You are here

Διχάζει ο θεσμός Black Friday, βροχή εικονικών τιμών

25/11/2022 13:54

Αμφιλεγόμενες και χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, χαρακτηρίζουν οι καταναλωτές τις εκπτώσεις που προσφέρονται στο πλαίσιο της Black Friday, οι οποίες κινούνται κυρίως μεταξύ του 20% και 30%.

Από μια επίσκεψη της StockWatch στην αγορά, διαπιστώθηκε ότι σε κάποια καταστήματα η έκπτωση αφορά όλο το εμπόρευμα σε ποσοστό 20% και σε ένα περιορισμένο αριθμό εμπορεύματος 40% ή και 50%.

«Συνεπώς», όπως δήλωσαν οι καταναλωτές, «για ποιο λόγο να βιαστούμε να ψωνίσουμε σήμερα αφού παρόμοιες εκπτώσεις και προσφορές γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου».

Υπάρχουν όμως και καταστήματα που δεν συμμετέχουν στο θεσμό.

Ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου λιανικού εμπορίου, Μάριος Αντώνιου, μιλώντας στη StockWatch, εξήγησε γιατί το ποσοστό των εκπτώσεων στην κυπριακή αγορά κυμαίνεται μεταξύ του 20% και 30%, λέγοντας ότι «η τιμή που εισάγει ένας επιχειρηματίας το εμπόρευμα του, εξαρτάται από την ποσότητα που θα παραγγείλει, ως εκ τούτου επειδή η Κύπρος είναι μικρή αγορά, ποτέ δεν θα φθάσει το επίπεδο των εκπτώσεων άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών που επιχειρήσεις αγοράζουν σε πολύ πιο χαμηλές τιμές λόγω αυξημένου ποσοστού εμπορευμάτων».

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το απόγευμα θα κορυφωθεί η επισκεψιμότητα και ότι τελικά το ποσοστό στις συναλλαγές την εβδομάδα της Black Friday, θα ανέλθει στο 28% με 30%, από 21% που ήταν το 2021, σε σχέση με το 2020 που ίσχυαν τα περιοριστικά μέτρα του Covid - 19.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, την τιμητική τους, όπως κάθε χρόνο, θα έχουν και φέτος οι οικιακές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και τα προϊόντα τεχνολογίας, αλλά και η ένδυση και υπόδηση ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, τα οποία φέτος θα πραγματοποιηθούν χωρίς περιοριστικά μέτρα.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στη StockWatch, η νομική λειτουργός του συνδέσμου καταναλωτών Βιργινία Χρίστου, συνεχίζονται και σήμερα οι καταγγελίες για εικονικές εκπτώσεις και παραπλανητικές διαφημίσεις.

«Από το πρωί», είπε, «έχει πάρει φωτιά το τηλέφωνο του συνδέσμου από καταναλωτές που καταγγέλλουν εικονικές εκπτώσεις και παραπλανητικές διαφημίσεις, όπως για παράδειγμα κατάστημα προαναγγέλλει έκπτωση μέχρι 75%, ενώ στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί ένα προϊόν ως κράχτη και στα υπόλοιπα η έκπτωση δεν ξεπερνά το 20%».

Οι κατηγορίες που έχουν την τιμητική τους είναι τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά προϊόντα, αλλά και είδη ένδυσης και υπόδησης, πρόσθεσε.

Πάντως, όπως είπε ο πρόεδρος του συνδέσμου καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, «από το πρωί έπιασε δουλειά και επισκέπτεται διάφορα καταστήματα και προβαίνει σε επιτόπια ενδοσκόπηση της αγοράς».

Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, μιλώντας στη StockWatch, ανέφερε ότι «ο θεσμός της Black Friday θα πρέπει να περιοριστεί από μια έως τρεις μέρες και οι εκπτώσεις να είναι πιο ουσιαστικές προς όφελος του καταναλωτή».

«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «στην Κύπρο οδηγούμαστε στον εκφυλισμό του θεσμού λόγω της μεγάλης διάρκειας του» και κάλεσε το Υπουργείο Εμπορίου να παρέμβει ώστε ο θεσμός να μην ξεφύγει από το ουσιαστικό νόημα του, όπως εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Της Ηρώς Ευθυμίου