You are here

ΚΕΒΕ: Να ανοίξουν και τα καταστήματα στα malls

26/01/2021 16:21

Την έντονη δυσαρέσκεια του για τον αποκλεισμό των εμπορικών καταστημάτων από την πρώτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, εκφράζει το ΚΕΒΕ.

Σε αναμονή και της απόφασης που αναμένεται να ληφθεί εντός της εβδομάδας από το Υπουργικό Συμβούλιο, για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και την επανεκκίνηση της οικονομίας, το ΚΕΒΕ τονίζει την αναγκαιότητα όπως επαναλειτουργήσουν ταυτόχρονα όλα τα εμπορικά καταστήματα, είτε αυτά βρίσκονται σε εμπορικούς δρόμους, είτε σε εμπορικά κέντρα.

Το Επιμελητήριο θεωρεί ότι είναι άδικο να επωμιστούν ακόμα περισσότερες ζημιές (από όσες έχουν ήδη επωμιστεί) οι καταστηματάρχες των εμπορικών κέντρων, αφού δεν υπάρχει καμία μελέτη που να αποδεικνύει ότι τα εμπορικά κέντρα υπήρξαν εστίες μετάδοσης της ασθένειας, ενώ, καμία άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει βάλει λουκέτο την ίδια περίοδο σε ολόκληρο το λιανεμπόριο.

Την ίδια στιγμή, το ΚΕΒΕ επισημαίνει ότι με την απόφαση να μην επαναλειτουργήσουν ταυτόχρονα τα καταστήματα εντός και εκτός των εμπορικών κέντρων πρόκειται να δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς όλα τα υπόλοιπα καταστήματα ανεξαρτήτως εμβαδού, θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Το ζητούμενο, σημειώνεται, είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός και οι ουρές του κόσμου με το άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων, προκειμένου να συνεχίσει η καλή επιδημιολογική εικόνα που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Το ΚΕΒΕ εισηγείται όπως υπάρξει συνεχής έλεγχος του κόσμου που εισέρχεται στα εμπορικά κέντρα, αλλά και έλεγχος της τήρησης των υγειονομικών μέτρων προστασίας. Επιπλέον, προτείνει όπως υποβάλλονται όλοι οι εργαζόμενοι στα εμπορικά κέντρα σε rapid test τόσο πριν το άνοιγμα των καταστημάτων όσο και σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Σημαντική είναι ακόμα και η διασφάλιση της αναλογίας του ενός ατόμου ανά δεκαπέντε τετραγωνικά μέτρα, αλλά και η θερμομέτρηση τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο από τα καταστήματα.

Ακόμα, τονίζει, εάν χρειαστεί, μπορεί να αυξηθεί και το προσωπικό ασφαλείας προκειμένου να διασφαλίζεται η τήρηση των υγειονομικών μέτρων στα εμπορικά κέντρα.

Οι ιθύνοντες οφείλουν να έχουν κατά νου ότι τα εμπορικά καταστήματα στα κλειστά malls έχουν απωλέσει τις πιο εμπορικές περιόδους του 2020, όπως το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, το Δεκέμβριο (τον πιο εμπορικό μήνα του έτους), αλλά και τον φετινό       

Ιανουάριο που αποτελεί τον κατεξοχήν μήνα των ξεπουλημάτων. Το γεγονός αυτό αυξάνει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια τόσο των καταστηματαρχών όσο και των ιδιοκτητών.

Η πολιτεία επισημαίνει το ΚΕΒΕ οφείλει να στηρίξει τους καταστηματάρχες των εμπορικών κέντρων και να μην δημιουργεί με τις αποφάσεις της ανισότητες στην αγορά.

Το ΚΕΒΕ εκτιμά ότι με την τήρηση όλων των ελέγχων μπορούν και πρέπει να επαναλειτουργήσουν στην πρώτη φάση χαλάρωσης των μέτρων και τα καταστήματα εντός των εμπορικών κέντρων και ως εκ τούτου καλεί την Κυβέρνηση να επανεξετάσει τις αποφάσεις της.