You are here

Logicom: Μείωση κερδών λόγω Δήμητρας

01/07/2020 10:26

Μείωση των κερδών της ανακοίνωσε για το τρίμηνο του 2020 η Logicom λόγω ζημιάς από τη Δήμητρα.

Το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους της εταιρείας μειώθηκε κατά 43,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, από €5,8 εκ. σε €3,3 εκ. κυρίως λόγω της ζημιάς, σε σχέση με το κέρδος κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 από τη Δήμητρα.

Ο κύκλος εργασιών παρουσίασε μείωση 10,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 στα €210,2 εκ. από €233,8 εκ.

Ο κύκλος εργασιών του τομέα διανομής παρουσίασε μείωση της τάξης του 10,2%, κυρίως λόγω της μείωσης των πωλήσεων στις αγορές του Αραβικού Κόλπου, της Σαουδικής Αραβίας, του Λιβάνου και της Ιορδανίας σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Ο κύκλος εργασιών των τομέων παροχής λύσεων λογισμικού και ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής παρουσίασε επίσης μείωση της τάξης του 7,7%. Ο κύκλος εργασιών του συγκροτήματος επηρεάστηκε αρνητικά λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού (COVID 19) και των συνεπειών που είχαν οι προσπάθειες για περιορισμό της εξάπλωσης του, στις οικονομίες των χωρών δραστηριότητας γενικότερα.

Το ποσοστό του μεικτού περιθωρίου κέρδους παρουσίασε σημαντική αύξηση και βρίσκεται στο 8,3% σε σχέση με 7,6% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα άλλα εισοδήματα παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Τα άλλα εισοδήματα αφορούν κυρίως συνεισφορές από τους προμηθευτές για προώθηση των προϊόντων τους και εισοδήματα από συνεργασίες με τρίτους.

Οι ζημιές απομείωσης εισπρακτέων για το συγκρότημα ανέρχονται σε €135 χιλ. (Α' τρίμηνο 2019: €46,7 χιλ.) και αφορούν τις συνολικές επισφάλειες χρεωστών που αναγνωρίστηκαν στα αποτελέσματα με βάση τις πρόνοιες του ΔΠΧΑ 9.

Η μείωση στα έξοδα διοίκησης κατά €157,5 χιλ. και σε ποσοστό 1,5%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019, οφείλεται κυρίως στη μείωση των εξόδων προσωπικού.

Το κέρδος από λειτουργικές δραστηριότητες μειώθηκε κατά 1,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, και ανέρχεται σε €7 εκ. έναντι €7,1 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2019, κυρίως λόγω της μείωσης του Κύκλου Εργασιών πάρα την αύξηση του ποσοστού Μεικτού Περιθωρίου Κέρδους.

Η συναλλαγματική διαφορά που προκύπτει κυρίως από τη μεταβολή της ισοτιμίας του δολαρίου Αμερικής έναντι του ευρώ, είχε αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα του Συγκροτήματος και ανέρχεται σε ζημιά €282,5 χιλ. (Α' τρίμηνο 2019: €218,2 χιλ.).

Αναφορικά με τις προοπτικές, αναφέρεται ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID 19) με επακόλουθες επιπτώσεις στην παραγωγή, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς επίσης, και η παρατηρούμενη αστάθεια σε περιοχές δραστηριότητας του Συγκροτήματος κατά τις αρχές του 2020 έχουν επηρεάσει τις δραστηριότητες του Συγκροτήματος και της εταιρείας, και έχουν οδηγήσει σε περιορισμό του κύκλου εργασιών.

Η διεύθυνση του Συγκροτήματος και της εταιρείας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με στόχο τη διατήρηση και ενδυνάμωση των προοπτικών ανάπτυξης χωρίς να επηρεάσουν τη βιωσιμότητα και την ισχυρή οικονομική θέση του Συγκροτήματος και της εταιρείας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει για έγκριση στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων την καταβολή μερίσματος προς €0,05 ανά μετοχή (14,71% στην ονομαστική αξία της μετοχής).

Γ.Χ.