You are here

Λιανεμπόριο πολλών ταχυτήτων

27/05/2019 14:02

Διαφορετικές τάσεις παρατηρούνται στο λιανεμπόριο το 2019 με τους τομείς που σχετίζονται με τις κατασκευές και τα ηλεκτρονικά ήδη να έχουν αισθητή μεγέθυνση την ίδια στιγμή που ο τομέας τροφίμων παρουσιάζει συρρίκνωση.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ο Δείκτης Όγκου Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου για τον μήνα Μάρτιο 2019 παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους και έφτασε στις 112,4 μονάδες (βάση 2015=100). Τον Φεβρουάριο σημειώθηκε αύξηση 3,3%.

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019, ο δείκτης υπολογίζεται ότι σημείωσε αύξηση 1,9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018.

Ο τζίρος στις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, έπιπλα, φωτιστικά, οικοδομικά υλικά, σημείωσε αύξηση 7,1%.

Ο τζίρος για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, κουρτίνες, χαλιά, βιβλία, γραφική ύλη και αθλητικό εξοπλισμό αυξήθηκε κατά 5,9%.

Μείωση σημειώνεται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών, καπνού (σε ειδικευμένα καταστήματα), το άλλο λιανικό εμπόριο (σε μη ειδικευμένα καταστήματα) και τον τομέα των υφασμάτων, υποδημάτων και ενδυμάτων.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης, μιλώντας στη StockWatch σημειώνει ότι υπάρχει μια αύξηση στον τζίρο του λιανικού εμπορίου αλλά σε βασικούς τομείς, τρόφιμα, ένδυση και υπόδηση οι ρυθμοί είναι πεσμένοι. «Ο Μάιος δεν είναι καλός μήνας για το λιανικό εμπόριο. Μετά το Πάσχα, τα λεφτά των κυπρίων εξανεμίστηκαν και καθώς είναι μεγάλος μήνας η αγορά κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα», τονίζει.

Ο γενικός γραμματέας του παγκύπριου συνδέσμου λιανικού εμπορίου Μάριος Αντωνίου αναφέρει ότι η αγορά κινείται με ανοδικούς ρυθμούς ακολουθώντας το θετικό έτος 2018 που ήταν μια εξαιρετική χρονιά για το λιανικό εμπόριο.

Ο τζίρος των εταιρειών μελών του συνδέσμου καταγράφει αύξηση 4%-4,5% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2019 ενώ τον Απρίλιο η αύξηση ανήλθε στο 5%. Για τον Μάιο δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία, αναφέρει.

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα αν υπάρχει κάποιο μούδιασμα στην αγορά, ο κ. Αντωνίου απάντησε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποιο μούδιασμα. Τονίζει ότι έντονος ανταγωνισμός αναμένεται για τον τομέα των τροφίμων λόγω των νέων υπεραγορών που αναμένονται για το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου που δημοσιεύτηκε σήμερα, στο λιανικό εμπόριο το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε οριακά τον Μάιο λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης .

Τον Μάιο οι απαντήσεις των επιχειρήσεων για τις πωλήσεις του τελευταίου τριμήνου ήταν περισσότερο αρνητικές και οι αξιολογήσεις για τα τρέχοντα αποθέματα κατέγραψαν αυξητικές τάσεις, αποδυναμώνοντας το κλίμα. Οι προσδοκίες για τις πωλήσεις το επόμενο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, ενώ οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες σε προμηθευτές κυμάνθηκαν κοντά στα επίπεδα των προηγούμενων δύο μηνών.

Οι εκτιμήσεις για τη μελλοντική απασχόληση δεν μεταβλήθηκαν ουσιαστικά από το επίπεδο του περασμένου μήνα. Οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα κάτω, με το ενδεχόμενο όμως κάποιων μελλοντικών αυξήσεων να παραμένει.

Της Γεωργίας Χαννή