You are here

Σε επίπεδα προ πανδημίας το οικονομικό κλίμα

24/02/2022 12:33

Βελτίωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα το Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, φτάνοντας στο επίπεδο που βρισκόταν πριν την έναρξη της πανδημίας.

Το Φεβρουάριο του 2022, ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) για την Κύπρο βελτιώθηκε κατά 3,5 μονάδες σε σύγκριση τον Ιανουάριο του 2022, ανεβαίνοντας στις 111,5 μονάδες από 108 μονάδες.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, η βελτίωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ενδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών, και σε μικρότερο βαθμό στη βελτίωση του κλίματος στους τομείς του λιανικού εμπορίου και της μεταποίησης. Επιπρόσθετα, η αβεβαιότητα ανάμεσα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην Κύπρο, όπως αποτυπώνεται στον Δείκτη Οικονομικής Αβεβαιότητας, μειώθηκε τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων και των καταναλωτών για τη μελλοντική πορεία των τιμών υποδηλώνουν συνέχιση των ανοδικών τάσεων κατά τους επόμενους μήνες.

Στις υπηρεσίες το κλίμα σημείωσε άνοδο λόγω θετικότερων απαντήσεων για τον κύκλο εργασιών κατά το τελευταίο και το επόμενο τρίμηνο.

Το κλίμα στο λιανικό εμπόριο βελτιώθηκε ως αποτέλεσμα ευνοϊκότερων απαντήσεων για τις πωλήσεις του τελευταίου τριμήνου και πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων για τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων κατά το επόμενο τρίμηνο.

Οι επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης αξιολόγησαν ευνοϊκότερα την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του κλίματος στον τομέα.

Αντίθετα, στις κατασκευές το επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησε οριακά τον Φεβρουάριο λόγω πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για την απασχόληση στον κλάδο.

Η μικρή κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Φεβρουάριο ήταν αποτέλεσμα πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων των καταναλωτών για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της χώρας γενικότερα. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο οι προθέσεις των καταναλωτών να προβούν σε δαπάνες για μεγάλες αγορές ενισχύθηκαν.

Τον Φεβρουάριο η αβεβαιότητα ανάμεσα σε επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς αλλά και μεταξύ των καταναλωτών υποχώρησε. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων και των καταναλωτών για τη μελλοντική πορεία των τιμών παρέμειναν σε πολύ υψηλά επίπεδα, προδιαγράφοντας συνέχιση των ανοδικών πιέσεων στις τιμές.

Της Γεωργίας Χαννή