You are here

Ζημιές €3,3 εκατ. για την Amathus

19/05/2021 09:46

Ζημιές ανακοίνωσε για το 2020 η εταιρεία Amathus έναντι κερδών το 2019 με τις επιπτώσεις της πανδημίας να επηρεάζουν σημαντικά τα αποτελέσματα της εταιρείας.

Το Συγκρότημα παρουσίασε για το έτος 2020 ζημιά που αναλογεί στους μετόχους €3,3 εκατ. σε σχέση με κέρδος €2,3 εκατ. το προηγούμενο έτος. Η μείωση στα αποτελέσματα οφείλεται στη μείωση των εισοδημάτων και στο μερίδιο ζημιάς από συνδεδεμένες εταιρείες που αναγνωρίστηκε κατά το 2020 ύψους €361,1 χιλ. σε σχέση με μερίδιο κέρδους ύψους €2,5 εκατ. το 2019. Η μείωση οφείλεται κυρίως στα ζημιογόνα αποτελέσματα των συνδεδεμένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό τομέα, τα οποία έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία COVID-19.

Επίσης, αρνητικά επηρέασε το μερίδιο ζημιάς της σε από κοινού ελεγχόμενης εταιρείας ύψους €2,1 εκατ. που αναγνωρίστηκε το 2020 σε σχέση με μερίδιο κέρδους ύψους €295,9 χιλ. το 2019. Τα αποτελέσματά της σε από κοινού ελεγχόμενης εταιρείας επηρεάστηκαν αρνητικά από την πανδημία COVID-19.

Το 2019 προέκυψε μη επαναλαμβανόμενο κέρδος από την πώληση επένδυσης σε συνδεδεμένη εταιρεία ύψους €289,6 χιλ.

Ακόμη, το 2019 προέκυψε αρνητική υπεραξία ύψους €90,2 χιλ. από την αγορά μετοχών στη συνδεδεμένη εταιρεία Leisure Holding S.A. από άλλους μετόχους.

Τα εισοδήματα του Συγκροτήματος, κατά το 2020, ανήλθαν σε €1,1 εκατ. σε σύγκριση με €4,4 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 75%. Η μείωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πανδημία του ιού COVID-19 καθώς και στα περιοριστικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλες κυβερνήσεις παγκοσμίως για να περιορίσουν την εξάπλωση και τις αρνητικές επιπτώσεις του ιού, τα οποία έχουν επηρεάσει αρνητικά τις βιομηχανίες τουρισμού και αερομεταφορών, τομείς που δραστηριοποιείται το Συγκρότημα.

Ως αποτέλεσμα της μείωσης των εισοδημάτων, το μεικτό κέρδος για το έτος 2020 μειώθηκε σε €527,4 χιλ. από €1 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο, παρουσιάζοντας μείωση ύψους €511.205.

Αναφορικά με τις προοπτικές, σημειώνεται ότι οι επιπτώσεις αυτής της πανδημίας στη μελλοντική χρηματοοικονομική επίδοση, ταμειακές ροές και θέση του Συγκροτήματος δεν μπορούν να προβλεφθούν με βεβαιότητα και ως αποτέλεσμα οι προσδοκίες και οι υπολογισμοί της Διεύθυνσης του Συγκροτήματος μπορεί να διαφέρουν από τα πραγματικά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, οι Διοικητικοί Σύμβουλοι έχουν εξετάσει τις προβλεπόμενες ταμειακές ροές του Συγκροτήματος για τουλάχιστον 12 μήνες και λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα χρηματοοικονομική θέση του Συγκροτήματος, είναι ικανοποιημένοι ότι δεν προκύπτουν οποιεσδήποτε σημαντικές αβεβαιότητες όσον αφορά την ικανότητα του Συγκροτήματος να συνεχίσει ως δρώσα λειτουργική μονάδα.

Γ.Χ.