You are here

Διαφωνούν με «καλάθι του νοικοκυριού»

17/11/2022 06:39

Αποφασισμένη να καταθέσει στη βουλή το νομοσχέδιο για το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι η κυβέρνηση, παρά τις ενστάσεις που καταγράφηκαν την πρώτη ημέρα των διαβουλεύσεων, με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οι εκπρόσωποι των υπεραγορών στη χθεσινή σύσκεψη έθεσαν στο τραπέζι την προϋπόθεση μείωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο διπλασιάστηκε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της ενεργειακής κρίσης, εντούτοις οι υπεραγορές απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς να το μετακυλήσουν στα προϊόντα τους.

Η κυβέρνηση αναμένεται να προωθήσει το νομοσχέδιο στη βουλή με τη μορφή του κατ’ επείγοντος ώστε να ψηφιστεί πριν τις 8 Δεκεμβρίου που κλείνει η βουλή, για τις εορτές των Χριστουγέννων..

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ενέκρινε την Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο, κρίνεται ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία καθορισμού «καλαθιού του νοικοκυριού» επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος που υπαγορεύονται από την ανάγκη αποκατάστασης της αγοραστικής δύναμης και των γενικότερων συμφερόντων των καταναλωτών.

Θα στηρίξουμε την προσπάθεια του Υπουργείου Εμπορίου

Ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου λιανικού εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, ο οποίος παρέστη στη χθεσινή διαβούλευση, δήλωσε στη StockWatch, ότι «από τη στιγμή που η πρόθεση της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή είναι να προχωρήσει το νομοσχέδιο, τότε εμείς θα είμαστε και βοηθητικοί και υποστηρικτικοί στην προσπάθεια και στις προθέσεις του Υπουργείου Εμπορίου».

Να μην πολιτικοποιηθεί το «καλάθι του νοικοκυριού» 

Αντίθετα, ο εκτελεστικός γραμματέας του συνδέσμου υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου, σε δηλώσεις στη StockWatch, εξέφρασε την αντίθεση του χαρακτηρίζοντας αχρείαστο το «καλάθι του νοικοκυριού» διότι, όπως υποστήριξε, «υπάρχει κίνδυνος να περιορίσει τον υγιή ανταγωνισμό που επικρατεί μεταξύ των υπεραγορών και αντί να μειωθούν οι τιμές, να αυξηθούν».

Υποστήριξε επίσης ότι «δεν πρέπει να γίνονται βεβιασμένες ενέργειες εντυπωσιασμού λόγω προεκλογικής περιόδου, αλλά ούτε και να πολιτικοποιηθεί το «καλάθι του νοικοκυριού».

Σημείωσε ότι «εάν η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει με το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν θα πρέπει να βιαστεί, αλλά να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να γίνουν σωστές διαβουλεύσεις για να καταλήξουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα».

Ζητούν νομοθετική ρύθμιση του ηλεκτρικού ρεύματος 

Ο διευθυντής βιομηχανίας του ΚΕΒΕ, Ανδρέας Ανδρέου, ανέφερε στη StockWatch, ότι ενδεχομένως η εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος να επηρεάσει αρνητικά την ελεύθερη αγορά.

Πρόσθεσε ότι «τέθηκε και το θέμα του τεράστιο κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο οι υπεραγορές προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μην το μετακυλήσουν στα καταναλωτικά προϊόντα τους και ως εκ τούτου στους καταναλωτές».

Πάντως, όπως επεσήμανε, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη βουλή για μελέτη και έγκριση ανεξαρτήτως των αντίθετων απόψεων που κατέθεσαν οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Ο συντονιστής επιχειρηματικών συνδέσμων της ΟΕΒ, Κυριάκος Αγγελίδης,  ανέφερε στη StockWatch, ότι «κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης  επικράτησε η άποψη ότι με τα δεδομένα που ισχύουν αυτή τη στιγμή στην αγορά δεν υφίσταται τέτοια ανάγκη διότι οι υπεραγορές λόγω του έντονου ανταγωνισμού προσφέρουν χαμηλές τιμές σε αρκετά προϊόντα».

Επεσήμανε επίσης ότι οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων και των υπεραγορών έθεσαν ως προϋπόθεση την παράλληλη νομοθετική ρύθμιση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο βαρίδι για τις υπεραγορές.

Οι διαβουλεύσεις της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή θα συνεχιστεί και σήμερα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και αύριο με τους συνδέσμους καταναλωτών.

Βασικές πρόνοιες του νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο ορίζει ότι «καλάθι του νοικοκυριού» σημαίνει καλάθι καταναλωτικών προϊόντων τα οποία κρίνονται από τον Υπουργό Εμπορίου απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση των νοικοκυριών, όπως αυτά θα καθορίζονται σε διάταγμα του Υπουργού.

Ο Υπουργός, επίσης δύναται να εκδίδει διάταγμα με το οποίο θα καθορίζει για συγκεκριμένη χρονική περίοδο το καλάθι του νοικοκυριού, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τις συνθήκες της διεθνούς και της εγχώριας αγοράς και την προστασία και αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών.

Οι επιχειρήσεις τροφίμων και άλλων προϊόντων που θα συμμετέχουν θα πρέπει να ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των €8 εκατ. βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης, από την έκδοση του διατάγματος οικονομικής περιόδου. 

Της Ηρώς Ευθυμίου