You are here

Εκτόξευση επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο

11/01/2019 15:35

Τη ραγδαία αύξηση των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο από το τέλος του 2013 και εντεύθεν καταγράφει έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) για το τρίτο τρίμηνο του 2018, που αποτελεί την πρώτην έκδοση του συγκεκριμένου δελτίου, το οποίο θα δημοσιοποιείται σε τριμηνιαία βάση.
 
Η άνοδος των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο οφείλεται στην θέσπιση και στον εμπλουτισμού του θεσμικού και νομικού πλαισίου, σε συνδυασμό με το ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο.
 
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως στόχος της ΕΚΚ είναι να εμπλουτίσει περισσότερο με περαιτέρω στοιχεία.

«Στόχος μας είναι να καθιερώσουμε την έκδοση του Τριμηνιαίου Στατιστικού Δελτίου, για την ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων και όλων όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα των Συλλογικών Επενδύσεων, για το μέγεθος της αγοράς και τις όποιες εξελίξεις. Μάλιστα, πρόθεσή μας είναι να το εμπλουτίσουμε σε μεταγενέστερο στάδιο και με άλλα στατιστικά στοιχεία και δεδομένα που θα είναι στη διάθεσή μας», είπε.
 
Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των Εταιρειών Διαχείρισης και Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων (ΟΣΕ) υπό την εποπτεία της ΕΚΚ από 13 τον Δεκέμβριο του 2014 εκτοξεύτηκε σε 172 στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018, με το συνολικό ενεργητικό υπό διαχείριση να ανέρχεται στα €5,7 δισεκατομμύρια.
 
Από τα €5,7 δις περίπου το 97% προέρχεται από αδειοδοτημένες από την ΕΚΚ εταιρείες και το 3% από Διαχειριστές Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΔΟΕΕ) κάτω των ορίων –κλειστού τύπου Επενδυτικές Εταιρείες, οι οποίες είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ.
 
€1,4 δις επενδύσεις στην Κύπρο
 
Συνολικά 94 ΟΣΕ κατέχουν τα €5,5 δις του ενεργητικού υπό διαχείριση,  εκ των οποίων το 80% αφορά Κυπριακά ΟΣΕ (9 ΟΣΕΚΑ, 18 ΟΕΕ και 55 ΟΕΕΠΑΠ). 
 
Από το σύνολο των 94 ΟΣΕ, τα 53 επενδύουν στην Κύπρο και συγκεκριμένα το 25% του ενεργητικού υπό διαχείριση, ή €1,38 δις, αφορά επενδύσεις στην Κύπρο. 
 
Το 67% των επενδύσεων στην Κύπρο, γίνεται σε μετοχές και ακολουθούν με ποσοστό περίπου 17% οι επενδύσεις σε ακίνητα ενώ τα ποσά που διοχετεύονται σε καταθέσεις αντιστοιχούσαν στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 1,4%
 
Εξάλλου, όσον αφορά το είδος των επενδυτών σε Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ), το 85% προέρχεται από ιδιώτες και το 15% από επαγγελματίες, ενώ στην περίπτωση των ΟΕΕ και ΟΕΕΠΑΠ, το 76% των επενδυτών είναι επαγγελματίες, το 22% είναι καλά ενημερωμένοι επενδυτές και μόνο το 2% ιδιώτες.