You are here

Επικύρωση προστίμου €80 χιλ. προς Constantinou Bros

11/01/2019 16:04

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για την έκδοση απόφασης από το Διοικητικό Δικαστήριο στις 7 Δεκεμβρίου 2018 στην προσφυγή Constantinou Bros Hotels Plc εναντίον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Η εταιρεία Constantinou Bros Hotels Plc με την προσφυγή προσέβαλε την απόφαση της ΕΚ ημερομηνίας 13 Ιανουαρίου 2014 να της επιβάλει διοικητικό πρόστιμο ύψους €80 χιλ. για παράβαση του άρθρου 130 του περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμου καθότι, κατά την εξαγορά του 94,9% του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών Constantinou Bros Properties Plc και ORCA Investment Plc περί τον Απρίλιο του 2011, η εταιρεία δεν ενήργησε για να εξασφαλίσει την ίση μεταχείριση των μετόχων της αλλά ενήργησε με γνώμονα το συμφέρον του Ανδρέα Κωνσταντίνου, κύριου μετόχου της.

Το Διοικητικό Δικαστήριο, με την απόφασή του ημερομηνίας 7 Δεκεμβρίου 2018, απέρριψε την προσφυγή της εταιρείας αφού έκρινε επαρκή την εξέταση και αιτιολογία της ΕΚ κατά τρόπο ώστε να μην αφήνεται περιθώριο επέμβασης του Δικαστηρίου και δεν διαπίστωσε την ύπαρξη πραγματικής ή νομικής πλάνης.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η ΕΚ ενήργησε σε πλήρη συμμόρφωση με τον νόμο, έχοντας υπόψη τα ορθά δεδομένα και ενεργώντας νομίμως.

Ακύρωση προστίμου προς Χρίστο Καρκώτη

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου ενημερώνει επίσης το επενδυτικό κοινό για την έκδοση απόφασης από το Διοικητικό Δικαστήριο στις 20 Δεκεμβρίου 2018 στην προσφυγή Χρίστος Καρκώτης εναντίον Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Ο κ. Καρκώτης με την προσφυγή προσέβαλε την απόφαση της ΕΚ ημερομηνίας 18 Νοεμβρίου 2015 να του επιβάλει διοικητικό πρόστιμο ύψους €5 χιλ. για παράβαση του άρθρου 13(1) του περί Δημοσίων Προτάσεων Εξαγοράς Νόμου , λόγω μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση να διενεργήσει δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της εταιρείας Karkotis Manufacturing and Trading Public Ltd για την απόκτηση του 100% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Το Διοικητικό Δικαστήριο, με την απόφασή του ημερομηνίας 20 Δεκεμβρίου 2018, ακύρωσε την απόφαση της ΕΚΚ ημερομηνίας 18 Νοεμβρίου 2015 κρίνοντας αυτήν πάσχουσα και παράνομη.