You are here

Κόβεται το «ραντεβού για καφέ και ψώνια»

26/09/2022 06:36

Ο εφιάλτης της ακρίβειας συρρικνώνει το καλάθι της νοικοκυράς και βάζει ψαλίδι στη συνήθεια των κυπρίων «ραντεβού για καφέ και ψώνια», την ίδια ώρα που πληθαίνουν τα μηνύματα από έσωθεν και έξωθεν για ένα νέο δριμύτερο κύμα ακρίβειας που θα πλήξει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και τις επιχειρήσεις.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, κατά τη διάρκεια της εξαγγελίας την Παρασκευή της έγκρισης του νομοσχεδίου για παράταση της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2023, κάλεσε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να λάβουν μέτρα για εξοικονόμηση της ενέργειας, όπως είναι και οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, είπε ότι «αυτά είναι κάποια μέτρα απάμβλυνσης του προβλήματος και δεν αντιμετωπίζουν στην ολότητά τους το πρόβλημα του πληθωρισμού» και κάλεσε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να αξιοποιήσουν τα κυβερνητικά σχέδια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για συστήματα ενεργειακής εξοικονόμησης.

Ταυτόχρονα, αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που διαμαρτύρονται διότι όλο και περισσότεροι κύπριοι μεταβαίνουν στα κατεχόμενα και προμηθεύονται εκτός των καυσίμων και αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών.

Σημαντική αύξηση από τις αρχές του έτους παρουσιάζουν οι τιμές βασικών προϊόντων όπως το γάλα και το ψωμί. Η μέση τιμή για το γάλα Χαραλαμπίδης - Κρίστης Ημιάπαχο (Κίτρινο) 2ltr φθάνει πλέον (14.9.22) τα €3,03, από €2,60 στις αρχές του έτους και το ΛΑΝΙΤΗΣ Ημιάπαχο (Κίτρινο) 2ltr στα €2,87, από €2,60.

Η μέση τιμή για το μεγάλο άσπρο ψωμί (900gr - 1000gr) φθάνει το €1,67, από €1,39 στις 12 Ιανουαρίου. Η μέση τιμή για το μικρό άσπρο ψωμί (450gr - 1500gr) ανέρχεται στα €1,27, από €1,15.

Ο κόσμος στρέφεται στα φθηνά προϊόντα

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου, δήλωσε στη StockWatch ότι «τους 3-4 τελευταίους μήνες έχει οξυνθεί το πρόβλημα της απώλειας εσόδων, λόγω της μετάβασης των κυπρίων στα κατεχόμενα από όπου αγοράζουν τα πάντα, μέχρι και γάλα και ψωμί, με αποτέλεσμα αρκετές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να κινδυνεύουν να βάλουν οριστικά λουκέτο».

Πρόσθεσε ότι «ο κόσμος προσπαθεί να κάνει οικονομία ψωνίζοντας μόνο τα απαραίτητα. Στρέφονται στα πιο φθηνά προϊόντα τα οποία είναι συμβατά και εφάμιλλα με αυτά που συνήθως αγόραζαν πριν την ενεργειακή κρίση».

Επεσήμανε ακόμη ότι «τα βεβαρημένα λειτουργικά κόστη λόγω των συνεχιζόμενων αυξήσεων των πρώτων υλών και της ενέργειας δεν τους αφήνουν πλέον περιθώριο για απορρόφηση μέρος των ανατιμήσεων για να μην χάσουν τους πελάτες τους. Όταν ένα μικρό κατάστημα 300 με 400 τετραγωνικών πληρώνει ηλεκτρικό ρεύμα €15,000, από €7,000 που πλήρωνε τα προηγούμενα χρόνια, πως θα αντεπεξέλθει;», διερωτήθηκε.

Ανέφερε ότι «όλα αυτά τα προβλήματα τέθηκαν επί τάπητος σε συνάντηση που είχαν με το διευθυντή της υπηρεσίας ενέργειας ώστε να εξετάσουν το ενδεχόμενο αξιοποίησης των φωτοβολταϊκών».

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις κατεψυγμένων

Ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, δήλωσε στη StockWatch ότι «αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των καταναλωτών που περιορίζονται μόνο στα πολύ αναγκαία και βασικά αγαθά, ενώ όλο και περισσότεροι στρέφονται στα προϊόντα ετικέτας που πλέον διατίθενται σε μια μεγάλη γκάμα από καθαριστικά μέχρι φαγώσιμα».

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, παρατηρείται «αύξηση στις πωλήσεις κατεψυγμένων και μείωση στα φρέσκα, ειδικά στα φρέσκα ψάρια, στο αρνί και στο βοδινό».

Σχολιάζοντας το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είπε ότι «κατάντησε γάγγραινα για τις επιχειρήσεις και ειδικότερα για τις υπεραγορές οι οποίες είναι πιο ενεργοβόρες» και έφερε ως παράδειγμα αλυσίδα υπεραγορών η οποία το τελευταίο εξάμηνο πλήρωσε €2,1 εκατ., ενώ πέρσι το αντίστοιχο εξάμηνο με τις ίδιες κιλοβατώρες πλήρωσε €1,2 εκατ., δηλαδή μια διαφορά €800.000, επεσήμανε.

Έκοψαν αρνί και βοδινό

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κρεοπωλών, Κώστας Λειβαδιώτης, ανέφερε στη StockWatch ότι μειώθηκε και ο αριθμός των πελατών τους αλλά και οι ποσότητες που αγοράζουν.

Επεσήμανε ότι επιλέγουν τα πιο φθηνά είδη όπως το κοτόπουλο, η παραγωγή του οποίου προβλέπεται ότι μέχρι το 2030, θα ανέλθει παγκοσμίως στο ένα δεύτερο της παραγωγής του κρέατος.

Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι ο κύπριος είναι «αμερικάνος στο κρέας» και εξήγησε ότι «οι κύπριοι καταναλώνουν 100 κιλά κρέας ετησίως, αντίστοιχες ετήσιες ποσότητες καταναλώνουν και οι Αμερικανοί, ενώ στην Ευρώπη καταναλώνουν 66 κιλά ετησίως με καθοδική πορεία μετά το τσουνάμι της ακρίβειας. Την ίδια ώρα ο μέσος όρος κατανάλωσης κρέατος παγκοσμίως ανέρχεται στα 37 κιλά ετησίως».

Ο κ. Λειβαδιώτης, ανέφερε ότι «οι κύπριοι έκοψαν το αρνίσιο και το βοδινό κρέας, ενώ γενικότερα οι πωλήσεις τους μειώθηκαν κατά 10%».

Η ακρίβεια έκοψε τις καλές παλιές συνήθειες

Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, ανέφερε στη StockWatch ότι η ακρίβεια άλλαξε τις συνήθειες των καταναλωτών.

«Το ραντεβού που έδιναν οι καταναλωτές στην αγορά για καφέ και βόλτα στα καταστήματα τέλειωσε. Επισκέπτονται τα καταστήματα για να αγοράσουν τα απαραίτητα αφού προηγουμένως έχουν ψάξει την τιμή πώλησης». 

Σχολίασε επίσης τη μετάβαση των καταναλωτών στα κατεχόμενα για να αγοράσουν είδη ένδυσης και υπόδησης, ειδικά προϊόντα μάρκας, αλλά και για διάφορες άλλες υπηρεσίες όπως οδοντίατρους, κομμωτήρια και άλλες.

Της Ηρώς Ευθυμίου