You are here

Έλεγχοι Τμ. Φορολογίας για αποδοχή πληρωμών με κάρτα

24/09/2021 15:34

Ελέγχους αναμένεται να πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο το Τμήμα Φορολογίας όσον αφορά την υποχρέωση των επιχειρήσεων αποδοχής μέσων πληρωμής με κάρτα.

Με βάση το άρθρο 30Α του περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων Νόμου οι επιχειρήσεις θα πρέπει στα πλαίσια των συναλλαγών τους με καταναλωτές να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα για την ολοκλήρωση πράξεων πληρωμής.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Τμήμα Φορολογίας προτίθεται, εντός Οκτωβρίου του 2021, να πραγματοποιήσει ελέγχους για επιβεβαίωση της εφαρμογής του Διατάγματος.

Η  Εφαρμοστική Οδηγία 20 του Τμήματος Φορολογίας είναι επίσης σχετική όπου κάθε δικαιούχος πληρωμής που ασκεί οικονομική δραστηριότητα, υποχρεούται να αποδέχεται μέσα πληρωμής με κάρτα, ανεξάρτητα από το ποσό της πληρωμής, τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης και ανεξάρτητα αν έχει εγγραφεί ή έχει υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο ΦΠΑ. Όλοι οι δικαιούχοι πληρωμής («Υπόχρεοι») έχουν υποχρέωση να διατηρούν τερματικό αποδοχής καρτών πληρωμών σε όλα ανεξαιρέτως τα ταμεία και να έχουν αντίστοιχη ανάρτηση σε ευδιάκριτο σημείο στην είσοδο και στο ταμείο της επιχείρησης προς ενημέρωση των καταναλωτών.

Υφιστάμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να συμμορφωθούν με το Διάταγμα μέχρι και τις 18/9/2021 Ø Για επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα (30) ημερών προ της παρέλευσης της προθεσμίας συμμόρφωσης, η εφαρμογή του Διατάγματος παρατείνεται μέχρι και τις 18/10/2021.

Επιχειρήσεις οι οποίες καθίστανται «Υπόχρεοι» για αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτες, μετά την εφαρμογή του Διατάγματος (μετά τις 18/9/2021), οφείλουν να συμμορφωθούν εντός ενός μηνός από την ημερομηνία κατά την οποία καθίστανται «Υπόχρεοι».

Οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν υποχρέωση να αποδέχονται πληρωμές με κάρτα, οφείλουν να ενημερώνουν τους καταναλωτές με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας, αναρτώντας σχετική πληροφόρηση στην είσοδο των υποστατικών και στα ταμεία.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση των προνοιών του Διατάγματος, επιβάλλεται, με βάση το άρθρο 50ΣΤ του Νόμου, διοικητικό πρόστιμο μέχρι και €2 χιλ.

Γ.Χ.