You are here

«Χαβιάρι» ο κυπριακός μεζές

31/10/2021 06:01

Αυξήσεις φωτιά στην τιμή του κυπριακού μεζέ και στο σουβλάκι βάζουν οι νέες ανατιμήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου η αύξηση θα ξεπεράσει το 25% μέχρι το Φεβρουάριο.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, (ΠΑΣΙΚΑ), Φάνος Λεβέντης, δήλωσε στη StockWatch, ότι «ήδη οι επιχειρήσεις εστίασης άρχισαν να υποβάλλουν τους τιμοκαταλόγους προς το υφυπουργείο Τουρισμού για σφράγισμα».

Διευκρίνισε ότι «οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να απορροφήσουν την αύξηση στην ενέργεια και στα διάφορα καταναλωτικά προϊόντα γιατί στο τέλος θα καταρρεύσουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, γι’ αυτό είναι αναγκασμένες να μετακυλήσουν το κόστος της αύξησης στους καταναλωτές».

Ανέφερε ότι η αύξηση που ήδη κάποιες επιχειρήσεις έχουν επιβάλλει θα κυμαίνεται από 10% έως 25% ανάλογα από το προϊόν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η πίτα σουβλάκι η τιμή από €6  θα ανέλθει στα €7,5, ενώ η μπριζόλα από €8 στα  €12 ή από €10 στα €14, ανάλογα με την κατηγορία του υποστατικού.

Ο κυπριακός μεζές χωρίς ποτά από €12 θα αυξηθεί στα  €20  ή από €15 στα €25. Ταβέρνα χωρίς μουσική θα χρεώνει από €25 το άτομο στα €31,25 το άτομο.

Ο κ. Λεβέντη, είπε ότι δεν αναμένεται ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στους χώρους εστίασης από τις αυξήσεις διότι οι πελάτες πλέον έχουν μάθει να αναγνωρίζουν την ποιότητα και δεν τους ενοχλεί να πληρώνουν κάτι περισσότερο αρκεί η ποιότητα να είναι ψηλή όπως και οι προσφερόμενες υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι οι πελάτες αναγνωρίζουν την ανάγκη για επιβολή κάποιων αυξήσεων διότι το πρόβλημα αφορά όλες τις χώρες όχι μόνο την Κύπρο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ) Νεόφυτος Θρασυβούλου, δήλωσε στη StockWatch, ότι στο παρόν στάδιο η αύξηση υπολογίζεται γύρω στο 20% αλλά μετά το Φεβρουάριο θα υπάρξει νέο κύμα αυξήσεων.

«Είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να επιβάλλουμε αυξήσεις από την άλλη όμως λέμε ότι θα ήταν ευχής έργο να τεθεί πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης και να μειωθεί το ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος».

Ενδεικτικά για το ύψος της αύξησης ανέφερε ότι εκεί που ένα άτομο πλήρωνε €20 σε ένα εστιατόριο σήμερα θα πληρώνει €25. Πρόσθεσε ότι μέχρι το Φεβρουάριο οι αυξήσεις θα ξεπεράσουν το 25%.

Της Ηρώς Ευθυμίου