You are here

Οι φθηνότερες και ακριβότερες υπεραγορές

28/02/2019 15:02

Την ολοκλήρωση της νέας μεγάλης έρευνας με συλλογή στοιχείων αναφορικά με τα επίπεδα τιμών λιανικής πώλησης που ίσχυαν στις 25 και 26 Φεβρουαρίου 2019 στις υπεραγορές σε όλες τις επαρχίες, ανακοίνωσε η υπηρεσία προστασίας καταναλωτή του υπουργείου ενέργειας, εμπορίου, βιομηχανίας και τουρισμού.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της υπηρεσίας, το παρατηρητήριο τιμών υπεραγορών βασίζεται σε νέα, βελτιωμένη μεθοδολογία η οποία έχει εφαρμοστεί από την υπηρεσία προστασίας καταναλωτή και η οποία μεταξύ άλλων:

- αφορά στη λήψη τιμών προϊόντων λαμβάνοντας υπόψη τον γραμματικό κωδικό (barcode) του κάθε προϊόντος, περιορίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο το ενδεχόμενο σύγκρισης ανομοιογενών προϊόντων (πχ. παράλληλες εισαγωγές),

- εξαιρεί από το «καλάθι κοινών προϊόντων» προϊόντα τα οποία ήταν σε τιμή προσφοράς, σε οποιαδήποτε υπεραγορά, κατά την ημερομηνία λήψης των τιμών.

Το παρατηρητήριο βασίζεται στη συλλογή στοιχείων για 401 βασικά καταναλωτικά προϊόντα. Για τη συγκριτική αξιολόγηση των υπεραγορών σε επαρχιακό επίπεδο, η υπηρεσία προστασίας καταναλωτή, έχει επιλέξει από το παρατηρητήριο των βασικών καταναλωτικών προϊόντων, τα κοινά προϊόντα. Κοινά προϊόντα καθορίζονται αυτά που πωλούνται ταυτόχρονα στις μεγάλες υπεραγορές που παρακολουθεί η υπηρεσία προστασίας καταναλωτή ανά επαρχία.