You are here

Οκτώ εταιρείες πληρώνουν μέρισμα κόντρα στην κρίση

24/08/2020 06:52

Οι πλείστες από τις μερισματοφόρες εταιρείες του χρηματιστηρίου συνεχίζουν φέτος να πληρώνουν μερίσματα, παρά την απότομη αλλαγή του μακροοικονομικού περιβάλλοντος που επέφερε η πανδημική κρίση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Argus Stockbrokers, οκτώ εταιρείες κατέβαλαν μέρισμα για το 2020 ή προτίθεται να καταβάλουν σύντομα.  Οι πλείστες από αυτές διατηρούν σχετικά σταθερή μερισματική πολιτική και προσφέρουν μέρισμα στους μετόχους τους εδώ και πολλά χρόνια.

Συνολικά έδωσαν μέρισμα μέχρι στιγμής το 2020 οι εταιρείες Βασιλικό, Logicom, Salamis, KEO, Blue Island και Κυπριακή Εταιρεία Τσιμέντων.

Μέρισμα αναμένεται να παραχωρήσουν σύντομα ακόμα δύο εταιρείες, η Πετρολίνα και η Atlantic.

Η γενική συνέλευση της Πετρολίνα ενέκρινε  πρόταση πληρωμής τελικού μερίσματος ύψους 5,88% ή 2,0 σεντ ανά μετοχή. Το μέρισμα θα δοθεί στις 16 Σεπτεμβρίου 2020.

Το ΔΣ της Atlantic αποφάσισε να προτείνει στην γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Σεπτεμβρίου την πληρωμή μερίσματος 6,5 σεντ ανά μετοχή.

Η πανδημική κρίση, όμως, άρχισε να επηρεάζει την πρόθεση εταιρειών να καταβάλουν μέρισμα.

Τρεις εταιρείες αποφάσισαν τη μη καταβολή μερίσματος λόγω των επιδράσεων του κορωνοϊού. Πρόκειται για τις Lordos Hotels, την FBI (Frou Frou) και την K+G Complex.  Η Frou Frou δεν καταβάλλει μέρισμα για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 11 χρόνια αν και το θέμα θα επανεξεταστεί το δεύτερο εξάμηνο.

Η Lordos διακόπτει το μέρισμα μετά από μια πενταετία σημαντικής ανάπτυξης και σχετικά καλών αποτελεσμάτων.

Αναφορικά με τη μερισματική απόδοση, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τη πιο ψηλή έχει η Βασιλικό που φθάνει το 6,9% και ακολουθεί η Salamis με 6,8%.

Η μερισματική απόδοση της Πετρολίνα φθάνει το 6,6% (αν και ενδέχεται να μειωθεί φέτος), της ΚΕΟ το 5,8%, της Atlantic στο 5,1% και της Logicom στο 5%.

Μερισματική απόδοση είναι το μέρισμα που πληρώνει μία εταιρεία ως ποσοστό επί της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Η μερισματική απόδοση είναι ένας τρόπος να μετρηθεί το κέρδος που προσφέρει μία μετοχή για κάθε ευρώ που επενδύεται σε αυτή.

Διεθνώς, η πανδημική κρίση αναμένεται να μειώσει τα μερίσματα που θα πληρωθούν στους μετόχους κατά περίπου 20%.  Αρκετές εταιρείες αναμένεται να περιορίσουν το μέρισμα που πληρώνουν για κάποια έτη, και είναι αμφίβολο αν τα μερίσματα θα επανέλθουν στα επίπεδα που ήταν προηγουμένως, γράφει σε προχθεσινό της άρθρο η Financial Times.

Ο περιορισμός του μερίσματος αποτελεί σημαντικό πλήγμα για συνταξιοδοτικά ταμεία και επενδυτές χαμηλού ρίσκου που στηρίζονται στα μερίσματα για επίτευξη των επενδυτικών τους στόχων.

Της Γεωργίας Χαννή