You are here

Αγώνας μετ’ εμποδίων για Black Friday

01/11/2021 09:00

Στο φουλ εργάζονται οι μηχανές και τα στελέχη του λιανεμπορίου για να διαχειριστούν τυχόν προβλήματα στην έγκαιρη προμήθεια παραγγελιών ενόψει του Black Friday, που θα αποτελέσει ισχυρό stress test για τη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα μέχρι να διαπιστώσουν κατά πόσο οι προμηθευτές θα ανταποκριθούν στις ποσότητες των παραγγελιών, ειδικά των ηλεκτρονικών συσκευών οι οποίες έχουν την τιμητική τους στις προσφορές του Black Friday.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος που υπάρχει από τους καταναλωτές ο θεσμός αναμένεται να επεκταθεί πέραν και της 27ης Νοεμβρίου, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών απ’ οπού εισήχθη στην Κύπρο η «Μαύρη Παρασκευή».

Ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου λιανικού εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι «οι καταναλωτές αναμένουν με μεγάλη αγωνία την έναρξη του «Black Friday», καθώς πέρσι λόγω του lockdown σε Λεμεσό και Πάφο και άλλων προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία, η αγορά ήταν μουδιασμένη».

Σημείωσε ότι «οι επιχειρήσεις ετοιμάζουν ήδη τις διαφημιστικές τους καμπάνιες αν και επικρατεί αβεβαιότητα για το κατά πόσο θα παραλάβουν έγκαιρα τις σωστές ποσότητες που έχουν παραγγείλει, λόγω της αναταραχής που προκάλεσε διεθνώς το εκρηκτικό μείγμα αυξήσεων σε ενέργεια, πρώτες ύλες και μεταφορές το οποίο πιέζει και την κερδοφορία των επιχειρήσεων».

Διευκρίνισε ότι λόγω της μείωσης της παραγωγής παρατηρείται πρόβλημα στις ποσότητες που εισάγονται στις ηλεκτρονικές συσκευές όπως τηλεοράσεις, tablets, ηλεκτρονικά παιχνίδια και άλλα, τα οποία έχουν την τιμητική τους στο θεσμό του «Black Friday. Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι τελικά θα πάνε όλα καλά.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου η «Μαύρη Παρασκευή» σηματοδοτεί την εκκίνηση των Χριστουγέννων, ενώ θα αποτελέσει και ένα ισχυρό stress test για την αγορά λόγω του κοκτέιλ των προβλημάτων που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Πρόσθεσε ότι «οι καταναλωτές είναι πλέον ψαγμένοι και φροντίζουν να ενημερώνονται για τις τιμές των προϊόντων που τους ενδιαφέρουν, ενώ οι επιχειρηματίες ανιχνεύοντας τις ανάγκες των καταναλωτών επέκτειναν το θεσμό ακόμα και πέραν των 2-3 ημερών».

Πονοκέφαλος η έλλειψη προσωπικού

Η διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων και Κοινωνικής Πολιτικής της ΟΕΒ, Λένα Παναγιώτου, σε δηλώσεις στη StockWatch, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό για το εμπόριο το θεσμό του Black Friday.

Τόνισε ωστόσο, ότι η αγωνία για την έγκαιρη παραλαβή και τη σωστή ποσότητα των ηλεκτρονικών συσκευών αποτελεί το μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τους επιχειρηματίες.

«Η έλλειψη προσωπικού αποτελεί επίσης, ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει σήμερα το λιανικό εμπόριο», είπε.

Υπογράμμισε ότι «η μοναδική ανησυχία μας είναι εάν λόγω της έλλειψης προσωπικού θα μπορέσουμε να καλύψουμε όλες τις ώρες για να εξυπηρετήσουμε τους καταναλωτές».

Της Ηρώς Ευθυμίου