You are here

Η ενεργειακή κρίση «κτύπησε» τα κέρδη Βασιλικού

31/03/2023 10:16

Μειωμένα κέρδη, παρά την αύξηση των εσόδων, κατέγραψε για το 2022 το Τσιμεντοποιείο Βασιλικού.

Τα κέρδη μειώθηκαν στα €12,9 εκατ. από €17,4 εκατ. το 2021.

Τα έσοδα για το 2022 ανήλθαν στα €142,7 εκατ. από €101,4 εκατ. το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 40,7%.

Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της επακόλουθης ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες τιμές εκπομπών CO2, το λειτουργικό κόστος της εταιρείας έχει επηρεαστεί σημαντικά.

Τα έξοδα διανομής αυξήθηκαν στα €5,8 εκατ. από €4,9 εκατ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, η εταιρεία έχει δυσμενείς επιπτώσεις λόγω των αυξημένων δαπανών που σχετίζονται με την ενέργεια, τη ναυτιλία και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Αν και το κόστος των ορυκτών καυσίμων ήταν σημαντικά υψηλότερο, η εταιρεία αντιστάθμισε εν μέρει αυτή την αύξηση με την αντικατάσταση με εναλλακτικά καύσιμα.

Για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων προκλήσεων που θέτει η ενεργειακή κρίση, η εταιρεία συνεχίζει ενεργά τη στρατηγική της για την αντικατάσταση των παραδοσιακών ορυκτών καυσίμων με εναλλακτικές πηγές.

Αυτή η προσέγγιση, σημειώνεται, όχι μόνο παρέχει οικονομικά οφέλη αλλά συμβάλλει επίσης στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των λειτουργιών της εταιρείας.

Η εταιρεία θα συνεχίσει να ακολουθεί περαιτέρω αυτή τη στρατηγική για να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Καταβολή μερίσματος

Στις 6 Οκτωβρίου 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε την καταβολή ενδιάμεσου μερίσματος €0,06 ανά μετοχή συνολικού ύψους €4,3 εκατ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει την καταβολή μερίσματος ύψους €9,4 εκατ. ή €0,13 ανά μετοχή, €0,085 από τα κέρδη του έτους 2021 που περιλαμβάνονται στο Αποθεματικό Προσόδου και €0,045 από τα κέρδη του έτους 2022.

Πολλές οι προκλήσεις

Όσον αφορά τις προοπτικές, αναφέρεται ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης και των νέων οδηγιών της ΕΕ για την πολιτική δικαιωμάτων εκπομπών CO2.

«Αυτές οι οδηγίες θα κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο το κόστος συμμόρφωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», σημειώνεται.

Προστίθεται ότι η Εταιρεία συνεχίζει να εφαρμόζει τη στρατηγική της για την αντικατάσταση των παραδοσιακών ορυκτών καυσίμων με εναλλακτικές πηγές.

Αυτό αποσκοπεί στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των λειτουργιών της και στη μείωση του κόστους συμμόρφωσης, όπως αναφέρεται.

Επιπλέον, η Εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία επέκτασης της δυναμικότητας του Φωτοβολταϊκού της Πάρκου, στην προσπάθεια της να μειώσει περαιτέρω το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Γ.Χ.