You are here

Λιανικό εμπόριο δύο ταχυτήτων τις γιορτές

30/12/2021 07:09

Με δύο ταχύτητες φαίνεται ότι τρέχει το λιανεμπόριο κατά την περίοδο των γιορτών, με την αγορά τροφίμων και παιχνιδιών να παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τους τομείς ένδυσης και υπόδησης που κινούνται πιο υποτονικά, πληρώνοντας για άλλη μια χρονιά το τίμημα των επιπτώσεων της πανδημίας. 

Η επισκεψιμότητα στις υπεραγορές έσπασε κάθε ρεκόρ φέτος, παρά την κοινή ομολογία ότι οι τιμές σε σχέση με πέρσι ήταν ελαφρώς ψηλότερες, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου λιανικού εμπορίου Μάριος Αντωνίου, μιλώντας στη StockWatch διευκρίνισε ότι «ο τομέας των τροφίμων και παιχνιδιών είχε την τιμητική του τις ημέρες των Χριστουγέννων σε αντίθεση με τον τομέα ένδυσης και υπόδησης».

Σημείωσε ότι «ο σύνδεσμος επενδύει σημαντικά στο θεσμό των εκπτώσεων που ξεκινά αρχές του νέου έτους, δεδομένου ότι η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα ένδυσης και υπόδησης ήταν περιορισμένη τις ημέρες των Χριστουγέννων». Επεσήμανε ωστόσο, πως όταν ακυρώνονται εορταστικές εκδηλώσεις ή οι έξοδοι στα κέντρα διασκέδασης είναι αναμενόμενο ότι θα μειωθεί και η κίνηση στην αγορά.

Πέραν της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά συνεπεία της νέας έξαρσης της πανδημίας, ο κ. Αντωνίου αποδίδει τη μειωμένη κίνηση και στο ότι οι κύπριοι ως συνήθως αναμένουν τις εκπτώσεις μετά τις γιορτές για να κάνουν στα ψώνια τους.

«Σίγουρα» σημείωσε, «τα τρόφιμα τα οποία διαχρονικά αποτελούν το στυλοβάτη του λιανικού εμπορίου έχουν την τιμητική τους, ενώ σε σχέση με πέρσι παρατηρήθηκε αυξημένη αγοραστική κίνηση στις υπεραγορές, στα συνοικιακά κρεοπωλεία, στους φούρνους και γενικά σε όλα τα καταστήματα τροφίμων έγινε το αδιαχώρητο πριν τα Χριστούγεννα».

Περιορισμένα τα παράπονα για αυξημένες τιμές

Ο κ. Αντωνίου, σημείωσε ότι δεν καταγράφονται ελλείψεις στα διάφορα προϊόντα, ούτε υποβλήθηκαν παράπονα για την ποιότητα των προϊόντων, επισημαίνοντας ότι παράπονα υπήρξαν σε ορισμένες περιπτώσεις, σε ότι αφορά το ύψος των τιμών σε σχέση με το περσινό χριστουγεννιάτικό τραπέζι, όχι όμως σε βαθμό που να ήταν απαγορευτική η αύξηση για τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε αυξήσεις τιμών «της τάξης του 3,5% έως 4%».

Σχολιάζοντας το κόστος στο εορταστικό τραπέζι ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας προστασίας καταναλωτών Αντώνης Ιωάννου, είπε ότι «σε σχέση με πέρσι είχαμε μια αύξηση, αλλά σε σχέση με το 2019 οι τιμές ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα».

Αναφέρθηκε για παράδειγμα στο κρέας όπου όπως είπε, «δεν είχαμε ιδιαίτερες αυξήσεις», οι οποίες όπως ανέφερε σημειώθηκαν «μόνο στα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και στο christmas cake».

«Γενικότερα όμως δεν είχαμε παράπονα για ιδιαίτερα αυξημένες τιμές, ούτε στα βασικά είδη, ούτε και στα υπόλοιπα είδη», ανέφερε.

Τις αναφορές περί αυξημένων τιμών, απέρριψε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών, Αντρέας Χατζηαδάμου, ο οποίος δήλωσε στη StockWatch ότι, «αν και οι τιμές ήταν κάπως αυξημένες σε κάποια προϊόντα, συνολικά λόγω των προσφορών τις οποίες προσφέρουν κάθε εβδομάδα οι υπεραγορές, οι τιμές στην τελική ήταν καλύτερες από πέρσι».

Ο κ. Χατζηαδάμου, σημείωσε ότι σε σχέση με πέρσι η κίνηση στην αγορά είναι πολύ καλύτερη, γεγονός που αντανακλάται και στον τζίρο των υπεραγορών, προσθέτοντας ότι δεν καταγράφηκαν παράπονα για ελλείψεις αγαθών πρώτης ανάγκης, καθώς οι υπεραγορές είναι προετοιμασμένες ανανεώνοντας συνεχώς το εμπόρευμα τους.

Συγκρατημένη έως απογοητευτική χαρακτήρισε την εμπορική κίνηση στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης.

Σχετικά με τις εκπτώσεις που ξεκινούν αρχές του έτους, είπε ότι «οι επιχειρήσεις χρειάζονται ρευστότητα γι’ αυτό θα δώσουν πραγματικά καλές τιμές για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν αυτή τη ρευστότητα που είναι απαραίτητη για την επιβίωση τους, ενώ την ίδια ώρα αναμένουν και τη στήριξη των καταναλωτών».

Της Ηρώς Ευθυμίου