You are here

Έρχεται το Μάρτιο το καλάθι του νοικοκυριού

05/01/2023 06:46

Στην πάταξη τυχόν αισχροκέρδειας και στη σωστή ενημέρωση των καταναλωτών σε ημερήσια βάση για τις τιμές των προϊόντων, στοχεύει η αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός του παρατηρητηρίου τιμών, ανέφερε η αρμόδια λειτουργός της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, Αλίκη Ιορδάνου.

Σημείωσε επίσης ότι μέχρι το Μάρτιο θα είναι έτοιμο και το λεγόμενο καλάθι του νοικοκυριού, στα ελληνικά πρότυπα.

Μιλώντας στη StockWatch, η συντονίστρια του Κλάδου Ανταγωνισμού Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, Αλίκη Ιορδάνου, είπε ότι τρέχει η διαδικασία αναβάθμισης του παρατηρητηρίου τιμών και στα μέσα Ιανουαρίου, αναμένεται πως θα ανακοινωθεί το νέο παρατηρητήριο τιμών.

Τόνισε, ότι «ο στόχος είναι διπλός. Από τη μια η ολοκληρωμένη ενημέρωση των καταναλωτών για μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και ταυτοχρόνως να παρέχεται η δυνατότητα στην Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή να παρακολουθεί πιο στενά τις τιμές, έτσι ώστε όταν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν αυξομειώσεις οι οποίες δεν δικαιολογούνται, να παρεμβαίνει».

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι θα δημιουργείται και μεγαλύτερος ανταγωνισμός μεταξύ των παραγωγών προς όφελος του καταναλωτή και πρόσθεσε ότι τυχόν αύξηση των τιμών δεν σημαίνει ότι υπάρχει αισχροκέρδεια.

Έτοιμο και το καλάθι του νοικοκυριού

Παράλληλα, είπε ότι «βρίσκεται σε καλό δρόμο και η ετοιμασία της ηλεκτρονικής εφαρμογής, η οποία θα είναι αντίστοιχη της ελληνικής εφαρμογής e- καταναλωτής και θα περιλαμβάνει τις ημερήσιες τιμές περίπου 1300 προϊόντων, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί το Μάρτιο».

Διευκρίνισε ότι, «στα μέσα Ιανουαρίου θα δημοσιευθεί το αναβαθμισμένο παρατηρητήριο τιμών το οποίο θα παρέχει περισσότερες πληροφορίες για τα 250 προϊόντα τα οποία θα απεικονίζονται με σταθμισμένες μέσες τιμές για όλο τον προηγούμενο μήνα.

Μέχρι σήμερα απεικονίζονται οι τιμές 169 προϊόντων.

Όπως είπε, μεταξύ των νέων προϊόντων που θα περιλαμβάνει το νέο παρατηρητήριο τιμών, είναι τα παιδικά προϊόντα όπως παιδικές τροφές και πάνες, αλλά και προϊόντα προσωπικής υγιεινής και καθαριστικά.

Η κ. Ιορδάνου, εξήγησε επίσης ότι κατ’ αρχήν η βάση σύγκρισης των τιμών των προϊόντων θα είναι οι τιμές του Σεπτεμβρίου 2021, ο οποίος αποτελεί το μήνα έναρξης των αυξήσεων, ενώ ακολούθως η σύγκριση θα γίνεται με τις τιμές του προηγούμενου μήνα.

Ειδικότερα για την εφαρμογή e- καταναλωτής η οποία θα περιλαμβάνει τις ημερήσιες τιμές περίπου 1300 προϊόντων, είπε ότι ο κάθε καταναλωτής θα μπορεί να επεξεργάζεται την εφαρμογή και τις ημερήσιες τιμές  των προϊόντων και να δημιουργεί το δικό του καλάθι.

Της Ηρώς Ευθυμίου