You are here

Logicom: Μείωση εργασιών και αύξηση κερδών

04/12/2020 09:48

Αύξηση 7,4% κατέγραψαν τα κέρδη της εταιρείας Logicom το εννεάμηνο του 2020 λόγω της μείωσης των καθαρών εξόδων χρηματοδότησης.

Το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους της εταιρείας αυξήθηκε από €14,2 εκατ. σε €15,2 εκατ.

Ο κύκλος εργασιών παρουσίασε μείωση 7,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 στα €628,3 εκατ. από €681,9 εκατ.

Ο κύκλος εργασιών του τομέα διανομής παρουσίασε μείωση της τάξης του 8,3%, κυρίως λόγω της μείωσης των πωλήσεων στις αγορές του Αραβικού Κόλπου, της Σαουδικής Αραβίας, του Λιβάνου και της Ιορδανίας σε σχέση με το εννεάμηνο του 2019.

Ο κύκλος εργασιών των τομέων παροχής λύσεων λογισμικού και ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής παρουσίασε επίσης μείωση της τάξης του 1,5%.

Ο κύκλος εργασιών του συγκροτήματος επηρεάστηκε αρνητικά κυρίως λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού (COVID-19) και των συνεπειών που είχαν οι προσπάθειες για περιορισμό της εξάπλωσης του, στις οικονομίες των χωρών δραστηριότητας γενικότερα.

Το ποσοστό του μεικτού περιθωρίου κέρδους παρουσίασε σημαντική αύξηση και βρίσκεται στο 8,1% σε σχέση με 7,6% την αντίστοιχη περσινή περίοδο κυρίως λόγω της συνεχούς επιδίωξης για επίτευξη πωλήσεων με αυξημένο περιθώριο κέρδους.

Τα άλλα εισοδήματα παρουσιάζουν αύξηση κυρίως λόγω της έκτακτης εξασφάλισης έκπτωσης για προεξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων από θυγατρική εταιρεία του εξωτερικού στα πλαίσια των μέτρων αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19).

Τα συνήθη άλλα εισοδήματα αφορούν κυρίως συνεισφορές από τους προμηθευτές για προώθηση των προϊόντων τους και εισοδήματα από συνεργασίες με τρίτους.

Οι αναμενόμενες πιστωτικές ζημιές για το συγκρότημα παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με το εννεάμηνο του 2019 και ανήλθαν σε €1,6 εκατ. από €375,9 χιλ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στις αναμενόμενες πιστωτικές ζημιές περιλαμβάνεται πρόβλεψη απομείωσης εισπρακτέων που ανέρχεται σε €353,4 χιλ. σε σχέση με €375,9 χιλ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καθώς και πρόβλεψη απομείωσης μετρητών και αντίστοιχων μετρητών ύψους €1,2 εκατ. που προέρχεται εξ ολοκλήρου από τη θυγατρική εταιρεία Logicom (Middle East) SAL στο Λίβανο, συνεπεία της παρατεταμένης πολιτικής και οικονομικής αστάθειας που ταλανίζει τη χώρα.

Η μείωση στα έξοδα διοίκησης κατά €614,1 χιλ. και σε ποσοστό 2,0%, σε σχέση με το εννεάμηνο του 2019, οφείλεται κυρίως στη μείωση των εξόδων προσωπικού.

Το κέρδος από λειτουργικές δραστηριότητες μειώθηκε κατά 5,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, και ανέρχεται σε €19,3 εκατ. έναντι €20,6 εκατ. το εννεάμηνο του 2019, κυρίως λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών παρά την αύξηση του ποσοστού μεικτού περιθωρίου κέρδους, καθώς επίσης και της αύξησης των αναμενόμενων πιστωτικών ζημιών.

Η συναλλαγματική διαφορά που προκύπτει κυρίως από τη μεταβολή της ισοτιμίας του δολαρίου Αμερικής έναντι του ευρώ, είχε θετική επίδραση στα αποτελέσματα του συγκροτήματος και ανέρχεται σε κέρδος €185,6 χιλ. (εννεάμηνο 2019 ζημιά: €87.223).

Αναφορικά με τις προοπτικές, αναφέρεται ότι η αναζωπύρωση της πανδημίας, η οποία παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται να προκαλέσει επιδείνωση στις ήδη βεβαρημένες οικονομίες των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται το συγκρότημα.

Τονίζεται ότι τα μέτρα περιορισμού στις διακινήσεις και στην ομαλή διεξαγωγή των εργασιών των εταιρειών του συγκροτήματος πιθανό να προκαλέσουν περαιτέρω μείωση του κύκλου εργασιών αλλά δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την κερδοφορία και την υγιή οικονομική κατάσταση του συγκροτήματος.

Γ.Χ.