You are here

Καμπανάκι στο λιανικό εμπόριο

09/10/2018 06:27

Σε συναγερμό βρίσκονται το τελευταίο διάστημα αρμόδιοι φορείς στον τομέα του λιανικού εμπορίου, που διαπιστώνουν σημαντική κάμψη στην εμπορική κίνηση, ιδίως στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, το κλίμα στο λιανικό εμπόριο έχει επιδεινωθεί τόσο στους καταναλωτές όσο και στις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας σε επίπεδα προηγούμενων ετών.

Η κατάσταση στο λιανικό εμπόριο διαφοροποιείται από τη γενικότερη εικόνα της οικονομίας, που αναπτύσσεται με ρυθμό κοντά στο 4%.

Η επιδείνωση του κλίματος φαίνεται να ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο του έτους και κυρίως τον Ιούλιο.  Με βάση στοιχεία της Eurostat, ο όγκος του κύκλου λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 7,6% το πρώτο εξάμηνο.  Τον Ιούλιο όμως, όταν οι καταστηματάρχες άρχισαν να εντοπίζουν την επιδείνωση της κατάστασης, η αύξηση περιορίστηκε στο 1,7%..

Ο πρόεδρος της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης ανέφερε στη StockWatch τρεις βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την κατάσταση στο λιανικό εμπόριο.

Πρώτον, σημειώνει, η διάχυτη ανησυχία όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα και η αβεβαιότητα που υπάρχει, δεύτερο το κλείσιμο της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και οι ψίθυροι για την κατάσταση στο συνολικό τραπεζικό σύστημα αλλά και οι επισκέψεις και αγορές στα κατεχόμενα.

«Οι αγορές και οι επισκέψεις στα κατεχόμενα έχουν πάρει άλλη διάσταση τόσο σε όγκο όσο και σε αριθμό», τονίζει ο κ. Κουρσάρης.

Ως ΠΟΒΕΚ, αναφέρει, «έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη για τα θέματα του κανονισμού της πράσινης γραμμής ενώ συνάντηση ζητήσαμε και από τον υπουργό εμπορίου Γιώργο Λακκοτρύπη».

Σοκ καταστηματαρχών

Ο πρόεδρος του συνδέσμου καταστηματαρχών ένδυσης και υπόδησης Λευκωσίας Λάκης Ζωίδης δήλωσε ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες.

«Από τον Ιούλιο περάσαμε και περνάμε ένα σοκ λόγω των εξελίξεων στο Συνεργατισμό. Ο κόσμος ίσως φοβάται με αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση του αγοραστικού ενδιαφέροντος».

Παράλληλα, προσθέτει, υπάρχει ένας αθέμιτος ανταγωνισμός με τα κατεχόμενα που δεν προσφέρουν την ίδια ποιότητα. «Από την πλευρά των τελωνείων έχει αυξηθεί ο έλεγχος, ωστόσο θα πρέπει να εντατικοποιηθεί», τονίζει.

Ο κ. Ζωίδης εκφράζει την ελπίδα ότι με την αλλαγή της σεζόν και τις γιορτές των Χριστουγέννων το κλίμα στην αγορά θα αλλάξει.

Εμπορικά κέντρα

Όσον αφορά τα εμπορικά κέντρα, η κατάσταση διαφέρει.  Ο εκ των ιδιοκτητών του My Mall Λεμεσού, Ανδρέας Χατζημιτσής αναφέρει ότι δεν «διαβλέπουμε κάποια κάμψη στο λιανεμπόριο. Ίσως να επηρεάζονται από τις αγορές κατεχομένων κάποιες συγκεκριμένες περιοχές, κάποια καταστήματα», σημειώνει.

Ο κύκλος εργασιών του My Mall Λεμεσού καταγράφει αύξηση 5% τους πρώτους οκτώ μήνες του 2018 φθάνοντας τα €52 εκ. από €49,7 εκ., αναφέρει.  Όσον αφορά την επισκεψιμότητα στο εμπορικό κέντρο, καταγράφει άνοδο 4% το εννεάμηνο του 2018 φθάνοντας τα 3,3 εκ.

Ο γενικός διευθυντής του The Mall of Cyprus Κύπρος Χατζηστυλλής σημειώνει ότι μέχρι τα μέσα του έτους υπήρχε αύξηση στα εμπορικά κέντρα. Προσθέτει όμως ότι «μετά τον Αύγουστο και την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, η αγορά είναι μουδιασμένη».

Της Γεωργίας Χαννή