You are here

Φόβος και συγκρατημένη αισιοδοξία μαζί, στο λιανικό εμπόριο

10/04/2021 06:00

Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που λειτουργούν μέσα στα Malls, δύο μήνες μετά το restart, αρχίζουν σιγά σιγά να ανεβάζουν ρυθμούς, υποβοηθούμενες και από την επαναλειτουργία της εστίασης και της αύξησης των sms, σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις στις βασικές αρτηρίες των πόλεων που συνεχίζουν να βιώνουν τα προβλήματα της πανδημίας.

Επαγγελματίες του κλάδου που μίλησαν στη StockWatch, δηλώνουν ότι ένα 10% έως 15% του συνόλου των επιχειρήσεων θα βάλει λουκέτο μέχρι τον Ιούνιο, παράλληλα στέλνουν σήμα κινδύνου για τις επιχειρήσεις στις παράλιες περιοχές οι οποίες συνεχίζουν να δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Δύο μήνες μετά την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου δεν έχουν διαφοροποιηθεί τα δεδομένα στις επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης, αναφέρει ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, σημειώνοντας ότι «εκτός από το πρώτο δεκαήμερο που έτρεξε ο κόσμος να επωφεληθεί από τις εκπτώσεις του χειμερινού στοκ δίνοντας ανάσες στους επιχειρηματίες, η κίνηση και η επισκεψιμότητα δυστυχώς παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα».

Θα πάει μακριά η βαλίτσα

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, οι καταναλωτές είναι ακόμη κουμπωμένοι διότι, όπως φαίνεται, «θα πάει μακριά η βαλίτσα» της πανδημίας αφού 13 μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην εξίσωση υπάρχουν ακόμη πολλά άλυτα προβλήματα.

«Πολλοί εργαζόμενοι παραμένουν στα επιδόματα, αρκετά επαγγέλματα δεν έχουν ακόμη ανοίξει ενώ η επιστροφή στην κανονικότητα συνεχώς παρατείνεται δημιουργώντας ανασφάλεια και αβεβαιότητα στο καταναλωτικό κοινό που περιορίζεται μόνο στα αναγκαία», αναφέρει.

Ο κ. Αντωνίου, τόνισε επίσης ότι «οι επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης σε Αγία Νάπα, Πρωταρά και Πάφο δεν θα αντέξουν ακόμη μια χρονιά χωρίς τουρισμό. Αν χαθεί και ο Μάιος και μπούμε στον Ιούνιο με αυτά τα δεδομένα θα ζήσουμε τραγικές στιγμές στο λιανικό εμπόριο», ανέφερε.

Κινητοποιήσεις σε επαρχία Αμμοχώστου

Οι καταστηματάρχες σε Αγία Νάπα και Πρωταρά ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης, αναδεικνύοντας την τραγική κατάσταση που βρίσκονται καθώς από το Νοέμβριο του 2019 παραμένουν κλειστά τα καταστήματα.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ένα 10% έως 15% των επιχειρήσεων γενικά σε όλες τις επαρχίες θα βάλει οριστικά λουκέτο. Ήδη σε Αγία Νάπα, Πρωταρά, Λάρνακα και Πάφο υπάρχουν αρκετά καταστήματα που δεν θα ανοίξουν επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, όπως τα ψηλά ενοίκια και τους φόρους, είπε.

Πρώτα χαμόγελα στα Malls

Τη συμβολή των χώρων εστίασης που λειτουργούν στα Malls ανέδειξε ο γενικός διευθυντής του Nicosia Mall Γιώργος Γεωργίου, λέγοντας ότι «έδωσαν νέα ώθηση στην επισκεψιμότητα και συνέβαλαν στην αύξηση του τζίρου των καταστηματαρχών ενώ από την άλλη είδαμε και αλλαγή στην ψυχολογία των καταναλωτών».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, από το πρώτο Σαββατοκύριακο που αυξήθηκαν τα μηνύματα σε τρία βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο η κίνηση στο Nicosia Mall.

«Εκεί που οι καταναλωτές έρχονταν βιαστικά ψώνιζαν και έφευγαν, τώρα έρχονται οικογένειες κάθονται στα καφέ ακόμη και τις καθημερινές, βλέπουμε επιτέλους χαμόγελα», είπε.

Όμως, παρά την εμφανή βελτίωση του κλίματος, δυστυχώς κάποιοι καταστηματάρχες τους έχουν ήδη ενημερώσει ότι θα αποχωρήσουν, πρόσθεσε.

Συμφώνησε με τους συναδέλφους του ότι γενικά ένα 10% -15% των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου και εστίασης θα κλείσουν οριστικά.

Τα Malls δεν επηρεάζονται από τον τουρισμό, επηρεάζονται όμως από το κλείσιμο των οδοφραγμάτων διότι ένας μεγάλος αριθμός τουρκοκυπρίων επισκεπτότανε τα εμπορικά κέντρα, σημείωσε ο κ. Γεωργίου.

Είμαστε σε καλό δρόμο αλλά

Αέρας αισιοδοξίας φύσηξε από την ημέρα που επαναλειτούργησαν οι χώροι εστίασης και στα εμπορικά κέντρα The Mall of Cyprus και The Mall of Engomi, σύμφωνα με τον marketing manager των Malls, Γιώργο Πίσση.

«Οι χώροι εστίασης προσελκύουν περισσότερους επισκέπτες ανεβάζοντας τον τζίρο όλων των επιχειρήσεων» είπε ο κ. Πίσσης, υπογραμμίζοντας εντούτοις ότι «δεν μπορώ να πω με ασφάλεια ότι θα επιβιώσουν όλες οι επιχειρήσεις διότι οι οικονομικές υποχρεώσεις είναι πάρα πολλές».

Εξέφρασε επίσης ανησυχία για ανατροπή του υφιστάμενου σκηνικού εάν δεν επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιαστικής κάλυψης και εάν οι πολίτες δεν συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας, υποδεικνύοντας ότι «δεν επιτρέπεται εφησυχασμός διότι ακόμη η κατάσταση είναι ευαίσθητη και εύθραυστη».

«Στα Malls τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας με κάθε ευλάβεια», είπε.

Δύσκολο να καλυφθούν οι ζημιές 

Στο ίδιο πλαίσιο και τα όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδιοκτήτης του My Mall Limassol, Ανδρέας Χατζημιτσής.

Το κλίμα είναι ενθαρρυντικό και όσο πλησιάζουμε στο Πάσχα θα αυξάνεται η κίνηση και συνεπώς και ο τζίρος των επιχειρήσεων αν και ακόμη έχουμε αρκετό δρόμο μέχρι να επανέλθουμε στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων, είπε.

«Ο κόσμος άρχισε να επιστρέφει στα εμπορικά κέντρα, άνοιξαν όλα τα καταστήματα και δουλεύουν κανονικότατα, χωρίς εντούτοις να σημαίνει ότι θα καλυφθούν οι ζημιές που δημιουργήθηκαν τους μήνες που βρισκόμαστε σε lockdown», κατέληξε.

Της Ηρώς Ευθυμίου