You are here

Προβληματίζουν οι ποινές για χρεώσεις πληρωμών με κάρτες

11/01/2022 19:15

Το αναθεωρημένο κείμενο πρότασης νόμου για τις υπερχρεώσεις που επιβάλλουν περίπτερα και μικρές υπεραγορές στις αγορές προϊόντων όπως τσιγάρα, εφημερίδες, γάλα και τηλεκάρτες, τα οποία και πληρώνουν οι καταναλωτές με πιστωτικές κάρτες, εξέτασε σήμερα η επιτροπή Εμπορίου. Τους εμπλεκόμενους απασχόλησε ιδιαίτερα το θέμα των προβλεπόμενων ποινών, μεταξύ άλλων.

Η αναθεωρημένη πρόταση τροποποιεί τον νόμο περί της Παροχής και Χρήσης Υπηρεσιών Πληρωμών και Πρόσβασης στα Συστήματος Πληρωμών, καθορίζοντας ως συνυπεύθυνες αρχές την Κεντρική Τράπεζα και την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ενέργειας και ρυθμίζει τις αρμοδιότητες των δύο αρχών.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Εμπορίου, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι το αναθεωρημένο κείμενο αντιμετωπίζεται θετικά, προσθέτοντας όμως ότι έχει αποσταλεί στην Νομική Υπηρεσία το προσχέδιο της πρότασης για να εξετασθεί, ώστε να μην υπάρχουν συνταγματικά ζητήματα και σύγκρουση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Αδυναμίες που χρήζουν αλλαγής

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε πως το αναθεωρημένο κείμενο είναι βελτιωμένο, αλλά εντοπίζονται λάθη και αδυναμίες που θα πρέπει να βελτιωθούν.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε άστοχες διατάξεις οι οποίες χρήζουν αλλαγής όπως το θέμα των εξουσιών των αρμόδιων αρχών.

Επεσήμανε παράλληλα, ότι βάσει της πρότασης η Υπηρεσία Καταναλωτή σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι μια επιχείρηση παραβαίνει ή παραλείπει να συμμορφωθεί με οποιαδήποτε διάταξη της νομοθεσίας, θα μπορεί να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο μέχρι και δύο χιλιάδες ευρώ και για κάθε επιπλέον μέρα συνέχισης της παραβίασης πρόστιμο εκατό ευρώ.  

Όσον αφορά στο ποινικό πρόστιμο των €2 χιλ. αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει ζήτημα για ένα αδίκημα να προβλέπεται μόνο χρηματική ποινή και όχι ποινή φυλάκιση.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών έθεσε θέμα αναλογικότητας με το βασικό νόμο, ο οποίος προβλέπει ποινή φυλάκισης και μεγαλύτερη χρηματική ποινή.

Παίρνοντας το λόγο ο διευθυντής της Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Αντώνης Ιωάννου, δήλωσε ότι θα μπορούσε να διαγραφεί η ποινή φυλάκισης και να αυξηθεί το πρόστιμο, με την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας να αναφέρει ότι θα πρέπει να περιληφθεί διάταξη ότι τα χρήματα του προστίμου είναι αστικό χρέος και η Υπηρεσία να δύναται να καταχωρήσει αγωγή για την είσπραξη τους.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε επίσης, ότι στο ενδεχόμενο παραπόνων η Υπηρεσία θα μπορεί να τα εξετάσει αυτεπάγγελτα.

Η Επιτροπή αποφάσισε να δοθεί στις αρμόδιες αρχές άλλη μια εβδομάδα περιθώριο ώστε να ρυθμιστούν οι πρόνοιες της πρότασης και να επιλυθούν οποιαδήποτε ζητήματα εντοπίζονται.

Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν αρχικά από την επιτροπή Εμπορίου για ρύθμιση των υπερχρεώσεων σε πληρωμές με κάρτες, είχαν αντιμετωπιστεί αρνητικά από τους εμπλεκόμενους φορείς, με τα μέλη της επιτροπής να επιμένουν στην αναθεώρηση του σχετικού πλαισίου και το υπουργείο Οικονομικών να δίνει αργότερα το πράσινο φως στην προώθηση της ρύθμισης.

Της Ελένης Χαραλάμπους