You are here

Η πανδημία άλλαξε την κατανάλωση

11/08/2020 07:27

Η μείωση των εισοδημάτων λόγω των παρατεταμένων προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημική κρίση στην οικονομία αλλά και η κόπωση που παρατηρείται ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων, διαφοροποίησαν την καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών, οι οποίοι περιορίζονται πλέον στα απαραίτητα, παρά τις δελεαστικές εκπτώσεις στα καταστήματα λιανικού εμπορίου.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου λιανικού εμπορίου Μάριος Αντωνίου, σε δηλώσεις στη StockWatch, εξήγησε ότι «λόγω της αβεβαιότητας και ανησυχίας που επικρατεί το καλάθι της νοικοκυράς έχει μειωθεί τόσο στις υπεραγορές όσο και στα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Ο κύπριος καταναλωτής προσέχει και το τελευταίο ευρώ που δίνει ακόμη και στις υπεραγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο τομέας της ένδυσης και υπόδησης έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα σημείωσε και διευκρίνισε ότι «ο συγκεκριμένος τομέας είναι αλληλένδετος με τους γάμους, τις βαφτίσεις, τα πάρτι, τις εξόδους και άλλες εκδηλώσεις. Δυστυχώς οι επιχειρηματίες κάνουν πραγματικό αγώνα για να διατηρηθούν εν ζωή», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, το πιο ισχυρό πλήγμα δέχθηκε η επαρχία Αμμοχώστου, επειδή ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό, με μια μείωση που ξεπερνά το 75% του περσινού τζίρου για όσες επιχειρήσεις επαναλειτούργησαν.  
Στις μοναδικές επιχειρήσεις που αυξήθηκε αναπάντεχα ο κύκλος εργασιών είναι τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, DIY, επειδή έχουν να κάνουν με τα μαστορέματα και μικροεπιδιορθώσεις του σπιτιού.

Φιλί ζωής έστω και οι περιορισμένες αγορές

Από διαφορετική οπτική γωνία σχολιάζει τα δεδομένα ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης, εκφράζοντας ικανοποίηση επειδή αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή οι κύπριοι επέλεξαν να παραμείνουν στην Κύπρο και να στηρίξουν την εγχώρια αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνοντας τους όπως είπε, «φιλί ζωής έστω και με περιορισμένες αγορές», διότι αρκετές επιχειρήσεις μετά το lockdown κινδύνευαν να κλείσουν οριστικά λόγω των συσσωρευμένων υποχρεώσεων που είχαν και δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν.

Ανέδειξε για άλλη μια φορά το θέμα των ενοικίων ως το πιο καυτό πρόβλημα των επιχειρήσεων, ειδικότερα για τις οικογενειακές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις στις παράλιες περιοχές επειδή τα ενοίκια είναι υπέρμετρα ψηλά είπε, και κάλεσε την πολιτεία να δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό.

Αυξημένη κινητικότητα στους πεζοδρόμους της πρωτεύουσας

Αυξημένη κινητικότητα σε σχέση με πέρσι την ίδια χρονική περίοδο διαπιστώνουν οι καταστηματάρχες των πεζοδρόμων της Λευκωσίας, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του συνδέσμου Λάκης Ζωίδης, σημειώνοντας εντούτοις ότι «οι πελάτες είναι σφιγμένοι διότι των περισσοτέρων έχουν μειωθεί τα εισοδήματα τους ή είναι αναγκασμένοι να επιβιώσουν με τα κρατικά επιδόματα», είπε.

Παράλληλα απεύθυνε πρόσκληση προς τους λευκωσιάτες να κυκλοφορούν στους πεζοδρόμους της πόλης διότι λειτουργούν ως ένα ανοικτό mall ενώ τα καταστήματα προσφέρουν μέχρι και 70% εκπτώσεις και προσφορές σε όλα τα είδη ακόμη και στο καινούργιο εμπόρευμα.

Τα πάνω κάτω στη Λεμεσό λόγω κρουσμάτων

Στη Λεμεσό από τη μια στιγμή στην άλλη ανατράπηκε το σκηνικό στην αγορά λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων και των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί ειδικά για τη Λεμεσό θέτοντας την πόλη σε ένα αόρατο lockdown, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών, Παναγιώτης Ξενοφώντος.

«Για μια εβδομάδα παρέλυσαν τα πάντα» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «οι μόνοι που κυκλοφορούσαν αυτές τις ημέρες ήταν οι ελάχιστοί ξένοι που διαμένουν μόνιμα στη Λεμεσό ενώ οι τουρίστες οι οποίοι τους καλοκαιρινούς μήνες ανέβαζαν σημαντικά το τζίρο των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, φέτος δεν φαίνεται να έρχονται στην Κύπρο».

Σημείωσε ότι παρ’ όλο που η επιδημιολογική εικόνα βελτιώθηκε εντούτοις η αγορά παραμένει ακόμη μουδιασμένη.

Θλιβερή εικόνα στην επαρχία Αμμοχώστου

Απογοητευτική παραμένει η εικόνα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, δήλωσε η πρόεδρος του συνδέσμου καταστηματαρχών Μαρία Μολέσκου Χατζηχρίστου, σημειώνοντας ότι στο γεγονός αυτό συμβάλουν δυο σημαντικοί παράγοντες.

«Κατ’ αρχήν η περιοχή εξαρτάται κατά 90% από τους τουρίστες και δεύτερο, ο ντόπιος πληθυσμός εργοδοτείται στην τουριστική βιομηχανία η οποία αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί ενώ οι περισσότεροι λαμβάνουν ένα ανεργιακό επίδομα της τάξης των €350, το οποίο μετά τις έντονες αντιδράσεις αυξήθηκε στα €500 αλλά δεν αρκεί ούτε για τη συντήρηση μιας οικογένειας, κυρίως όταν υπάρχουν και παιδιά, όχι να κάνουν και επιπλέον αγορές», επεσήμανε.

Πρόσθεσε ότι οι λιγοστοί τουρίστες που βρίσκονται στα ξενοδοχεία της περιοχής πέραν των παραλιών φοβούνται να κυκλοφορούσουν στα καταστήματα.

Της Ηρώς Ευθυμίου