You are here

Άλλαξαν 1770 κωδικούς προϊόντων – Σε ισχύ ο μηδενικός ΦΠΑ

05/05/2023 07:12

Μάχη με το χρόνο έδωσαν υπεραγορές και μπακάλικα καθώς σε λιγότερο από 48 ώρες έπρεπε να αλλάξουν 1770 διαφορετικούς κωδικούς σε αντίστοιχα προϊόντα.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση στη StockWatch, του εκτελεστικού γραμματέα του παγκύπριου συνδέσμου υπεραγορών Ανδρέα Χατζηαδάμου, ότι «η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη και εμείς γι’ αυτό το λόγο αγωνιούμε εάν τυχόν διαπιστωθεί από τους ελέγχουςπου θα διενεργηθούν σήμερα ότι ξέφυγε κάποιο προϊόν μιας επιχείρησης».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηαδάμου, λόγω της πίεσης του χρόνου ίσως κάποιες υπεραγορές και μπακάλικα να μην έχουν προλάβει να συγκεκριμενοποιήσουν τις τιμές σε όλα τα προϊόντα με τον κίνδυνο να κατηγορηθούν ότι δεν συμμορφώνονται.

Τόνισε ότι «εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο να παρατηρηθεί πλήρης ομαλοποίηση της αγοράς από τις πρώτες ώρες. Σίγουρα όμως από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα είναι όλα οργανωμένα χωρίς κανένα πρόβλημα».

Εξέφρασε την ελπίδα οι αρμόδιοι να δώσουν κάποια πίστωση χρόνου ειδικά στα μικρά οικογενειακά καταστήματα που διαθέτουν περιορισμένο αριθμό προσωπικού.

Ο γενικός γραμματέας του παγκύπριου συνδέσμου λιανικού εμπορίου Μάριος Αντωνίου, ανέφερε στη StockWatch ότι «οι επιχειρήσεις θα έπρεπε σε λιγότερο από 48 ώρες να αλλάξουν 1770 κωδικούς, να καταμετρήσουν τα απόθεματα τους και να ελέγξουν τις ταμιακές μηχανές τους, ώστε πρωί - πρωί σήμερα να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καταναλωτών».

Πρόσθεσε ότι «οι καταναλωτές από τη στιγμή που γνωρίζουν ότι μια σειρά από βασικά προϊόντα έχει μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ απαιτούν την πώληση των προϊόντων με το μηδενικό συντελεστή».

Από την άλλη, επεσήμανε ότι «το υπουργείο Οικονομικών έστειλε τις τελευταίες διευκρινίσεις την Τετάρτη το απόγευμα, ενώ ζητήθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις ακόμη και χθες».

Σύμφωνα με το διευθυντή της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή του υπουργείου Εμπορίου, Κωνσταντίνο Καραγιώργη, θα καταγράφεται η προηγούμενη τιμή του προϊόντος και δίπλα η τιμή του χωρίς ΦΠΑ.

Όπως ανέφερε στη StockWatch, «η υπηρεσία εδώ και δύο εβδομάδες προβαίνει σε ελέγχους καταγράφοντας τις υφιστάμενες τιμές των προϊόντων, ώστε να γίνει σύγκριση με τις τιμές μετά την εφαρμογή του μέτρου και να διαπιστωθεί κατά πόσο το μέτρο του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, εφαρμόζεται σωστά από όλες τις υπεραγορές».

Σημείωσε ότι η υπηρεσία δεν θα διστάσει να καταγγείλει μια επιχείρηση που δεν συμμορφώνεται, ή όπου παρατηρείται παρατυπία, ενώ καθησύχασε ότι θα συνεχιστούν οι αυστηροί έλεγχοι καθ’ όλη τη διάρκεια της εφαρμογής του μέτρου, σε όλα τα καταστήματα και υπεραγορές.

Σε ποια προϊόντα ισχύει ο μηδενικός ΦΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Διάταγμα που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη, ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ αφορά τα εξής προϊόντα:

  • Ψωμί: Όλα τα είδη ψωμιού φρέσκο ή κατεψυγμένο με ή χωρίς προζύμι (π.χ. λευκό, μαύρο, ολικής αλέσεως, πολύσπορο, χωριάτικο, σικάλεως, καλαμποκόψωμο, μπαγκέτα, τσιαπάτα, ψωμί σε φέττες, φραντζολάκια, πίττες).

-Δεν συμπεριλαμβάνονται τα αρτοσκευάσματα, τα αποξηραμένα και οποιοδήποτε ψωμί με πρόσθετα υλικά όπως π.χ. σταφίδες, ξηροί καρποί, αρωματικά.

  • Γάλα: Φρέσκο γάλα (π.χ. αγελαδινό, κατσικίσιο, προβάτου), ζαχαρούχο, συμπυκνωμένο, μακράς διάρκειας, γάλα με γεύση (π.χ. σοκολάτα, μπανάνα), φυτικό γάλα (π.χ. αμυγδάλου, σόγιας, ρυζιού).
  • Αυγά
  • Παιδικές τροφές: Σε σκόνη, ξηρή ή και υγρή μορφή οι οποίες προορίζονται για κατανάλωση από παιδιά.

-Δεν συμπεριλαμβάνονται τα σνακ (π.χ. τσιπς, ξηροί καρποί, ζαχαρωτά, σοκολάτες, παγωτά).

  • Παιδικές πάνες
  • Προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία (ταμπόν, σερβιέτες υγιεινής και σερβιέτες ακράτειας)
  • Πάνες ενηλίκων.
Της Ηρώς Ευθυμίου