You are here

Εντός Ιουνίου το δεύτερο πακέτο μηδενικού ΦΠΑ

24/05/2023 07:16

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το δεύτερο κατάλογο προϊόντων στα οποία θα εφαρμοστεί μηδενικός ΦΠΑ, λίγες εβδομάδες μετά την ισχύ του μηδενικού ΦΠΑ σε επτά κατηγορίες βασικών προϊόντων.

Πληροφορίες της StockWatch εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν ότι ο νέος κατάλογος έχει παραδοθεί στους τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών για κοστολόγηση και τελική διαμόρφωση και έγκριση του, από τον υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο νέο κατάλογο περιλαμβάνονται καταναλωτικά αγαθά όπως ρύζι, ζυμαρικά, λάδι και όσπρια, τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα προϊόντα όπου επιτρέπεται η μείωση του ΦΠΑ, υπό συγκεκριμένες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα υπόκεινται σε 5% ΦΠΑ, ο οποίος θα μηδενιστεί.

Όσον αφορά μια σειρά άλλων προϊόντων που υπόκεινται σε 19% ΦΠΑ όπως χαρτί υγείας και προϊόντα προσωπικής υγιεινής (σαπούνια, οδοντόκρεμες), δεν φαίνεται ότι θα προχωρήσει το μέτρο καθότι δεν περιλαμβάνονται στη λίστα της ΕΕ.

Στη λίστα που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ, συμπεριλαμβάνονται και υπηρεσίες που απασχολούν καθημερινά τους πολίτες όπως δημόσιες συγκοινωνίες και διάφορα άλλα τεχνικά επαγγέλματα που υπόκεινται σε 19% ΦΠΑ.

Ισχύς μέτρων μέχρι μείωση πληθωρισμού

Ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, σε δηλώσεις στη StockWatch, αφού εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση για τα μηνύματα που λαμβάνει από την εφαρμογή του πρώτου πακέτου το οποίο όπως είπε, «συνέβαλε στη συγκράτηση των τιμών», σημείωσε ότι «στόχος είναι το δεύτερο πακέτο μέτρων να εγκριθεί από τη Βουλή και να τεθεί σε ισχύ εντός Ιουνίου.

Το πρώτο πακέτο αφορά το ψωμί, το γάλα, τα αυγά, παιδικές τροφές και πάνες, προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή και πάνες ενηλίκων.

Ο κ. Κεραυνός, διευκρίνισε ότι και τα δύο μέτρα θα ισχύσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς όπου υπολογίζεται ότι θα υπάρξει μείωση του πληθωρισμού αλλά και της ακρίβειας.

Ο πληθωρισμός καλά κρατεί

Σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε η Eurostat, στο μειωμένο ποσοστό 3,9% κλείδωσε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός για το μήνα Απρίλιο 2023, από 6,1% που άγγιξε το Μάρτιο.

Τον Απρίλιο της περσινής χρονιάς ο πληθωρισμός ανήλθε στο 8,6%, ενώ τον Ιανουάριο του 2023 μειώθηκε σε 6,8% και το Φεβρουάριο στο 6,7%.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,9%, ενώ για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2023, σημειώθηκε αύξηση 5,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι καταναλωτές να «μαυρίζουν» όσους δεν συμμορφώνονται

Ο διευθυντής της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου Κωνσταντίνος Καραγιώργης, ανέφερε στη StockWatch, ότι «εμείς παραδώσαμε στο Υπουργείο Οικονομικών ένα μακρύ κατάλογο βασικών προϊόντων για να επιλέξουν αυτά στα οποία θεωρούν ότι η μείωση ή ο μηδενικός ΦΠΑ θα δώσει ανάσα στα νοικοκυριά».

Για το μέτρο το οποίο ήδη τρέχει ο κ. Καραγιώργης είπε ότι η αποτίμηση είναι πολύ θετική.

«Έχει αγκαλιασθεί από όλο τον κόσμο, ενώ το μέτρο εφαρμόσθηκε στο 100% του, από όλες τις επιχειρήσεις».

Διευκρίνισε ότι «παρατηρήθηκαν κάποιες παρατυπίες από μικρές συνοικιακές επιχειρήσεις οι οποίες διατήρησαν τις τιμές τους ψηλά, όμως ο καταναλωτής μπορεί να συγκρίνει και να «μαυρίσει» τα καταστήματα που συνεχίζουν να πωλούν σε ψηλότερες τιμές».

Φάνηκε η διαφορά στις τσέπες των καταναλωτών

Ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου λιανικού εμπορίου Μάριος Αντωνίου, μιλώντας στη StockWatch, χαρακτήρισε επίσης θετική την αποτίμηση του μηδενικού ΦΠΑ, με τα δεδομένα που επικρατούν στην αγορά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ειδικά, σημείωσε ότι «το μέτρο που αφορά το μηδενικό συντελεστή στα βρεφικά προϊόντα των οποίων οι τιμές είναι ψηλές, φάνηκε η διαφορά στις τσέπες των καταναλωτών».

Της Ηρώς Ευθυμίου