You are here

Μπουμ κερδών για τη Logicom

26/06/2020 10:57

Μεγάλη αύξηση στα κέρδη της ανακοίνωσε για το 2019 η εταιρεία πληροφορικής Logicom.

Το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους της εταιρείας αυξήθηκε κατά €36,5 εκ. και σε ποσοστό κατά 164,0% από €22,2 εκ. το 2018 σε €58,7 εκ. το 2019.

Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει για έγκριση στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων την καταβολή μερίσματος προς €0,05 ανά μετοχή (14,71% στην ονομαστική αξία της μετοχής).

Ο κύκλος εργασιών του συγκροτήματος αυξήθηκε κατά 5,2% σε σχέση με το 2018 στα €946,8 εκ. από €900 εκ. Η αύξηση προήλθε τόσο από τον τομέα διανομής όσο και από τον τομέα παροχής λύσεων λογισμικού και ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής.

Ο κύκλος εργασιών του τομέα διανομής παρουσίασε αύξηση της τάξης του 5,1% κυρίως λόγω της αύξησης των πωλήσεων στις αγορές της Μέσης Ανατολής. Ο κύκλος εργασιών του τομέα παροχής λύσεων λογισμικού και ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής παρουσίασε επίσης αύξηση της τάξης του 6,6%, κυρίως λόγω της δρομολόγησης νέων έργων στην Κυπριακή Αγορά.

Το ποσοστό του μεικτού περιθωρίου κέρδους του Συγκροτήματος παρουσίασε αύξηση από 7,1% το 2018 σε 7,5% το 2019, κυρίως λόγω της πραγματοποίησης πωλήσεων με ποσοστό μεικτού περιθωρίου κέρδους μεγαλύτερο του μέσου.

Τα άλλα εισοδήματα του Συγκροτήματος αφορούν κυρίως συνεισφορές από προμηθευτές για προώθηση των προϊόντων τους, καθώς και εισοδήματα από συνεργασίες με τρίτους.

Το μερίδιο κέρδους από συνδεδεμένη εταιρεία ανήλθε στα €39,8 εκ. από €6,3 εκ.

Οι ζημιές απομείωσης εισπρακτέων για το συγκρότημα ανέρχονται σε €536 χιλ. (2018: €68,6 χιλ.) και αφορούν τις συνολικές επισφάλειες χρεωστών που αναγνωρίστηκαν στα αποτελέσματα με βάση τις πρόνοιες του ΔΠΧΑ 9.

Τα άλλα έξοδα του συγκροτήματος αφορούν απομειώσεις στην αξία των εγκαταστάσεων και εξοπλισμού.

Η αύξηση στα έξοδα διοίκησης του συγκροτήματος κατά €794,9 χιλ. και σε ποσοστό 2,0%, σε σχέση με το 2018, οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εξόδων προσωπικού και υποδομών, ως αποτέλεσμα του σχεδιασμού επέκτασης του συγκροτήματος σε νέες αγορές και της διεύρυνσης της γκάμας των διαθέσιμων προϊόντων.

Το κέρδος από λειτουργικές δραστηριότητες του συγκροτήματος ανήλθε σε €30,6 εκ. αυξημένο κατά 22,1% σε σχέση με το 2018 κυρίως λόγω της αύξησης του Κύκλου Εργασιών, αλλά και του ποσοστού του Μεικτού Περιθωρίου Κέρδους.

Η συναλλαγματική διαφορά, που προκύπτει κυρίως από τη μεταβολή της ισοτιμίας του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ευρώ, είχε αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα του συγκροτήματος και ανέρχεται σε ζημιά €313,3 χιλ. σε σχέση με κέρδος €393,4 χιλ. το 2018.

Αναφορικά με τις προοπτικές, αναφέρεται ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19) με επακόλουθες επιπτώσεις στην παραγωγή, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς επίσης, και η παρατηρούμενη αστάθεια σε περιοχές δραστηριότητας του Συγκροτήματος κατά τις αρχές του 2020 έχουν επηρεάσει τις δραστηριότητες του Συγκροτήματος και της Εταιρείας, και έχουν οδηγήσει σε περιορισμό του κύκλου εργασιών.

Οι κυβερνήσεις των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται το Συγκρότημα, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν εφαρμόσει περιορισμούς στα ταξίδια καθώς επίσης και αυστηρά μέτρα κατ' οίκον περιορισμού (καραντίνας).

Τα μέτρα αυτά διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό σε πολλές χώρες του κόσμου μέχρι την ημερομηνία υπογραφής των οικονομικών καταστάσεων, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και οι περισσότερες χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται το συγκρότημα μόλις πρόσφατα έχουν προχωρήσει σε μια σειρά από χαλαρώσεις που εκτιμάται ότι θα επιτρέψουν τη σταδιακή επανεκκίνηση των οικονομίων τους.

Η διεύθυνση του συγκροτήματος και της εταιρείας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με στόχο τη διατήρηση και ενδυνάμωση των προοπτικών ανάπτυξης χωρίς να επηρεάσουν τη βιωσιμότητα και την ισχυρή οικονομική θέση του συγκροτήματος και της εταιρείας.

Γ.Χ.