You are here

Μειωμένα κέρδη για Πετρολίνα το 2019

24/06/2020 10:18

Σημαντική μείωση στα κέρδη του 2019 ανακοίνωσε η εταιρεία Πετρολίνα. Τα κέρδη της μειώθηκαν στα €4,1 εκ. από κέρδη €14,3 εκ. το 2018.

Στα αποτελέσματα του 2018 περιλαμβάνονται κέρδη από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους €10 εκ. Χωρίς να περιλαμβάνονται τα κέρδη από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες, τα κέρδη του 2018 ήταν €4,3 εκ.

Τα τελικά αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στην ενοποιημένη κατάσταση συνολικού εισοδήματος για το έτος 2019 παρουσιάζονται μειωμένα σε σύγκριση με το 2018. Κατά κύριο λόγο, τα μειωμένα κέρδη συγκρινόμενα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο προκύπτουν από αυξημένα έξοδα χρηματοδότησης και έξοδα διανομής τα οποία ωστόσο αντισταθμίζονται μερικώς από αυξημένα καθαρά άλλα εισοδήματα και αυξημένη συνεισφορά από συνδεδεμένες εταιρείες.

Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός κύκλος εργασιών, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων σε άλλες εταιρείες πετρελαιοειδών, ανήλθε στα €322,9 εκ. έναντι €394,1 εκ. ενώ το κόστος πωλήσεων μειώθηκε στα €284,0 εκ. από €355,1 εκ. το προηγούμενο έτος, με αποτέλεσμα το μεικτό κέρδος να μειωθεί οριακά στα €38,9 εκ. έναντι €39,0 εκ.

Τα άλλα λειτουργικά εισοδήματα παρέμειναν σε παρόμοια επίπεδα στα €2,4 εκ. από €2,3 εκ., ενώ τα άλλα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν στις €492 χιλ. από €844 χιλ. και αντιπροσωπεύουν απομείωση στην εμπορική εύνοια ενός πρατηρίου ίδιας διαχείρισης.

Το σύνολο των λειτουργικών εξόδων και των εξόδων πωλήσεων και διανομής παρουσίασαν οριακή αύξηση στα €36,5 εκ. από €36,3 εκ. κυρίως λόγω αύξησης των πρατηρίων ίδιας διαχείρισης σε 31 από 29 το προηγούμενο έτος και αντιστάθμισης από μειωμένα έξοδα διαφήμισης και προώθησης, ενώ η αξιολόγηση των επισφαλών χρεωστών κατάληξε σε ανάκτηση προβλέψεων προηγούμενων ετών ύψους €96 χιλ. σε σύγκριση με πρόβλεψη ύψους €5 χιλ. το προηγούμενο έτος και αποδίδει την αντικειμενική πιθανότητα είσπραξης των οφειλόμενων ποσών από τους εμπορικούς και άλλους χρεώστες.

Τα καθαρά έξοδα χρηματοδότησης αυξήθηκαν στα €2,7 εκ. από €1,5 εκ. λόγω συμπερίληψης τόκων μίσθωσης από την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 16 «Μισθώσεις» καθώς και λόγω αυξημένων τραπεζικών υπολοίπων που προέκυψαν για τη χρηματοδότηση του νέου τερματικού υγρών καυσίμων στο Βασιλικό.

Αφού ληφθεί υπόψη το μερίδιο κέρδους από επενδύσεις που παρουσιάζονται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης ύψους €2,7 εκ. έναντι €2,3 εκ., το κέρδος πριν τη φορολογία υπολογίζεται στα €4,5 εκ. έναντι €4,9 εκ., ενώ το κέρδος έτους μετά τη φορολογία από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανέρχεται στα €4,1 εκ. έναντι €4,3εκ.το 2018.

Όπως τονίζει η εταιρεία, ο τομέας πετρελαιοειδών στην Κύπρο παραμένει έντονα ανταγωνιστικός λόγω και της παρουσίας νέων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Επιπρόσθετα, όπως και οι πλείστοι τομείς της οικονομίας, έχει επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία Covid-19. Το δίκτυο πρατηρίων αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα και η εταιρεία φροντίζει για τη συνεχή αναβάθμιση του όπως επίσης και για τη συνεχή βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης του καταναλωτή. Παράλληλα, το Συγκρότημα δίνει ιδιαίτερη έμφαση και συνεχώς εξετάζει νέα έργα υποδομής με μακροχρόνιο ορίζοντα, με στόχο τη διατήρηση της ανάπτυξης και εξέλιξης της με τα νέα δεδομένα της αγοράς και τη διασφάλιση της επιχειρηματικής της συνέχειας.

Στην ανακοίνωση προκαταρκτικής εκτίμησης για τα αποτελέσματα του έτους 2019 η οποία εκδόθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2019, είχε επισημανθεί ότι τα αποτελέσματα για ολόκληρο το 2019 από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αναμένονταν να κυμανθούν σε ψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στην ίδια ανακοίνωση είχαν επίσης εκτιμηθεί αυξημένα άλλα εισοδήματα και αυξημένη συνεισφορά από συνδεδεμένες εταιρείες, τα οποία ωστόσο αντισταθμίζονταν μερικώς από αυξημένα έξοδα χρηματοδότησης. Η διαφορά στην εκτίμηση αποτελεσμάτων που κοινοποιήθηκε στην ανακοίνωση της 30ης Δεκεμβρίου 2019 από τα τελικά αποτελέσματα οφείλεται κυρίως στην απομείωση εμπορικής εύνοιας ενός πρατηρίου ίδιας διαχείρισης και η οποία στην ημερομηνία έκδοσης της ανακοίνωσης δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί κατά τον σχετικό χρόνο.

Γ.Χ.