H ετήσια γενική συνέλευση της Logicom ενέκρινε στις 17 Ιουνίου την παραχώρηση μερίσματος €0,06 ενώ όσον αφορά την Πετρολίνα ενέκρινε μέρισμα €0,02 στη γενική συνέλευση της 22ης Ιουνίου. Μέρισμα 2,5 σεντ ενέκρινε και η γενική συνέλευση της Lordos Hotels στις 22 Ιουνίου.

Η γενική συνέλευση της Βασιλικό ενέκρινε στις 20 Μάϊου παραχώρηση μερίσματος €0,13 ανά μετοχή ενώ μέρισμα €0,12 ενέκρινε και η συνέλευση της Atlantic στις 25 Μαΐου.

Η Κυπριακή Εταιρεία Τσιμέντων αποφάσισε να δώσει μέρισμα €0,01752 και η ΚΕΟ προμέρισμα €0,035.

Η Λούης παραχώρησε αρχές του έτους προμέρισμα €0,0222 από τα κέρδη του 2019.

Όσον αφορά την Frou Frou, η γενική συνέλευση αποφάσισε την παραχώρηση μερίσματος €0,0013 στις 30 Μαΐου.

Μέρισμα εν μέσω πανδημίας, πολέμου, πληθωρισμού

Ο αναλυτής Άθως Χανδριώτης, αναφέρει στη StockWatch ότι ο μέσος όρος της 12μηνης μερισματικής απόδοσης των μετοχών ανέρχεται σε 4,03% (εάν εξαιρεθεί η Louis) και 6,73% εάν συμπεριληφθεί.

«Όλα αυτά εν μέσω πανδημίας, πολέμου, ραγδαία αυξανόμενου πληθωρισμού, προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, και μιας καθομολογία, γεωπολιτικής αβεβαιότητας που εμποδίζει την ασφαλή πρόβλεψη για την εξέλιξη της χρονιάς», τονίζει.

Επισημαίνει ότι παρόλο ότι η ψαλίδα της μέσης μερισματικής απόδοσης των εν λόγω μετοχών και της απόδοσης του κυπριακού ομολόγου που λήγει στις 26/07/2023 (που έχει θετική απόδοση 3,67%) έχει μικρύνει σημαντικά, εντούτοις εξακολουθεί να είναι πάνω κατά 2,97% και 0,36% πάνω από το κυπριακό ομόλογο που λήγει στις 16/04/2050 αντίστοιχα.  Αυτό αναδεικνύει σε γενικές γραμμές τον αναλογικά αυξανόμενο κίνδυνο (country risk premium).

«Την τελευταία πενταετία η συντριπτική πλειοψηφία των εν λόγω μετοχών έχει αποδώσει σημαντικά σε κεφαλαιακούς και μερισματικούς όρους, ανταμείβοντας τους μετόχους τους. Παρόλα αυτά, το στοίχημα για τις διοικήσεις των εν λόγω εταιρειών είναι να μπορέσουν, μέσα σ’ όλη αυτή την αβεβαιότητα και τις προκλήσεις, να παραμείνουν κερδοφόρες και μερισματοφόρες», τονίζει.

Την πιο ψηλή μερισματική απόδοση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Cisco, έχει η Λούης που φθάνει το 28,28% και ακολουθεί η Βασιλικό με 7,84%.

Η μερισματική απόδοση της Πετρολίνα φθάνει το 6,88%, της Atlantic στο 6,6% και της Logicom το 4,32%.

Η μερισματική απόδοση αφορά στο μέρισμα που πληρώνει μία εταιρεία ως ποσοστό επί της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Η μερισματική απόδοση αποτελεί ένα τρόπο μέτρησης του κέρδους που προσφέρει μία μετοχή για κάθε ευρώ που επενδύεται σε αυτή.

Σε σχέση με τις ετήσιες αποδόσεις των μετοχών του FTSE/Cy20 που έδωσαν μέρισμα, η Cyprus Cement καταγράφει άνοδο 23,3% ενώ διψήφια απόδοση έχει και η μετοχή της Λούης.

Απώλειες 9,7% έχει η Frou Frou και 3,7% η Salamis Tours.

Της Γεωργίας Χαννή