You are here

Όλοι ελπίζουν στον 13ο των δημοσίων υπαλλήλων

03/12/2020 12:00

Στη χαλάρωση των μέτρων και στην καταβολή του 13ου μισθού εναποθέτουν τις τελευταίες ελπίδες τους, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που εδώ και ένα χρόνο σχεδόν, καταγράφουν ζημιές.

Πέραν της μικρής ανάσας που έδωσε στην αγορά ο θεσμός της Black Friday, οι εξελίξεις της υγειονομικής κρίσης δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τον πιο εμπορικό μήνα του έτους, δήλωσε στη StockWatch, ο πρόεδρος του παγκύπριου συνδέσμου λιανικού εμπορίου, Μάριος Αντωνίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου, το Δεκέμβριο παράγεται το 17% του ετήσιου κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, περιλαμβανομένων των τροφίμων. Αν εξαιρεθούν τα τρόφιμα, η εξάρτηση των επιμέρους κλάδων του λιανικού εμπορίου (ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, ένδυση, υπόδηση) φτάνει μέχρι και το 20%, δηλαδή μέσα σε έναν μήνα δημιουργείται το 1/5 των ετήσιων πωλήσεων, σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ενδεικτικά ότι ο όγκος εργασιών στο λιανικό εμπόριο το Σεπτέμβρη του 2020 κατέγραψε μια μείωση της τάξης του 2,6% σε σχέση με πέρσι. Από το ποσοστό αυτό, εάν αφαιρεθεί ο όγκος εργασιών των καυσίμων, η μείωση ανεβαίνει στο -3,7%. Όλες οι κατηγορίες λιανικού εμπορίου το μήνα Σεπτέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, καταγράφουν μείωση πλην των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, επίπλων, φωτιστικών και ειδών DIY τα οποία σημείωσαν αύξηση της τάξης του 8,2% σε σχέση πέρσι.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών με αρνητικό πρόσημο -14,2% σε σχέση με πέρσι τον ίδιο μήνα. Μεγάλη πτώση γύρω στο 11,3% καταγράφουν και τα υφάσματα και ο κλάδος ένδυσης και υπόδησης.

Ο κ. Αντωνίου κάλεσε τους πολίτες να μην φοβούνται και να επισκέπτονται τα καταστήματα αλλά και τα malls διότι όπως είπε, δεν κινδυνεύουν αφού τηρούνται όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής.

«Στα καταστήματα δεν υπάρχουν συναθροίσεις για να φοβάται ο κόσμος, απεναντίας είναι καθορισμένος ο αριθμός που μπορεί να εισέλθει κάποιος σε ένα κατάστημα», είπε.

Αναφερόμενος στη συμβολή του χονδρικού και λιανικού εμπορίου στην αγορά εργασίας είπε ότι κατέχει την πρωτιά στον τομέα της απασχόλησης με 88 χιλ. εργαζόμενους. Δηλαδή από τις περίπου 410 χιλ. εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο, περίπου το 17% εργάζεται στο εμπόριο ενώ ο αριθμός των εγγεγραμμένων εταιρειών του λιανικού εμπορίου ανέρχεται στις 9.434, σύμφωνα με στοιχεία του 2019.

Ο κόσμος είναι πανικοβλημένος

«Μετά την τονωτική ένεση που μας έδωσε η Black Friday, ο κόσμος εξαφανίστηκε και πάλι από την αγορά», ανέφερε ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών Λεμεσού Παναγιώτης Ξενοφόντως, σημειώνοντας πως, «όταν όλη μέρα μας βομβαρδίζουν με ειδήσεις του τύπου ότι δεν θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα, το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτούμε είναι οι αγορές».

«Άρα», πρόσθεσε, «τα καλά ρούχα και παπούτσια έχουν αποκλειστεί εντελώς. Τα μόνα είδη που κινήθηκαν κάπως το τριήμερο του Black Friday ήταν τα casual, απλά ρούχα της καθημερινότητας».

Εξέφρασε εντούτοις την ελπίδα ότι εάν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και μπορέσει ο κόσμος να βγει έξω μπορεί να κινηθεί η αγορά λαμβανομένου υπόψη και του 13ου μισθού που θα πάρουν ειδικότερα οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποτελούν τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη.

Σε απόγνωση οι επιχειρήσεις στη Λήδρας

Σε μαρασμό οδηγείται η οδός Λήδρας σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του συνδέσμου καταστηματαρχών πεζοδρόμων Λευκωσίας Λάκης Ζωίδη, ο οποίος είπε ότι «δεν υπάρχουν ούτε τουρίστες, ούτε τουρκοκύπριοι που ενίσχυαν τις πωλήσεις ενώ τα νέα μέτρα μείωσαν στο ελάχιστο την προσέλευση των πολιτών. Για εμάς δεν λειτούργησε ούτε η Black Friday», πρόσθεσε.

Είπε ότι εάν δεν αλλάξει το στάτους της περιοχής τα περισσότερα καταστήματα θα κλείσουν διότι τους έπνιξαν τα ενοίκια και οι τράπεζες επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των δόσεων τους.

Στο ίδιο πλαίσιο και η σύντομη δήλωση του επιχειρηματία Μίνου Ξενόπουλου, ο οποίος είπε ότι «η κατάσταση που επικρατεί στη Λήδρας είναι απελπιστική, ο τζίρος μας μειώθηκε πάνω από το 60%. Κανένας δεν ενδιαφέρεται, μας άφησαν στο έλεος του Θεού», είπε.

Αρνητικό ρεκόρ στις τουριστικές περιοχές

Υπό το μηδέν η κίνηση στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου καθώς τα περισσότερα καταστήματα έχουν κλείσει από τον Οκτώβριο όταν επιβλήθηκε το τοπικό lockdown, σε Λεμεσό και Πάφο, δήλωσε η εκπρόσωπος του συνδέσμου αγώνα της επαρχίας, Μαρία Μολέσκου Χατζηχρίστου.

«Δυστυχώς μετά την απότομη αύξηση των κρουσμάτων μας εγκατέλειψαν και οι τελευταίοι τουρίστες με αποτέλεσμα η περιοχή να ερημώσει».

Η ίδια εικόνα επικρατεί και στην τουριστική περιοχή της Κάτω Πάφου δήλωσε η επιχειρηματίας Άντρη Μιχαήλ, σημειώνοντας ότι η ζημιά που έχουμε υποστεί είναι ανυπολόγιστη. «Δυστυχώς δεν αναμένουμε καμία βελτίωση έστω και τις ημέρες των Χριστουγέννων διότι στην περιοχή μας δεν κυκλοφορεί κανένας. Η αγορά στην Κάτω Πάφο είναι νεκρή», είπε χαρακτηριστικά.

Της Ηρώς Ευθυμίου